SRBOBRAN.net Web Portal


http://www.srbobran.org/news/1/5215/reagovanje/

Verzija za štampu / To ScreenviewREAGOVANJE


Pismom nam se obratio Jovan Tutorov, odbornik SO Srbobran i bivši opštinski većnik za urbanizam. Objavljujemo ga u celosti, u originalu.

Zbog ucestalih poziva i pitanja, gradjana i prijatelja opstine Srbobran, a povodom teksta „PREKI PUT USKORO KOMPLETNO ZAVRSEN“ i izjave sadasnjih clanova opstinske vlasti, pre svega clanova SNS-a, oko izgradnje 5 km asfaltnog puta u ataru Srbobrana, bez namere da nekog uvredim, zelim da informisem javnost Srbobranske opstine o namenskom utrosku srestava od zakupa poljoprivrednog zemljista.

Takodje zelim da iznesem i podatke o duzini izgradjenih asfaltnih puteva u opstini Srbobran, u proteklom periodu od 4 godine. Dobro je da se o tome razgovara, sta se i koliko uradilo, a ne da imamo raspravu zasto predvidjene investicije nisu uradjene kao u predhodnom periodu. Svakako da je jedino vazno to sto su izvedene investicije od koristi gradjanima Srbobranske opstine. Ali, potrebno je i da gradjani znaju ISTINU.

Izjavu datu 28. jula 2016. godine na srbobran.netu (link) od strane clanova SNS-a dozivljavam kao vredjanje kako gradjana tako i predhodne vlasti koju su cinili SPS, GG Pokret za promene i LSV, jer se istina izopacuje. Sve ovo potkrepljujem argumentima koji se mogu proveriti u lokalnoj samoupravi kao i direkciji za izgradnju opstine Srbobran. U ataru Srbobran na potezu Feketicki put-Becejski put preko „Segedinca“ izgradjeno i asfaltirano 5,3 km puta, u Turinskom ataru 1,1 km i u Nadaljskom ataru takodje 1,1 km u pravcu Temerinske carde. U vikend zoni Nadalja rekonstruisan je atarski put u duzini 1,2 km (tucanik i strugani asfalt), a na teritoriji cele opstine uradjena su 22 arm. betonska otresista u duzini 1,15 km. Dakle, za predhodne cetiri godine izgradjeno je 10 km atarskih asfaltiranih i betoniranih puteva, sto nije uradjeno od 1972. godine kada je izgradjen „Segedinac“, a sve ove investicije u iznosu od 100 % izvedene su srestvima lokalne samouprave.                                         

Svaka lokalna samouprava, pa i ova sadasnja,ima oko 30 raznih komisija, jedna od njih se bavi uredjenjem atara i poljoprivrednog zemljista, ali nijedna nema naziv da se bavi uredjenjem atarskih puteva. Do sada nije bio slucaj, godinama u nazad, da je bilo koja komisija nesto izgradila, a komisija koja se spominje u tekstu na koji reagujem, nije ni trasu puta odredila, nju je predlozio gospodin Celbabin, poljoprivrednik i z Srbobrana. Smatram da nije korektno samoisticanje onih koji su bili prisutni u ovoj investiciji samo prilikom fotografisanja kod zapocete druge deonice ovog puta Segedinac-Becejski put u duzini od 2,3 km, jedino ako se fotografisanje smatra odredjivanjem i vodjenjem investicija, onda je O.K. Odgovorno tvrdim da su navedene kapitalne investicije pripremljenje u jesen 2013. godine, uvrscenje u budzet za 2014. godinu, te godine su uradjeni projekti, izdata gradjevinska dozvola i izabran najpovoljniji izvodjac radova za deonicu Feketicki put - „Segedinac“ u duzini od 3 km. Projekti i gradjevinske dozvole su bile izdate za obe deonice ovog puta kao i za u puteve u Turiji i Nadalju, a gradilo se fazno zbog periodicnog priliva srestava u budzet.

SNS je u opstinsku vlast usla tek pocetkom 2015. godine, svi znamo kako, a njeni clanovi opstinskog veca u navedenim investicija nisu ucestvovali, to znaju svi. Zato se pitam kako sada clanovi SNS-a mogu da izjave : „OVO JE PRVI PUT, OD KAKO JE SNS USLA U VLAST DA JE NAPRAVLJENO 5 KM PUTA“.                                                                                                      

U periodu od 2012. do 2016. godine sve investicije vodila je opstinska vlast sa g-dinom Mladenovicem na celu (kolicija SPS, GG Pokret za promene i LSV), a predsednik opstine je bio jedini potpisnik budzeta. Uopste nije sporno da je g- din Dzekov Djordje imao dobre namere dok je bio predsednik komisije. U navedenu komisiju ga je delegirala GG Pokret za promene a ne SNS, ali je on u junu mesecu 2014. godine napustio GG Pokret za promene, presao u SNS i podneo ostavku na clanstvo u KOMISIJI za izradu god. programa zastite, uredjenja i koriscenja poljoprivrednog zemljista ( program je sastavljalo odeljenje za urbanizam, komisiju je cinilo 7 clanova,a predlagac je bio clan veca za poljoprivredu iz SPS-a i sastajali su se jednom u godinu dana) . Zaista je nekorektno ove kapitalne investicije prepisati SNS-u, kada je iz svega navedenog apsolutno jasno da u ovim investicija nisu ni mogli ucestvovati. Opstinska uprava, opstinsko vece i predsednik opstine Mladenovic, u predhodnom periodu, su postigli usmeni dogovor sa Pokrajinskim fondom i opstinom Vrbas o produzetku izgradnje asfaltnog atarskog puta od potesa Feketic  ka Vrbasu, sve do nadvoznjaka kod autoputa, kao i izgradnju asfaltnog puta Srbobran - B.D. Polje i naravno nastavak zapocetik atarskih puteva u ataru Turija i Nadalj. Eto prilike SNS-u da nastavi investicije i da se iskaze pred gradjanima Srbobrana . U periodu 2012.-2016. godine Srbobran je po izvedenim investicija bio je najvece gradiliste u Vojvodini uzevsi u obziri broj stanovnika, nadam se takvom trendu i u buduce...
Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4®