Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Kultura
DVE SE U MENI POBIŠE SILE!


Duhovi Lenke Dunđerski i večnog Laze Kostića sinoć su ispunili prostor galerije Doma kulture u Srbobranu. Oživeo je na tren, jedan drugačiji, promišljeniji, emocijom nadahnut Srbobran.

"Od raja do beznjenice", igrokaz koji je napisao, a potom i postavio na scenu Zoran Subotički, sinoć je po prvi put odigran u Srbobranu. Odabrana publika, njih četrdesetak uživali su u glumačkoj igri koju su pred njih doneli glumci okupljeni oko ovog neobičnog projekta, uključujući i samog autora.

Misteriozna veza jednog od najvećih pesnika srpskog roda, Laze Kostića i prelepe, mlađane, čestite Lenke Dunđerski osnažena je i oslikana snažnim koloritom proznog teksta, oslanjajući se na vreme u kome su Dunđerski bili pojam vlastele, bogatstva i dobročinstva.

Posebnu draž predstavi daje, na samom početku čitanje dela testamenta Bogdana Dunđerskog (Filip Sadžakov) u čijem dvorcu je premijerno prikazana ova predstava.Pored sjajne Jovane Radovanović u ulozi Lenke i Ervina Hadžimurtezića u ulozi Laze Kostića, tu je i inspirativni Miodrag Petrović koji je dočarao svu moć i mudrost koja je krasila lik Laze Dunđerskog, oca Lenkinog i jednog od najbogatijih Srba krajem 19. i početkom 20.veka.Posebnu pohvalu zaslužuje mladi glumac Ervin Hadžimurtezić. Predstava završava njegovim izvođenjem najpoznatije pesme Laze Kostića "Santa Maria Della Salute". Način na koji u predstavi izgovara ovo bravurozno delo srpske poezije na potpuno novi način oslikava sve damare koji su pesnika gonili u preispitivanja, odricanja i borbu srca i razuma.Publika je sinoć više nego zadovoljna napustila Dom kulture. Ostaje nam samo da se nadamo nekom novom susretu sa večno tajnovitom i živopisnom pričom o ljubavi Lenke i Laze. Zoran Subotički, autor predstave iako naglašava da je predstava rađena, pre svega da bude igrana u dvorcu Fantast, iskazao je spremnost da se delo prikaže u našem Srbobranu kad god to bude moguće, na zadovoljstvo njegovog umetničkog tima i publike podjednako.

S.Š.


 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.03.30   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama