Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Kultura
PRILOG ISTORIOGRAFIJI VOJVOĐANSKOG ROKENROLA


Milan Đorđević, Rokenrol u opštini Srbobran (1962–1976), Prometej, Novi Sad, 2016.

Pre desetak dana svetlost dana ugledala je jedna zanimljiva knjiga koju je potpisao Milan Đorđević. Opisuje pojavu rokenrola u našoj sredini. Plod je ozbiljnog istraživačkog rada, jer Đorđević piše o vremenu koga se ne seća, ali čiji su akteri i svedoci još uvek među nama. Praktično, kroz ovu knjigu on je njihov glasnogovornik. 

Možda je ipak najbolje ovako, prepustiti nekom ko je nepristrasan, dovoljno stručan i na neki način pozvan da nešto kaže o ovom dokumentarističkom književnom delu, kome je Milan zasigurno dao snažan autorski pečat. 

Piše: Bogomir Mijatović
Vojvodina je u Jugoslaviji, uz Sloveniju, slovila kao,,lokomotiva’’socijalističkog razvoja ondašnjeg samoupravnog društva. S razlogom. Nažalost, ona već četvrt veka to nije, mada je s vremena na vreme, u tom smislu, pomenu poneki slatkorečivi političari (uglavnom u predizbornim kampanjama).

Omot knjige je autorsko delo Renate Koler

Poražena je na svim poljima, a njen administrativni centar nije ni nail knekadašnjoj prosvećenoj I naprednoj sredini. U takvim okolnostima gotovo neverovatno zvuči činjenica da je između 2005 i 2015.godine u Vojvodini objavljeno čak osam rok enciklopedija. Posle Pančeva i Novog Sada, među koricama ovekovečen je rad rokera iz Šida, Kikinde, Bečeja, Vršca, Zrenjanina i Sombora. Još je zanimljiviji podatak da je većina pomenutih knjiga objavljena uzfinansijsku potporu gradskih institucija, što potvrđuje kakav značaj i status u Vojvodini ima rokenrol, čak i u manjim sredinama, kakav je Srbobran.

Vojvodina je bogatija za još jednu, samouslovno rečeno, enciklopediju - ,,Rokenrol u opštini Srbobran 1962-1976’’. Radi se o delu u kome je autor Milan Đorđević obradio jedan veoma značajan segment istorije kulture svoje višenacionalne varoši, i to na profesionalan, temeljit i veoma slikovit način. Da bi nadomestio relativno skroman broj sastava, u uvodnom delu knjige, impresivno je prikazao socijalno-kulturni milje u kome su odrastale posleratne generacije Srbobranaca i stvarale rokenrol grupe vrlo skromnih ambicija: da zabave sebe i mlade sugrađane neopterećene etničkim razlikama.

Čitajući rukopis, imao sam utisak da gledam film o stasavanju moje generacije, prve koja se suprotstavila društvenom autoritetu odraslih koji su Staljinu rekli čuveno,,ne’’. Samo tako hrabri mladil judi mogli su, u opisanim (više nego skromnim) uslovima, čak i u manjim sredinama, da ostave toliko dubok trag, pri tom ne sluteći da će se pola veka kasnije njihova imena naći u knjigama.
Apsolutno zasluženo!

 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.03.28   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama