Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Društvo
NEVEROVATNO: UPOZNAJTE KIKU ĐOKIĆ!


Kika spada u red izuzetnih stanovnika planete. Oborila je rekord dugovečnosti. Kaže se da pripadnici njene rase prosečno žive između 12 i 18 godina. Ova naša "sugrađanka" odavno je prešla ovaj limit. Evo pri

Posetili smo Kiku Đokić, najstariju mačku Srbobrana. Ko zna, možda i u državi. U pitanju je mačka sa prezimenom - prezimenom koje je zavredila. Ako se pitate čime, odgovor je jednostavan: Ona ima 28 godina!

Da, dobro ste pročitali. Iako više nema sve zube i više ne vidi dobro kao pre, ona se jos uvek dobro drži i kada smo je posetili delovala je sasvim živahno i razigrano. Biće da ona još uvek ne planira da se oprosti sa nama.

Kika Djokić je dobila ime po dečijoj emisiji "Kika Bibić" koju je maestralno odigrala primadona srpskog glumišta Mira Stupica, a postala je Đokić na jednom veterinarskom pregledu. Kada je veterinar Fedja Šarčev upitao Branku Đokić, Kikinu vlasnicu, za mačkino ime, Branka je iz topa odgovorila "Kika Đokić". Kaže Branka, inače profesorka u penziji da joj je to samo izletelo, te da je sa obzirom na vreme koje su njih dve provele zajedno, bilo jedino i prirodno to da Kika dobije i prezime.Kada smo čuli za Kiku, posetili smo našu sugrađanku Branku. Na razgovor smo primljeni krajnje srdačno, Da bi razgovor lakše tekao, Kikina gazdarica nam je skuvala jednu dobru, domaću kafu.

Ipak, možda je u ovom slučaju reč  "gazdarica" neprimerena. U domu Đokićevih, vlada porodična atmosfera puna ljubavi i ravnopravnosti, a Kika je za Branku, stekli smo utisak, član familije.

Penzionisana profesorka srpskog jezika, Branka Đokić svoj radni vek je provela radeći u osnovnim školama (Nadalj i Bečej) kao nastavnik, a jedno vreme obavljala je funkciju direktorke osnovne škole u Nadalju, iako tu poziciju, kako sama kaže, nikad nije želela.

U Srbobran se doselila iz Velikog Gradišta, a odatle je i Kika rodom. Ova vremešna predstavnica mačaka, kaže Branka, omacila se 1986. godine. Bila je nestašno mače. Jednom je pala sa dunje i povredila se.Morala je da se oporavlja nedelju dana, sa posebnim emocijama, ispričala nam je Branka. Na sreću, to se dobro zavrsilo.

I danas voli da se igra. Što bi rekli, pod starost podetinjila. Najviše voli jedan tabure na kome oštri kandže i ping pong loptice. Pitali smo da li je ova "dostojanstvena gospođa u godinama", nekada imala nekog posebnog mačora?- Dečka je l' imala? Ona je to krila od nas, nije se to znalo! Što se toga tiče, uvek je bila diskretna. Eto, ne znam ni čija je ona ćerka, a ni čija je Seka. Znam da je njena, ali ko je otac ne znamo. Nije prijavljivala nikad dečka. To su sve bili drugari, to je sve bilo pošteno.


Stidljiva je Seka. Hteli smo i nju da slikamo, ali nismo uspeli. Nije nam dozvolila. Gotovo je slepa od rodjenja, Kikina ćerka. Plašljiva je, boji se svetla i glasova nepoznatih ljudi.

Branka kaže da je uprkos asocijalnoj naravi Seka za svojih 14 godina bila podjednako mažena i pažena kao i Kika,.Ljubavi u kući Đokića nije manjkalo, a vlasnica ove dve vremešne mačke i sama kaže da smatra kako su upravo pažnja i ljubav glavni i odgovorni "krivci" za Kikin neuobičajeno, dugačak životni vek.

Čuli smo mnoge anegdote o Kiki, dok smo bili u poseti ovoj neobičnoj porodici. Naša domaćica za sebe kaže da retko obećava, ali da kada jednom nešto obeća, gleda da uradi i više od onoga što je obećala.

- Eto, to je neka moja životna deviza, kaže o sebi skromno i jednostavno.

Pomazili smo Kiku jos koji put i uputili se dalje u potragu za nekim novim zanimljivim pričama, ostavljajući Branku da uživa u društvu svojih mezimica, koje joj život ulepšavaju.

M.Š.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.02.29   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama