Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Društvo
POLOŽENO CVEĆE NA SPOMENIK U NADALJU


U organizaciji Mesnog odbora SUBNOR-a Nadalj,19.marta obeležen je dan pogibije,i položeni venci u Nadalju na spomenik Svetozaru Popnovakov - Tozi i Vladi Provči - Priki.

Pored polaganja venaca na spomenik je ponovo postavljena mermerna ploča sa imenima Toze i Prike i datumom njihovog rođenja umesto bronzane ploče i poprsja koju su nepoznati vandali skinuli i odneli sa spomenika pre par godina.

Pored članova mesne organizacije SUBNOR-a Nadalj i članova Opštinskog odbora SUBNOR-a Srbobran bili su prisutni i položili vence i predstavnici Opštinskog odbora SUBNOR-a Bečej i Skupštine Opštine Srbobran koja je pomogla da se ponovo postavi ploča.

Svetozar Popnovakov-Toza i Vlada Provči -Prika od samog početka II Svetskog rata uključili su se u NOP a bili su i članovi Sreskog komiteta KPJ u Bečeju.Učesnici su "Turijskog Savetovanja"u maju 1942 godine na kome je govorio sekretar Pokrajinskog komiteta Svetozar Marković -Toza. Poginuli su u zoru 19.marta 1944 g. upavši u zasedu koju su organizovale okupatorske policijske snage na periferiji Nadalja gde se spomenik nalazi. O Tozi i Priki, njihovoj pogibiji, radu i delovanju na teritoriji naše Opštine Srbobran za vreme NOB-a, govorio je Slobodan Radić predsednik SUBNOR-a Opštine Srbobran. .

 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.03.23

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama