Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Društvo
U SUSRET OSMOM MARTU


Evo priče o cveću koju možda do sada niste znali, a nije loše da ipak saznate zbog čega muškatle donose sreću i zašto se za puzave petunije kaže da sa sobom nose vatromet boja...

Možda je ipak najbolje, ako voljenim osobama za osmi mart želite da ulepšate Dan žena, a ne želite da pogrešite, igrajte na sigurno. Poklonite cveće.

Naša preporuka je da posetite Aleksandru Ornjakov i njen "Cvetni sokak". Nalazi se na adresi Vrbaški put 29, a sedmog i osmog marta imaće tezgu kod katoličke crkve ispred Univerexporta u Srbobranu.Ove godine nude svim svojim kupcima u okviru osmomartovske prodaje sveća poseban poklon. Ako kupite cveće u vrednosti preko 300 dinara dobićete poklon - rasad muškatle, ili puzave petunije.Muškatla je jedna od najzahvalnijih i najizdržljivijih cvetnica. Naučnici su ustanovili da ukoliko imate bar jednu pelargoniju u stanu, to pomaže kod nesanice i glavobolje. Svaki cvet ima svoju simboliku, a simbolika muškatle je da donosi sreću.Poznato je nekoliko stotina vrsta pelargonija. Po načinu rasta možemo ih podeliti u dve osnovne grupe:

Viseće pelargonije - Reč je o bršljenolikim muškatlama koje imaju stabljike od 30 do 90 cm. Cvetovi mogu biti beli, ružičasti, crveni i boje jorgovana. Neke sorte se uzgajaju i zbog dekorativnih listova čije su ivice bele, a nervatura krem boje. Sade se u viseće korpe ili prozorske žardinjere. Najčešće se sadi u sandučiće na balkonima ili u visećim korpama.

Uspravne pelargonije - Imaju baršunaste listove, specifičan miris na dodir i pune cvetove sa velikim spektrom boja. Mogu dostići visinu od 30 do 60 cm, a neki hibridi i do 1,20 m. Gaji se u saksijama, žardinjerama i u kućnim baštama. Cvetaju od proleća do rane zime. Cvetovi su jednostruki i krupni.


Minijaturne pelargonije - Zbijenog su rasta i mogu dostići visinu od 15 do 22 cm. Gotovo sve se uzgajaju iz reznica.

Mirisne pelargonije - Ovu vrstu muškatle gajimo zbog posebnog mirisa listova. Uz karakterističan miris svaka od njih poseduje još nešto zanimljivo, bilo da je reč o boji ili o obliku listova.

Muškatla se najbolje razvija na svetlom mestu, zaštićenom od podnevnog sunca. Zalivanje mora biti redovno, ali umereno. Sadi se u već pripremljenu mešavinu zemlje. Prihranjuje se đubrivom za muškatle. Naravno, sve dodatne informacije o uzgajanju muškatli, ali i puzave petunije o kojoj sledi priča dobićete od Aleksandre koja je stručnjak za hortikulturu.

Puzava petunija, ili surfinija je jednogodišnja biljka za balkone i viseće posude, cvet raskošnih boja i nijansi. Ovaj popularni hibrid petunije nastao je u Japanu 1992. godine i od tada se proširio u sve krajeve sveta. Odgovara joj sunčana ili polusenovita pozicija, vlažna zemlja i redovno prihranjivanje.Nega: Ako je zasadite na polusenovito mesto, u toku leta morate je zalivati jednom dnevno. Na sunčanoj strani surfinija je još zahtevnija i traži zalivanje bar dva puta dnevno. Najvažnije je da biljka nikada ne ostane bez vlage. Biljku zalivajte redovno (ali umereno da ne bi došlo do truljenja) rano ujutru ili uveče mlakom vodom. Prilikom zalivanja vodite računa da ne pokvasite listove. Što je boja cveta surfinije svetlija, to je veća njena potreba za đubrivom. Najmanje dva puta u sezoni surfinija odbaci veliki broj cvetova i listovi požute. To je normalna pojava i ukazuje da treba pojačati prihranjivanje. Za nedelju dana biće još lepša i sa puno cvetova. Suvi cvetovi i listovi sa biljke ne smeju se odstranjivati, jer ako otkinete bilo koji zeleni deo biljke, na otkinutom mestu nastaje rana u koju lako dospevaju bakterije.


 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.03.01   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama