Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija
ABA SE VRATILA KUĆI!


Ovo je priča o tome kako je jedan pas sklonjen sa ulice i koliko je čipovanje pasa važno...

Aba  je Nemački  oštrodlaki  ptičar. Svojom genetikom određena je kao pomagač čoveku u lovu. Na svet je došla pre četiri i po godine u domaćinstvu lovca Milana Ćelbabina našeg sugrađanina.

Kako to već bude u međusobnom druženju,takmičenju  i lovačkim pričama Aba je zapela za oko lovcu iz susednog mesta. Nije potrajalo dugo i Aba se preselila u Bačko Gradište.

Novom vlasniku nije bilo suđeno da dugo uživa obilazeći Bačkogradištanski atar sa Abom, jer je ona po nekom samo njoj znanom zovu rešila da pobegne. Prvo bekstvo joj nije uspelo, ali je zato drugo bilo uspešnije i tako se Aba našla negde između Bačkog Gradišta i Srbobrana. Na pumpi u Nadalju.

Saša i Aba

U početku bojažljiva i nesigurna vremenom postaje pošast za okolna dvorišta i kokoške u njima. Brigu o njoj preuzima momak koji radi na pumpi, Aleksandar Saša Mišković. Hrani je, ali ne može da je uzme sebi jer već ima ženku staforda koja nije želela da prihvati Abu. Zbog svojih "lovačkih podviga" po komšiluku, Aba vrlo brzo pada u nemilost ljudi i preti joj opasnost od trovanja ili nečeg sličnog.

Susret Abe i Milana

- Saša me je zamolio za pomoć. Oglasila sam Abu na stranici Udruženja „BAK“ ali se niko nije interesovao za nju. Proverom čipa otkrivam ime njenog vlasnika. U bazi podataka pisalo je Milan Ćelbabin jer lovac iz Gradišta nije uradio preregistraciju,  odnosno nije Abu upisao na svoje ime. Kontaktirala sam Milana i on je izrazio spremnost da je, ukoliko je ne žele u Gradištu, ponovo vrati kod sebe. To se i dogodilo. Ženka nemačkog ođtrodlakog ptičara, Aba ponovo je tako postala stanovnik naše opštine, ispričala nam je Svetlana Đorđin, predsednica Udruženja za zaštitu prava životinja "Bak".

Možda je  je Aba u stvari krenula kući, kao Lesi u onom filmu, pa joj je samo trebao mali predah u Nadalju. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.05.19

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama