Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Crna Hronika
Masakr zaštićenih sova utina


U porti crkve neko poubijao sove utine...

– U porti crkve pronađeno je pet poluraspalih leševa, a očevici kažu da je bilo desetak ubijenih ptica. To je drugo masovno ubijanje sova utina otkriveno u 2008. godini u Srbiji. Početkom oktobra, nepoznati počinilac je u dva navrata ubijao sove iz vazdušne puške u privatnom dvorištu pored Lovačkog doma "Fazan" i porte pravoslavne crkve – kaže Marko Šćiban, koordinator projekta "Otvori oči!" za Bačku.

On dodaje da masovnog ubijanja sova već decenijama nije bilo na teritoriji Srbobrana i da tako nešto zaslužuje najstrožu osudu javnosti. Otkriveni leševi poslati su na novosadsko odeljenje Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a istovremeno je o tome obavešten i republički inspektor za lovstvo.

Sove izuzetno korisne

– Sove utine zimi redovno borave u naseljima širom Srbije, najčešće u naposrednoj blizini ljudi. Te bezopasne i vrlo korisne ptice hrane se glodarima koji na imanjima pojedu više nego što je potrebno da se ishrane dve krave! Sove neškodljivo i efikasno regulišu njihovu brojnost, štedeći nam znatna materijalna sredstva i čuvajući nam životnu sredinu – navodi Šćiban.

Porodica sova godišnje potamani čak do 10.000 glodara, pa ubistvo svake jedinke pričinjava ogromnu šteta. Zimujuće jato u Srbobranu jedno je od najvećih u Srbiji i ovom delu Evrope, i predstavlja veliko bogatstvo za poljoprivredu tog kraja. Zato je zločin počinjen u Srbobranu napad na sve meštane te varoši, a ne samo napad na nedužne ptice, kazuje Šćiban.

Prema Pravilniku o visini štete za protivzakonito ulovljenu divljač ili na drugi način uništenu divljač, koji je objavljen 14. jula 2006. godine u Službenom glasniku Republike Srbije, a koji je propisalo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kazna za odstrel trajno zaštićene sove utine iznosi 150.000 dinara, dok je šteta naneta u ovom slučaju najmanje 750.000 dinara. Takođe, za ubijanje vrsta s liste prirodnih retkosti Republike Srbije sledi zatvorska kazna do tri godine. Osim u domaćim zakonima, sove utine zaštićene su i u brojnim međunarodnim konvencijama koje je Srbija potpisala.

Potraga za krivcima

Predsednik Lovačkog udruženja "Fazan" Nandor Sep, poput ostalih srbobranskih lovaca, iznenađen je onim što se desilo i najavljuje pomoć u istrazi. Predstavnici Naučnoistraživačkog društva studenata biologije "Josif Pančić", zajedno s lovcima iz Srbobrana, policijom i republičkim inspektorima za lovstvo i zaštitu životne sredine, radiće na pronalaženju i kažnjavanju počinioca tog gnusnog zločina.

– Ubijanje zaštićene vrste ptica pored lovačkog doma i crkve drzak i besraman čin. Apelujemo na sve koji imaju informacije o tom nemilom događaju da se jave LU "Fazan" ili Policijskoj stanici u Srbobranu, ili pak da se onrate društvu "Josif Pančić" – kaže Šćiban.

građanski list 

Postavio: Srbobran.net dana 2008.11.27

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama