Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Politika
Uspe?na tribina DS-a


Sinoć u velikoj sali SO u organizaciji DS Srbobran održana je tribina u povodu devedeset godina prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. U prisustvu značajnog broja zainteresovanih srbobranaca govorio je prof. dr. Ranko Končar.Demokratska stranka je takođe sinoć, pre održavanja tribine, u svojim prostorijama održala pomen na nekadašnjeg predsednika OO DS u Srbobranu, predsednika opštine i poslanika u Skupštini Vojvodine Milana Dunđerskog. Dunđerski je preminuo pre godinu dana 10.12.2007. i bila je ovo prilika da se na godišnjicu njegove smrti okupe članovi Demokratske stranke, MIlanovi prijatelji i saradnici i da se u ležernom razgovoru evocira uspomena na njega. Pomenu su prisustvovali i Milanova supruga Snežana i sin Predrag. Govorili su Miodrag Jovović poverenik DS u Srbobranu, dugogodišnji bliski saradnik Dundjerskog i Mirko Paroški član I.O. DS u Srbobranu.- Znate svi kakav je intelektualac bio Milan. On je bio ne konfliktan čovek, u politici to baš nije uputno, bolje je biti malo oštriji, malo tvrđe zastupati svoje stavove. Milan je to pokušavao da radi na svoj način, nikom se nije zamerio, mnogi su se njemu zamerili, ali sam siguran da on njima nije.Mnogo ljudi sam upoznao u politici i Milana se uvek rado setim, jer retki su takvi ljudi. Sa njim ste uvek znali na čemu ste i kako možete na njega da računate, između ostalog je kazao Jovović.

Nakon ovog neformalnog druženja u znak sećanja na Dunđerskog i njegovo delo, prešlo se u veliku salu SO Srbobran.U značajnom broju srbobranci, različitih političkih uverenja su se odazvali na poziv demokrata i može se sa lakoćom konstatovati da je tribina na temu "Priključenje Vojvodine Srbiji 1918. godine" uspešno održana. O istorijskim događajima od pre devedeset godina kada je Vojvodina iz Austrougarske monarhije prisajedinjena Srbiji, o dilemama i političkoj borbi koja je predhodila Velikoj Narodnoj Skupštini Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje u Novom Sadu 25.novembra 1918.godine kada je doneta odluka da se neizostavno Vojvodina prisajedinjuje Kraljevini Srbiji, govorio je prof. dr. Ranko Končar.U svom izlaganju prof.dr.Končar posebno je osvetlio poziciju Srba pred prisajedinjenje, ukazao je na dve političke struje koje su predvodili Jaša Tomić, zagovarajući prisajedinjenje Vojvodine Srbiji, a zatim zajednički ulazak u novu državu Jugoslaviju i Vasa Stajić koji je poziciju odvajanja Vojvodine od Austrougarske zagovarao najpre pripajanjem Vojvodine jugoslovenskoj ideji, a potom Srbiji.

Nakon četrdesetpetominutnog izlaganja prof.dr. Končar odgovarao je na pitanja prisutnih. Zanimljiv je njegov odgovor na jedno od pitanja koje je bilo oslonjeno na aktuelni Statut Vojvodine i njegovim povezivanjem sa stvaranjem mogućnosti za vojvođanski ustav i ocepljenje Vojvodine od Srbije. Prof.dr. Končar je takvu teoriju nazvao idejom koja se koristi u dnevno političke svrhe. Kao istoričar, oslanjajući se na činjenicu da danas preko 70% stanovništva u Vojvodini čine Srbi, kazao je da on ne zna gde bi to Vojvodina ocepljenjem otišla i da on prosto ne vidi tako nešto.

Nakon tribine povodom obeležavanja svetskog Dana borbe protiv Hiv-a, bila je ovo za kratko vreme još jedan uspešno organizovan skup od strane Demokratske stranke. Mnogi su na tribini očekivali prisustvo predsednika Opštine Branka Gajina. Vest da je pristupio DS-u Gajin nije potvrdio, ali ni demantovao, tako da je bilo znatiželjnih koji su došli da vide da li će se ovaj put pojaviti na skupu koji organizuje DS.  Međutim baš kao i prošli put kada su gosti tribine u organizaciji demokrata bili pokrajinski sekretar za zdravstvo Dr. Atila Čengeri, pokrajinska sekretarka za socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić i predsednik Jazas-a za Vojvodinu Vukašin Grozdanović, Gajin se nije pojavio. Zahvaljujući se svima koji su sinoć došli da čuju prof.dr. Končara poverenik DS-a Miodrag Jovović izrazio je na neki način žaljenje što u sali nisu predsednik Opštine, ali ni predsednik Skupštine, mada su bili pozvani.

S.Š.  

Postavio: Srbobran.net dana 2008.12.12

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama