Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Politika
POTENCIJALNO NENAPLATIVO 16.5 MILIONA!


Ukupan dug koji imaju pravna i fizička lica prema komunalnom preduzeću, 79.5 miliona dinara, zaključno sa 15.10. 2015. godine, čulo se na poslednjem zasedanju Skupštine opštine Srbobran.

VD direktora JKP "Graditelj", Neško Čestić naglasio je da u strukturi potraživanja koja ima ovo komunalno preduzeće 16.5 miliona se nalaze u kategoriji potencijalno nenaplativih.

- Za ova dugovanja prozivam sve nadzorne odbore i sve predhodne direktore koji su bili na funkcijama. Ovaj dug napravili su građani i pravna lica koji su iskoristili pogrešno rukovođenje ovim preduzećem, i od strane nadzornog odbora i od strane direktora, u predhodnom periodu. To je novac koji bi u ovom trenutku značio "Graditelju" da pokrije sve ono što nam je potrebno za normalno funkcionisanje, jer mi trenutno, što bi rekli mehaničari, radimo na tri svećice, obraćajući se odbornicima na poslednjem zasedanju skupštine, rekao je između ostalog Čestić, dodajući:- Želim da vam kažem da smo mi sada uveli jedan potpuno novi sistem naplate potraživanja, koji u suštini nije novi, on je po zakonu i samo se trebao i ranije sprovoditi. Prvo što smo uradili, doneli smo odluku da ni jedan zaposleni u preduzeću ne može biti dužan za usluge koje pružamo. "Ne možemo da tužimo druge, penzionere, babe, majke, strine, a da pri tome duguje neko ko radi u firmi. Bilo je dosta negodovanja, ali smo sada to sveli i neki su odmah platili, a nekima smo omogućili da svoj dug plate na rate. Drugi korak koji smo napravili je da svi ostali imaju rok od trideset dana da plate svoja potraživanja. Nećemo dozvoliti, prozovite me ovde za godinu dana, da ovoliki dug nastane, da tako kažem, u vreme našim rukovođenjem preduzećem.

Odbornici su usvojili godišnji program poslovanja JKP Graditelj, kao i rešenje o imenovanju predsednika i članova Nadzornog odbora JKP "Graditelj". Prema ovoj odluci, umesto Predraga Đuranovića i Ljiljane Ivošev koji su podneli ostavke, za članove NO imenovani su Nebojša Nedeljković, koji je ujedno i predsednik NO i Jovan Perović. Do izmena je došlo i u sastavu Upravnog odbora Doma zdravlja "Dr Đorđe Bastić“. Umesto Svetlane Kaćanski na mesto predsednika UO izabrana je Nataša Nikolić.Inače, poslednje 33. zasedanje Skupštine opštine koje je održano u četvrtak 28.01. počelo je uobičajeno, verbalnim duelom bivšeg i sadašnjeg predsednika Skupštine. Odbornik Željko Bogojević, podneo je, kako je naglasio Radivoj Paroški predsednik Skupštine, u zakonskom roku, pet predloga za dopunu dnevnog reda, međutim pozivajući se na Poslovnik o radu Skupštine, Paroški je doneo odluku da nijedan predlog ne iznese pred odbornike. Na osnovu njegovog tumačenja, svih pet predloga za dopunu tačaka dnevnog reda, ne zadovoljavaju kriterijume da bi se odbornici izjašnjavali o njima. Objasnio je Paroški, da ili nisu dovoljno obrazloženi, ili nisu u nadležnosti Skupštine. Takođe, istakao je da odbornik Bogojević, da je kompletirao zahtev za smenu predsednika Skupštine opštine i da je imao potpise jedne trećine odbornika, kako to nalažu statut i poslovnik, taj predlog bi svakako bio stavljen na glasanje.

Odbornik opozicije Bogojević je reagovao na ovakvu odluku predsedavajućeg i nazvao je skandaloznom i nečuvenom u dosadašnjem radu Skupštine. Jedna od predloženiih tačaka bila je izmena poslovnika, a jedna od predloženih tačaka za dnevni red bila je i smena predsedavajućeg najvišeg doma naše opštine, što je Bogojevića opredelilo da konstatuje da Paroški, ovakvim tumačenjem predloga za dnevni red može da ostane predsednik Skupštine dokle god to bude hteo. Praktično, konstatovao je Bogojević, nemoguće ga je smeniti bez njegove dozvole. Ovakvu odluku Paroškog nazvao je grubim kršenjem poslovnika o radu i zapitao se, ukoliko smena poredsednika Skupštine nije u nadležnosti odbornika, ko ga onda smenjuje?!

Žučna polemika se vodila između predsedavajućeg Paroškog koji je tvrdio da ovakvom odlukom koristi pravo koje ima po Poslovniku, više puta upozoravajući Bogojevića da će biti udaljen iz sale zbog nepoštovanja i zloupotrebe govornice, zbog čega mu je i izrekao dve javne opomene. Odbornik Demokratske stranke, Željko Bogojević, nekadašnji član, u svetlu predstojećih izbora, "blagopočivše" Grupe građana Pokret za promene - dr Ilija Gazepov, na poslednjoj sednici SO Srbobran kao i prilikom svojih predhodnih skupštinskih izlaganja koristio je svaku priliku da kritikuje rad funkcionera SNS u Javnim preduzećima i organima lokalne samouprave.Iz dnevnog reda koji se našao pred odbornicima, kao jednu od najvažnijih odluka za našu zajednicu, koju su naši predstavnici doneli u Skupštini, izdvajamo usvajanje elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u "Radnoj zoni Južna Bačka", privrednom društvu "La Linea Verde". Reč je o zemljištu koje se ustupa ovoj kompaniji bez naknade, a za ovakvu odluku su se većinom glasova odbornici opredelili jer se radi o Italijanskoj kompaniji koja ima nameru da u Srbobranu otvori proizvodni centar sa fabrikom za preradu voća i povrća, investira 5.7 miliona evra i zaposli u investicionom periodu 150 radnika, počevši od drugog kvartala ove godine, zaključno sa istekom prvog kvartala 2018.godine. Iz elaborata izdvajamo da je procena investitora da će trošak za kompaniju, po zaposlenom na mesečnom nivou, biti preko 600 evra bruto, odnosno preko 43.000 dinara neto.

S.Š.


 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.02.01   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama