Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Društvo
ПРОСЛАВЉЕНО 60 ГОДИНА


Велики јубилеј ПУ РАДОСТ

У петак 18. марта 2016. године деца из предшколске установе "Радост" најавила су као и сваке године долазак пролећа. У србобранској Хали спортова одржана је велика приредба за родитеље и све заинтересоване грађане поводом Дана Установе.

Овом приликом обележен је и један значајан јубилеј: 60 година од оснивања Прешколске установе као самосталне установе. Наиме давне 1956. године предшколска одељења су се одвојила од школа и основана је Предшколска установа "Радост".

У Србобрану према постојећим писаним изворима српско вероисповедно забавиште са 1 одељењем постоји од 1892.г. Од тада па до 1941.г постојало је једно, а касније и два одељења забавишта у порти Православне цркве.Такође римокатоличко забавиште са једним одељењем било је смештено у порти римокатоличке цркве.

У Турији И Надаљу од 1905.г постоји по једно одељење.

На основу писаних извора сазнајемо да су 1905.г забавиље (васпитацице) биле: Мара Манојловић у Србобрану (Сентомашу), Љубица Стефановић у Турији и Наталија Андрић у Надаљу. Школске 1910/11.г забавиља у Србобрану је била Дафимка Сремчевић.

За успомену и дуго сећање Ради од забавишта. Србобран 1952.

Након завршетка Другог светског рата Србобран је укупно бројао три одељења. Забавишта су још увек била у саставу школа.Решењем Скупштине општине 1956.г оснива се Самостална установа за предшколско васпитање и образовање. Тада се издваја из састава школа. За првог директора именована је васпитачица Отилија Сеги. Рад се и даље одвијао у старим школским зградама и у учионицама.

Јединствена предшколска установа 1962.године располагала је са пет објеката у Србобрану и по једним у Турији и Надаљу.У светлу обележавања овог значајног јубилеја Установе кроз коју смо многи прошли и стекли нека од својих првих знања, разговарали смо са директорком ПУ РАДОСТ, Александром Врсајковић.- Предшколско васпитање и образовање је једна од првих карика у ланцу образовања и не сме се занемарити. Постоје бројни докази да деца која су похађала програме раног учења и развоја боље уче у школи, лакше се адаптирају на школу и успостављају контакте, имају мање проблема у понашању, да су бољи ђаци, отпорнији на болести. У раном детињству се интезивно учи а кроз рано учење постављају се темељи за целокупан живот, казала нам је на почетку разговора Александра, подсећајући нас да данас ПУ Радост има у свом саставу осам објеката, вртића који се налазе у сва три насељена места наше општине.


КОЈИ СУ ТО ПРОБЛЕМИ СА КОЈИМА СЕ НАЈЧEŠĆE СУОЧАВАTE?

- Проблем са којим се суочавају предшколске установе у великим градовима, а то је пребукираност - ми немамо.У свим нашим објектима има места за још деце.
Изузетак је вртић у улици Ј.Поповића у центру у којем нам се последње 2 г.знатно повећао број деце чији су родитељи запослени и имају потребе за целодневним боравком.Мислим да је разлог веће заинтртесованости то што смо продужили рад.време боравка од 6 до 15 часова. Такође смањили смо цену хране са 300 на 200 динара.
Приоритет при упису у целодневни боравак имају деца чија су оба родитеља запослена. Кад примимо ту децу ми заиста немамо више простора за децу којој треба полудневни боравак, а живе близу вртића. Једино решење је да их шаљемо у најближи вртић.


СВАКАКО ЈЕДАН ОД БИТНИХ АСПЕКАТА КОЈИ РАД НЕКЕ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ ЧИНИ КВАЛИТЕТНИМ ЈЕ И САРАДЊА СА РОДИТЕЉИМА. ДА ЛИ УСПЕВАТЕ У ТОМЕ И КАКО ЈЕ ОЦЕЊУЈЕТЕ?

- За све ове године трудили смо се да имамо коректан и квалитетан однос са родитељима. Да би остварили наше циљеве и адекватно функционисали неопходна нам је помоћ родитеља,поверење и спремност на сарадњу. Међусобно уважавање су основа за квалитетан рад.Родитељ треба да добије поруку да је његово мишљење важно и да одлуке које доносимо доносимо заједно.Потребно је родитељима представити све могућности које постоје,бити отворен за идеје које имају.Сматрам да смо у том делу прилично успешнИ, али ипак је то питање за родитеље. Они су ту да оцене наш рад.

КОЛИКО ДЕЦЕ ИМАМО ДАНАС У ВРТИЋИМА?

- У Школску 2015/16.г уписано је укупно 426. деце ,од тога 386. деце у полудневни боравак и 40 деце иамо у целодневном боравку. Нешто мало нам је повећан број у односу на прошлу годину. У септембру смо у Надаљу отворили још једну припремну групу, јер смо имали 60 предшколаца. Наша установа иако није велика, има потребе за стручним сарадником, како за психологом тако и логопедом. У нашу установу су се увек уписивала деца са потешкоћама у развоју и док није постојала инклузија. Међутим по броју деце нам не припадају.


ДА ЛИ ОПШТИНА, КАО ОСНИВАЧ ПРЕПОЗНАЈЕ ЗНАЧАЈ И ДОВОЉНО ИНВЕСТИРА У ПРЕДШКОЛСКО ОБРАЗОИВАЊЕ ДЕЦЕ?

- Врло је битно да општина препознаје значај предшколског васпитања и образовања и да инвестира. Ми имамо 9 објеката који су велике површине и чије одржавање поприлично кошта а највише грејање. Вртићи су нам сређени и опремљени и ни у чему не оскудевамо. Прошле године смо имали у неколико вртића санације кровова због прокишњавања. Захваљујући локалној самоуправи, НИС - у и ЕМС - у прошле године смо добили донацију од 750.000 и опремили три дворишта справама.
Сад смо завршили набавку справа за двориште у Турији и за 15 - 20 дана постављамо тамо ново игралиште за децу. Добили смо информацију да смо ушли у ужи круг на конкурсу Новак Ђоковић за справе а за пар дана поново конкуришемо на Нафтагасов конкурс тако да очекујем да до краја године сви вртићи добију справе. Од Електромреже Србије очекујемо помоћ у виду набавке клима уређаја. Морамо да учествујемо на конкурсима, не можемо само да очекујемо помоћ од локалне самоуправе.
У децембру смо захваљујући локалној самоуправи добили 1.400.000 динара донацију од Института за ратарство и повртарство. Завршили смо јав.набавку и сад за овај мали распуст почињемо са уградњом ПВЦ столарије у вртић у улици Лазе Костића, а од осталог новца мењамо комплетно грејање у вртићу у улици Милоша Обилића.
Остаје нам да полако мењамо столарију и у осталим вртићима и да старе котлове заменимо новим кондензационим. Економску цену наша општина сноси 100%,тако да нашим родитељима остаје да плате храну и радне листове. Прибор за хигијену који су родитељи раније плаћали, од пре 3 године општина је тај трошак преузела на себе.

Добра вест за све родитеље је да су створени услови, а на нашој прослави, у петак, Зоран Младеновић, председник општине је то јавно рекао, да од идуће школске године сва деца која похађају предшколску установу и деца основних школа од првог до осмог разреда у нашој општини,  добијаће бесплатну ужину. То нису мале паре, али нам је речено да су створени услови за то.

С.Ш. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.03.21   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama