Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Društvo
DANAS JE DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM


Širom sveta danas se obeležava Dan osoba sa Daunovim sindromom. U znak podrške oblače se šarene ili različite čarape, a to su danas uradila i deca PU Radost u Srbobranu. . 

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006.godine. Ovaj datum simbolično je izabran jer je u osnovi ovog sindroma prisutnost 3 kopije tj. trizomija hromozoma 21, koji je jedinstven za osobe sa ovim sindromom. Naše društvo koje je suštinski konzervativno i vrlo često negativno reaguje na bilo kakvu vrstu različitiosti, u tom smislu značajno je napredovalo poslednjih godina. Osobe sa Daunovim sindromom sve su vidljivije i s pravom zauzimaju ravnopravno mesto u društvu.

Naravno prostora za napredak i bolje uzajamno razumevanje uvek postoji, ali osnovno čega treba da se oslobodimo kada su različitosti u pitanju su predrasude, proizašle iz neznanja i straha koje nas najčešće navode na greške u ponašanju i prilikom donošenja različitih odluka.

Značajan doprinos kvalitetnijem i humanijem odnosu većinske populacije prema osobama sa Daunovim sindromom dat je uvođenjem inkluzivnog obrazovanja u škole.

Simbol ovog dana su šarene ili različite čarape. Šarenim čarapama pokazuje se podrška borbi osoba s Daunovim sindromom da se integrišu u društvo, da im se osigura mesto u vrtiću i školi, da im se obezbedi posao.

Ovaj dan je prilika za podsećanje na važnost promocije inkluzivnog obrazovanja. Deca sa Daunovim sindromom u Srbiji imaju pravo da budu uključena u redovno obrazovanje, da dobijaju adekvatnu podršku i obrazuju se kako bi se razvili do punog potencijala. Poslednjih godina naša opština pokazuje poseban senzibilitet kada su osobe sa Daunovim sindromom u pitanju, tako da se i sa te strane pruža podrška njihovoj integraciji u zajednicu i društvene tokove.

- Greške koje najčešće pravimo kada su osobe sa Daunovim sindromom u pitanju su dvojake. Ili iz straha i neznanja okrećemo glavu na drugu stranu, zauzimamo  diskriminatorski stav, ili vrlo često zauzimamo zaštitnički stav i dovodimo ih u situaciju da ih gušimo svojom preteranom brigom,
kaže jedan od naših sagovornika na ovu temu.

Kako ovo drugo izgleda možda je najbolje prikazano u spotu koji sledi:
Ujedinjene nacije od 2012. godine obeležavaju Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom.

U znak podrške osobama sa Daunovim sindromom, deca predškolske ustanove Radost u Srbobranu danas su obuli šarene čarape, razgovarali na ovu temu i slikali se u vrtićima.Jednu od fotografija objavljujemo sa posebnim zadovoljstvom uz zahvalnost direktorki PU Radost, Saški Vrsajković, koja nam je poslala fotografiju. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.03.21   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama