Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Društvo
SRBOBRAN ČESTITAO VEGELU 75.ROĐENDAN


"Dani Nandora Giona" otvoreni u petak, a centralni događaj bila je predstava "Neoplanta" koju su izveli glumci Novosadskog pozorišta.

Jedan od onih koji su svojim književnim radom zadužili našu sredinu da se stara o njegovom liku i delu je književnik Nandor Gion. Juče su upravo u tom svetlu započeli "Dani Nandora Gina", manifestacija koju organizuje kulturni centar koji nosi ime ovog istaknutog književnika. Program je započeo dodelom nagrada povodoma književnog konkursa za omladinski roman, a zatim je u Domu kulture otvorena izložba "Fragmenti priča na papiru za crtanje", nastala kao plod književnih konkursa spomen kuće Nandora Giona. 

Kruna programa bila je pozorišna predstava "Neoplanta" koju je u sali nekadašnjeg bioskopa izvelo gostujuće Novosadsko pozorište. Komad nastao na osnovu romana Lasla Vegela, koji je juče bio gost na predstavi.Ispunjena sala do poslednjeg mesta sigurno je obradovala organizatore, ali i glumce "Ujvidéki Szinház".

Mnogi su skloni da kažu da je Vegel, ako ne najznačajniji, onda sigurno jedan od najvećih intelektualaca savremenog doba koji je potekao sa srbobranske prašine. Romansijer, dramski pisac, esejista, pozorišni kritičar, Laslo Vegel rođen je 01.02.1941.godine u Srbobranu. Zanimljivo je da je istog dana i godine rođen Nandor Gion, takođe u Srbobranu. Nažalost Gion nas je zauvek napustio 2002.godine.

Jednom prilikom, Laslo Vegel je izjavio:- Pišem na mađarskom jeziku i, naravno, pripadam mađarskoj književnosti. Moje životno iskustvo, ceo moj život i prozni svet vezuje me za nekadašnju Jugoslaviju, danas za Srbiju, Vojvodinu, odnosno, Novi Sad. I srpski i hrvatski kritičari koji su pisali o meni uvažili su moju kompleksnu situaciju i niko nije pisao o meni kao o stranom književniku. Ni ja se ne osećam u srpskoj književnosti i kulturi kao stranac. Ali, to ne znači da je ta kompleksna situacija neka ’multikulturna idila’, ponekad osećam da sam na ničijoj zemlji, a ponekad kao da nosim dva tereta na leđima.

Novi Sad je svakako adresa na kojoj najduže stanuje Laslo Vegel, ali ipak uspomene na detinjstvo vezuju ga za Srbobran. Juče su mu se Srbobranci odužili i pokazali poštovanje. Čestitali su mu rođendan i poklonili mu najlepšu uspomenu na 75. rođendan.

foto: L.P.

U  rodnom Szenttamasu, odigrana je pozorišna predstava po njegovom romanu i nagrađena ogromnim aplauzom. On je poklone razmenio sa Zoranom Mladenovićem, predsednikom opštine i Bobom Gradinac, zamenicom predsednika opštine Srbobran koji su mu uručili dar (sliku) opštine, a Vegel je uzvratio knjigom. Rođendan su mu još čestitali u ime Novosadskog pozorišta, glumica Elor Emina, u ime redakcije nedeljnika Csaladi Kor urednik lista, Fazekaš Andraš, u ime kolektiva Filozofskog Fakulteta- Odseka za hungarologiju, Eržebet Čanji, u  ime Doma Kulture Srbobran, Božana Stojković i u ime kolektiva i učenika škole JJ Zmaj, Munjin Sokola Erika.

Ukoiko želite da se bliže upoznate sa književnim radom Lasla Vegela, moraćete do neke bolje knjižare, a ukoliko ste zainteresovani za njegov novinarski angažman preporučujemo stranicu "Peščanik", gde su neki od tekstova koje je pisao za razne novine i portale.Na jučerašnji kulturni događaj i proslavu 75.rođendana Lasla Vegela, filosof Milan Đorđević iz Srbobrana, osvrnuo se, između ostalog, rečima:

- Tek kada ti tvoje selo oda priznanje znaš da si velik i da zatvaraš svoj životni i profesionalni krug. Vraćaš se ovenčan lovorikama iz svetske avanture u mesto iz koga si potekao, gde su ti poznavali familiju i zbog toga te omalovažavali i osujećivali, ali i zavideli zbog dara...

Da Srbobranci vide predstavu Neoplanta u režiji Andraša Urbana, bila je želja Lasla Vegela, a kulturni centar "Gion Nandor" je realizovao njegovu želju. Predstava se igra na mađarskom jeziku, ali je bila titlovana na srpski, tako da je omogućeno da podjednako u ovom dramskom komadu uživaju i oni koji ne razumeju mađarski.

S.Š.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.02.06

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama