SRBOBRAN.net Web Portal


http://www.srbobran.org/news/1/5211/podse262-anje-na-prvog-srpskog-olimpijca/

Verzija za štampu / To ScreenviewPODSEĆANJE NA PRVOG SRPSKOG OLIMPIJCA!


Olimpijske igre u Riju su počele ženskim fudbalom. Otvaranje je 05.avgusta...

Svečana ceremonija otvaranja ovogodišnjih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru održaće se 5. avgusta na legendarnom stadionu Marakana, od 1:00 časova, uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

Spektakl za pamćenje obeležiće rekordan broj zemalja učesnica. Ukupno će nastupiti više od 10.500 sportista iz čak 206 svetskih zemalja, među kojima će se na svečanoj ceremoniji predstaviti i takmičari iz naše zemlje.

Zastavu Srbije nosiće Ivana Maksimović, naša predstavnica u streljaštvu.Ovo je dobra prilika da se setimo Momčila Tapavice, prvog Srbina koji je nastupio na Olimpijskim igrama.

Tapavica je rođen 1872.godine u Nadalju. On je prvi Srbin koji je nastupio na Olimpijskim igrama i to 1896 godine na prvoj Olimpijadi u Atini. Takmičio se u 11 sportova pod zastavom tadašnje Ugarske i osvojio je treće mesto u tenisu.

Momčilo Tapavica je zanimljiva istorijska ličnost koja je ostavila dubok trag. Podjednako kao u sportu bio je uspešan i profesionalno. Gimnaziju je Tapavica završio u Novom Sadu gde je i počeo da se bavi sportom. Nastavio je na studijama u Budimpešti i bio je vrlo uspešan atletičar. Pored raznih atletskih disciplina, postizao je uspehe u tenisu, rvanju i dizanju tegova, tako da je na Prvim Olimpijskim  igrama kao član trinaestočlane reprezentacije Ugarske (Austrija je nastupala samostalno) učestvovao u 11 različitih disciplina.

Istorijski spisi kažu da je imao samo jednu manu, a to je da je precenio, te godine u Atini, svoje mogućnosti, tako da ga je povreda ruke sprečila da uzme barem još dve medalje.Po povratku u Novi Sad prestao je aktivno da se bavi sportom i nastavio je rekreativno da trenira.

Matica Srpska

Njegova profesionalna karijera je takođe upečatljiva.Pošto je u Budimpešti završio studije arhitekture, projektovao je niz značajnih zdanja, a jedno od svakako najpoznatijih je zgrada Matice Srpske u Novom Sadu. Nakon ženidbe 1908.godine na poziv kralja Nikole napušta Novi Sad i odlazi u Crnu Goru. Na Cetinju po njegovom projektu izgrađene su zgrade Nemačke ambasade i Državne banke Crne Gore. U Herceg Novom projektovao je hotel "Boka", ali on je stradao u zemljotresu 1979.godine.Momčilo Tapavica ima spomen kuću u Herceg Novom a početkom Olimpijskih igara u Londonu, olimpijci vaterpolisti Miodrag Krivokapić i Vaso Subotić položili su venac na spomen kuću Tapavice u Herceg Novom.


Momčilo Tapavica umro je 1949.godine u Puli, gde je bio glavni gradski projektant. U sportskoj istoriji Herceg Novog upisana su imena, sina Momčilovog, Mirka koji je bio član vaterpolo kluba Jadran i ćerke Jasne koja je bila prva teniserka u ovom primorskom gradu.

Prva bista u Nadalju (S.Đ.)

Bista Momčilu Tapavici, Nadaljčanu koji je uspeo da upiše ime u istoriju Olimpijskih igara postavljena je u Nadalju u centru sela, na inicijativu Mesne zajednice. Najpre postavljena je bista - poklon, koja nije bila, pre svega, u srazmeri sa postamentom, pa nije odavala pozitivan utisak.

Danas u Nadalju (S.Đ.)

Nakon toga na postament je postavljena bista rad akademskog slikara Dragana Šijačkog, Nadaljčana koji  živi i radi u Zagrebu.
Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4®