Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Društvo
Tim ?Lili? stvorio najboljeg robota


Pod gornjim naslovom beogradska Politika objavila je tekst u kome piše o uspehu koji su napravila četiri naša studenta u Sant Petersburgu. Među njima je i naš Albert Nemet. Evo priče...

Četvorica studenata Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, sa svojim robotom koji sortira loptice po bojama, trijumfovali u konkurenciji 56 ekipa na Industrijskom forumu u Sankt Peterburgu.


Subotica – Petar Francišković i Milan Romić studenti su pete godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i autori najboljeg robota u državi. Njihov robot pobedio je i na 12. Industrijskom forumu u Sankt Peterburgu, održanom u septembru, a pre toga je, u maju, na takmičenju u nemačkom gradu Hajdelbergu osvojio deveto mesto.

Robota pobednika Petar i Milan napravili su sa svojim kolegama sa fakulteta Albertom Nemetom iz Srbobrana i Robertom Kovačem iz Ade, a svi zajedno čine tim pod imenom „Lili“.

Pravljenje robota bio je njihov „domaći zadatak“ na fakultetu, u okviru ispita na smeru mehatronika, robotika i automatizacija, koji sva četvorica pohađaju.

– Svake godine, pred autore robota se postavlja drugačiji zahtev. Lane je traženo da robot obavlja ekološki zadatak, odnosno da sakuplja smeće i odvojeno sortira limenke, plastične flaše i baterije, a početkom ove školske godine definisan je novi zadatak po kojem robot treba da prepoznaje boje loptica, razvrstava ih i slaže na drugo mesto i da ih, na kraju, „puca“ u golove – objasnili su nam, u internet-prepisci, Milan i Petar.

Na osnovu ovog zadatka, organizuje se nacionalno takmičenje u robotici gde učestvuju svi studenti mehatronike, studenti sa drugih fakulteta i svi mladi ljudi koji vole robotiku, a najbolje tri ekipe sa nacionalnog takmičenja stiču pravo da učestvuju na velikom međunarodnom takmičenju „Eurobot“ koje je ove godine održano u Hajdelbergu. Naziv zadatka je bio „Misija na Mars“.

– Pošto ne možemo da idemo na Mars, naši roboti su se borili na stolu, sakupljali loptice, sortirali ih, potom ih nosili na drugo mesto i slagali. U konkurenciji 56 timova, naša ekipa osvojila je deveto mesto, a odmah iza nas su bile još dve ekipe studenata sa Fakulteta tehničkih nauka. Moramo da napomenemo da su naši robotičari na ovom takmičenju vrlo uvažavani jer su prethodne generacije osvajale visoka mesta – ističu naši sagovornici.

Nakon Hajdelberga, njihov robot nastupio je i u Sankt Peterburgu na kupu u robotici „Eurobot Severna zvezda“ gde su i trijumfovali, a drugo mesto osvojila je ekipa „Ubermakine“, takođe iz Srbije, što znači da su se u finalu borile dve naše ekipe studenata sa iste godine istog fakulteta.

Nakon ovih uspeha, Fakultet tehničkih nauka je za svoje robotičke šampione organizovao posetu Tehničkom fakultetu Univerziteta u Beču.

– Za nas je održana nastava na engleskom jeziku, kao i poseta vrhunskim proizvodnim firmama iz oblasti mehatronike, robotike i automatizacije. Uvideli smo da je jedina razlika između nas to što iza njih stoji čitava industrija, a što se tiče količine znanja, nema velikih razlika – kažu Petar i Milan, koji su inače zajedno tokom čitavog svog dosadašnjeg školovanja, a čak su zajedno igrali i fudbal u lokalnom FK „Palić“.

A. Isakov
(Politika) 

Postavio: Srbobran.net dana 2008.12.04   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama