Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Društvo
NAJKOBASICA RADIVOJA SIVAČKOG!


Pod sloganom "Proleće u proleću" po šesti put održano je nadmetanje srbobranskih paora u pravljenju kobasice.

Takmičenje je tradicionalno održano u restoranu "Proleće plus", koji je i sedište Udruženja "Srbobransko proleće".

Najbolju kobasicu na šestoj manifestaciji "Najkobasica" napravio je Radivoj Sivački iz Srbobrana koji je time potvrdio da prethodnih godina osvojeno treće i drugo mesto nisu bili slučajni. O svojoj šampionki skromno kaže.

- Tu nema tajne. Treba koristiti meso krmače pošto je ono već sazrelo. Dodati soli, bibera i dobre paprike po meri. I to bi bilo to. Bila je prvo na dimljenju. Jedan dan se dimi, malo pauze i tako u triput. A sušio sam je na promaji, kaže Sivački.

Petočlani žiri, na čelu sa predsednikom Miomirom Crvenim, imao je ne mali zadatak da od devet finalista izabere najbolju kobasicu.

FOTO: Nenad Jovićević

Crevo pravilno napunjeno, pravilnog izgleda, cilindrični valjak. Drugo imala je lep prijatan miris koji odiše svežinom bez izraženog jakog dima, bez ustajalog bajatog mirisa. Imala je miris svežeg, osušenog mesa. Ukus je bio prijatan, blago ljutkast , ocena je ovogodišnje šampionske kobasice po mišljenju žirija.

Ipak, izbor najkobasice nije jedina aktivnost udruženja koje okuplja poljoprivrednike iz srbobranske opštine, kaže predsednik "Srbobranskog proleća" Vladimir Rankov.

- Negovanje neke tradicije i običaja u opštini. Nije to samo stvar druženja već su sa nama i predstavnici drugih sličnih udruženja. Da l je to pravljenje sitnih kolača, zatim heklanje stolnjaka i tako dalje, objašnjava Rankov.

A da se sve ne bi završilo ićem i pićem veče je začinjeno druženjem uz nezaboravne pesme, odvajkada pevane na ovim prostorima, a u izvođenju "Dobre bande" iz Srbobrana.

rtv.rs

  

Postavio: Srbobran.net dana 2016.03.23   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama