Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Društvo
KOBASICIJADA U ISTRI


Delegacija opštine Srbobran i ekipa Kobasicijade iz Turije ovog vikenda bili su gosti manifestacije "S kolbasicom u EU" u malom istarskom mestu "Sveti Petar u Šumi"...

Delegacija Turinske Kobasicijade u kojoj su bili Dule, Toča i Rajče, a koju je predvodio Miroslav Medurić Čika, Predsednik Organizacionog odbora Kobasicijade, u petak je doputovala u Sveti Petar u Šumi. U subotu pridružila im se delegacija opštine Srbobran koju su činili članovi Opštinskog Veća, Jovan Tutorov, Nestor Golupski i Zoran Dudvarski. Oni su se takođe odazvali na poziv odganizatora i domaćina ove međunarodne manifestacije. Ovo malo Istarsko mesto u blizini Pazina i na par desetina kilometara od Poreča, četvrtu godinu za redom organizuje festival „S kolbasicom u EU“.Ove godine pored nas u Istru je iz Srbije doputovalo još dva tima. Tu su bili kobasičari iz Šida i kulenari iz Svetozara Miletića.

Ukupno 16 ekipa takmičilo se u pripremanju istarske kolbasice, a naša je privukla izuzetnu pažnju posetilaca, jer smo napravili najdužu.Od mesa koje smo dobili,  napravili smo najdužu kobasicu koja je ovaj put bila dugačka preko šest metara, jer toliko smo imali mesa. U svakom slučaju baš zbog načina kako smo napravili našu kobasicu i kako smo je predstavili, naš štand izazvao je naročitu pažnju publike i novinara.

Ove godine smo po prvi put bili gosti ovog festivala. Bila je ovo uzvratna poseta jer dr Mario Bratulić, načelnik opštine Sveti Petar iz Šume, bio je poslednjeg vikenda u februaru, gost na Kobasicijadi u Turiji.Manifestacija „S kolbasicom u EU“ organizovana je pod pokroviteljstvom predsednice Hrvatske Koliinde Grabar Kitanović, a gost na najvišem nivou u Svetom Petru u Šumi bio je novi Ministar turizma republike Hrvatske Antun Kliman (1967.), drugi čovek Istarskog HDZ-a i doskorašnji predsednik turisstičke organizacije Hrvatske.Delegacija iz naše opštine, zahvaljujući našem domaćinu dr Mariju Brataliću, koji dužnost predsednika opštine Sveti Petar u Šumi obavlja već devetnaest godina, na svečanom ručku imala je priliku da se upozna sa ministrom Klimanom, koji je između ostalog na pomen Srbobrana odreagovao tako što se prisetio svojih vojničkih dana u JNA, koju je služio u Kičevu u Makedoniji, a desetar mu je bio Srbobranac, kome nažalost nije mogao da se seti imena.Inače naša delegacija počastvovana je izuzetnim gostoprimstvom, domaćin je obezbedio smeštaj, a dr Mario Bratulić našao je vremena da u subotu večera sa nama, provede nas kroz sve štandove, počasti nas lokalnim specjalitetima, objasni na koji način finansiraju manifestaciju, ispriča istorijat mesta Sveti Petar u Šumi, a kao potpredsednik HDZ-a za Istru ukaže na sve aspekte privrednog razvoja ove regije i značaj turizma za njen razvoj. Pošto nam je domaćin obezbedio smeštaj u Pazinu koji je dvadesetak kilomatara udaljen od Svetog Petra  Šumi, koliko mu je bilo važno da se osećamo dobro, dr Bratulić je pokazao i gestom,kada je odbio da se sa nama pozdravi u subotu uveče, nego je u nedelju ujutro došao samo zbog nas u Pazin, da nas isprati i poželi lično srećan put  u Srbiju.Naša delegacija vratila se sa ovog gostovanja sa odličnim utiscima, razmenjeno je niz iskustava koja će doprineti da naredna 33. Kobasicijada, dogodine. bude još bolja od ove koja je završena poslednjeg vikenda februara u Turiji.Za razliku od naše Kobasicijade gde je bukvalno bilo zabranjeno da mesne prerađevine koje se proizvode u privatnoj režiji, odnosno u okviru poljoprivrednih gazdinstava budu na tezgama, ovde su ovakvi proizvodi bili dominantni na štandovima. Možda je ovo prilika da razmislimo kako to može u Hrvatskoj koja je u EU, a ne može u Srbiji koja je tek kandidat.Inače u Svetom Petru u Šumi na ovoj manifestaciji zatekli smo i naše Turince koji su u Poreču na privremenom radu sa kojima smo proveli nekoliko sati, a kao što se vidi na snimku i oni su učestvovali u prezentaciji za sada najduže istarske kobasice, koju su Turinci specijalno napravili za ovu priliku.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.03.06   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama