Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija
НАСТАВЉАМО УЛАГАЊА У ЕКОЛОГИЈУ


Рекао је данас Зоран Младеновић...

- Започињемо пролећно уређење приобаља Бељанске баре. ЈВП 'Воде Војводине' ће урадити оне грубље послове, а наша акција се односи на прикупљање и уклањање комуналног отпада. Желимо да простор Бељанске баре буде што више у функцији корисника и зато ћемо га додатно уређивати. Очекујем да ускоро распишемо други део јавне набавке кроз коју ћемо изграђену пешачку стазу уредити и за вожњу бициклом, да када дођу летњи дани сви становници општине Србобран имају угодно место за боравак у природи, рекао је, данас на Бељанској бари, председник општине Србобран, Зоран Младеновић.

Обележавајући 22. март - Дан вода, Јавно водопривредно предузеће "Воде Војводине", заједно са општином Србобран и Месном заједницом Турија, организовало је данас акцију уређења приобања Бељанске баре. У прикупљању смећа учешће су узели сви присутни, а за ученике петог разреда Основне школе "Петар Драпшин" организована је едукативна радионица о Бељанској бари, а затим и тест знања у ком су деца одговарала на питања о овом заштићеном парку природе. Кошење и тарупирање коровске вегетације били су задаци екипе Водопривредног друштва "Бачка".   

Миланка Мишковић, шеф Одељења за бригу о заштићеним подручјима ЈВП "Воде Војводине", истакла је да је мото овогодишњег Дана вода "Вода и енергија", што упућује на обавезу чувања овог ресурса.

- Бељанска бара је благодет и морамо сви бринути о овом простору. Воде Војводине планирају постављање десетак риболовних места на првом базену, јер су реализовани радови измуљивања. На нама је да све то чувамо и сигурно је да ће током године бити још три или четири сличне акције, рекла је Мишковић. 

 

Приликом акције чишћења и уређења приобаља Бељанске баре, Младеновић је најавио додатна уређења овог и других водотокова и подсетио да је локална самоуправа за четири године уложила око 250 милиона динара у ову област.

- То је било неопходно уложити, с обзиром на број водотока и стања на њима. Наставићемо с тим инвестицијама и очекујемо да добијемо сагласност, тачније право службености, за наставак радова на повезивању канала с Кривајом, а ускоро се настављају и радови између Криваје и моста у Банатској улици и према Млаки. Желимо да имамо водоток Криваје који је способан да прими веће количине воде, уколико је потребно, и да коначно престане да буде отпадни колектор. Предстоје и друге врсте улагања како би се ови водотокови искористили и као системи за наводњавање пољопривредних површина. Важан пројекат је и заједнички план са општином Бечеј о уређењу простора Бела Јарош, рекао је Младеновић.

Г.Д. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.03.21   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na drutvenim mreama