Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Politika
KANDIDOVAĆU SE SAMO NA OPŠTINSKOJ LISTI!


Želim da proverim sebe i volju građana, kaže u opširnom intervju-u koji donosimo, predsednik opštine Srbobran, Zoran Mladenović...

Na poslednjim lokalnim izborima Socijalistička partija Srbije osvojila je najveći broj mandata u okviru koalicije koja je nakon izbora 2012.godine formirala vlast u Srbobranu. Većinom glasova odbornika na čelo opštine došao je Zoran Mladenović, predsednik opštinskog odbora SPS-a. Političko iskustvo i doslednost, kao i privrženost socijalističkim idejama teško da bilo ko može da mu ospori, jer za razliku od većine njegovih suparnika na političkoj sceni naše opštine on u svom novčaniku nije menjao stranačke knjižice. Takođe, neke od osobina koje ga definišu su marljivost, istrajnost i mogućnost da u isto vreme radi nekoliko stvari. To će vam potvrditi gotovo svi njegovi saradnici. Protivnici i oponenti politike koju reprezentuje i vodi uglavnom mu zameraju njegov politički angažman tokom devedesetih godina, gde ga okrivljuju za sve i svašta. Takođe pojedini, mu zameraju da tokom mandata predsednika nije odredio pravilno prioritete i da nije dovoljno učinio da se život ljudi u našoj opštini poboljša, odnosno da nema novih radnih mesta. Njegovi mu najčešće zameraju preveliku trpeljivost i često izostanak reakcije na pojedine političke udare koji stižu iz redova opozicije. Da li je sve baš tako, ko je u pravu prosudite sami.

Ovo je izborna godina. Očekuju nas izbori na svim nivoima. Neki su već u kampanji i pozicioniraju se, obilaze domaćinstva, lobiraju kod birača, na društvenim mrežama vodi se ozbiljna politička borba, a mnogi su skloni da kažu da nas očekuje jedna od „najprljavijih“ kampanja do sada. Šta će biti videćemo.

Na molbu dve redakcije Mladenović se odazvao i ispred vas je razgovor koji su sa njim vodili novinari dva portala: Srbobran.net i Szenttamas.rs.Srbobran.net:Prošlo je više od tri godine od kako ste preuzeli funkciju predsednika opštine. Na vrata nam kucaju novi izbori. Kada ste dobili podršku većine da budete prvi čovek opštine, da li ste znali šta vas čeka, odnosno da li ste uspeli da realizujete ono što ste postavili kao cilj 2012.godine i šta bi ste izdvojili kao najvažnije od svegaa što ste uspeli da uradite?

Mladenović: Još par meseci je ostalo do kraja mandata i očekujem da izboru budu ili 24. aprila ili 8. maja. Prošao je jedan buran period i teško je pronaći situaciju koju nismo doživeli za vreme mandata. Kada sam se kandidovao na listi SPS-a i PUPS-a u proleće 2012. godine, nisam imao nameru i nismo ni očekivali da će naša lista dati predsednika opštine. Zato smo o budućim planovima govorili na opštem nivou, bez ikakvih personalnih ideja i rešenja. Sticaj okolnosti je namestio da ipak mi, iako nismo bili najjača partija po rezultatima, sklopimo vladajuću koaliciju i damo predsednika opštine. Odmah smo se susreli sa velikim problemima, posebno sa manjkom u kasi, i prvo smo morali da učinimo sve da stabilizujemo situaciju i sprečimo kolaps.


Srbobran.net: Više puta ste govorili o tome šta ste zatekli, šta zapravo najviše zamerate svom predhodniku?

Mladenović: Objektivno, došli smo na vlast posle perioda u kom nije rađeno ništa stvarno važno za Srbobran, Turiju i Nadalj, i trebalo je učiniti sve da se pokrenu stvari i projekti od kojih će opština imati korist. Prepotentno bi bilo reći da smo odmah uspeli, ali smem reći da smo na dobrom putu. Uspeli smo da stvorimo pretpostavke da Srbobran može da ide napred, da zauzme lepu poziciju u privrednom, kulturnom, turističkom, sportskom i drugom životu Vojvodine i Srbije.Srbobran.net:Da li ste saznanjem kakav „vruć krompir“ ste dobili u ruke osetili dozu straha, ili možda, da li ste pomislili da se povučete i prepustite nekom drugom da pokuša da se nosi sa nasledstvom koje ste dobili?

Mladenović: Svaki dan je bio težak, nismo mogli da se posvetimo jednom problemu ili jednoj vrsti problema nego smo morali paralelno da rešavamo razne vrste problema. Popravljali smo alarmantno loše stanje u školama i vrtićima, sređivali komunalnu infrastrukturu, plaćali neplaćene račune, pravili zvanične razvojne planove, studije i programe, i to sve zajedno. Možda sam se bio i uplašio, ali je veća sramota bilo odustati. Nama su predlagali i stečaj, ali smo zasukali rukave i krenuli u posao. Posle četiri godine iskreno verujemo da smo u svakom segmentu napravili veći pomak nego što je to učinjeno u posednjoj deceniji pre 2012. godine. Ostalo je da se uradi još puno toga. Nećemo stati sa radovima, ponašamo se kao da nastavljamo da vršimo vlast u ovom sastavu kada su projekti u pitanju, i u tom svetlu će nam proći i predizborne aktivnosti – imamo nekoliko kapitalnih projekata koje moramo da dovršimo i nemamo vremena za stranačku politiku. Doći će i to na red, ali ne sad, imamo puno posla!Srbobran.net:Šta će ova vlast na čijem čelu ste od 2012.godine predati onima koji budu nakon narednih lokalnih izbora formirali većinu?

Mladenović:Novo rukovodstvo opštine Srbobran, ko god ga bude činio, naslediće zvanične strategije razvoja opštine Srbobran u raznim oblastima, od privrede do ozeljenjavanja. Imamo plan razvoja poljorrivrede za koju planiramo otvaranje ozbiljnog agrarnog budžeta za podsticajna sredstva, što će biti prvi put u opštini Srbobran. Spremni smo za participiranje za sredstva za poljoprivredu kod stranih finansijera. Nekoliko projekata smo doveli do dobijanja građevinske dozvole ili obezbedili novac za realizaciju.Srbobran.net:Na čega konkretno mislite?

Mladenović:Recimo, imamo obezbeđena sredstva za povezivanje Segedinca i Bečejskog puta, čime bi bila gotova obilaznica oko Srbobrana, zatim završena je i javna nabavka za asfaltiranje deonice kolovoza u ulici Popovača venac, čekamo da se utvrdi javni interes i počne izgradnja crpne pumpe na kanalu koji spaja ovaj vodotok sa Krivajom, te tako dobijemo tri jezera i počnemo navodnjavanje od 5.000 do 11.000 hektara i druge stvari. Uskoro nam stiže i odgovor o izgradnji prečistača otpadnih voda, sa partnerima iz Slovenije pričaćemo i o fabrici vode, a nastavićemo i razgovore sa Razvojnom agencijom Češke o alternativnim izvorima energije u opštini Srbobran.Srbobran.net:Ipak, šta izdvajate kao najvažnije?


Mladenović:Najvažnije, završena je studija za italijanskog investitora „La Linea Verde“, a priprema se studija o tome šta činiti sa hotelom. Privodimo radove kraju i kada je reč o dozvolama za gradnju bazena u Srbobranu. Iskreno, Opštinsko veće i administracija nema vremena da se bavi drugim aktivnostima, jer ove koje sam nabrojao traže pun angažman. Naveo sam samo ono kapitalno i očekujem da će sve to, uz druge projekte iz svih oblasti, biti nastavljeno u budućnosti i pomoći daljem razvoju opštine Srbobran.Sentomaš.rs:Prošlo je pet godina od kako se Srbobran zadužio milion evra. Kako je taj novac utrošen, da li je otišao u projekte, je li rasparčan, gde mu je trag? Želimo da konačno na tu temu stavimo tačku.

Mladenović:Od kako sam ja predsednik opštine nismo uzeli nijedan kredit za likvidnost niti druga sredstva, a urađeno je sve što sam pobrojao i mnogo toga drugog. Za taj kredit od milion evra jedino mogu reći da redovno isplaćujemo sve obaveze i anuitete, a dokumentacijom kako se pre mene taj novac trošio nisam imao vremena da se bavim.Sentomaš.rs: Kako to mislite niste imali vremena da se time bavite?

Mladenović: To nije bio posao predsednika.Imali smo anketni odbor koji je analizirao te stvari i tamo gde se smatralo da je potrebno, podnete su prijave. Neke su završene, neke traju i oni koji su nadležni sada se bave time. Oni treba i da kažu da li je namenski utrošen ili ne. Jedino znam da kredit opterećuje lokalnu samoupravu, da svaki mesec plaćamo rate, a građani nek probaju da se sete gde je utrošeno milion evra. S druge strane, dobro je da se tako nešto nije ponavljalo i u našem mandatu. Ono što mogu sa zadovoljstvom reći je da smo od 2012.godine do danas, 35 do 40 miliona dinara uložili u osnovne i srednju školu u opštini Srbobran i to se lako i brzo može proveriti. Možete onda misliti u kakvom stanju smo zatekli, možda i najznačajnije institucije u našoj opštini.Srbobran.net:Sve vreme imali ste jednu dosta šaroliku koalicionu vlast i rekli bi smo, vrlo uravnoteženim stavom uspeli ste da uspešno balansirate. Na polovini mandata svoju predsedničku poziciju dodatno ste ojačali ulaskom SNS-a u vlast. Da li je to donelo još jedno opterećenje, odnosno, koliko je bilo teško pomiriti različite političke stavove, održati stabilnost?

Mladenović:
Dve i po godine smo funkcionisali u jednom sastavu a zatim je u vlast ušla i SNS. Skupštinska većina je dodatno uvećana i to je donelo dodatnu stabilnost. Imali smo određene investicije koje su bile u toku i SNS je pri ulasku u vlast iskazala određene stavove, ali je budžet za 2015. godinu već bio usvojen. Dogovor je bio da ono što je započeto bude završeno, a svi nesporazumi su usput prevazilaženi. Koalicija je heterogena, od desnice, preko centra do levice i potrebno je usaglasiti stavove, to traži više razgovora i razumevanja. Različito mislimo, ali je bitno da je dobar finalni proizvod za građane. U radu naše lokalne samouprave svako je mogao da pomogne. I SNS, i SPO, i LSV, i svi drugi mogu da pruže i pružaju doprinos razvoju opštine Srbobran.Srbobran.net: Ovogodišnji opštinski budžet značajno je umanjen. Kako mislite da taj manjak novca u budžetu građani što manje osete, odnosno da li smatrate da će to biti nepremostivi razdelnik između želja i mogućnosti?

Mladenović:
Saradnja koju smo razvili sa Lombardijom, mađarskim opštinama i Razvojnom agencijom u Pečuju, saradnja sa slovenačkim i češkim agencijama, saradnja sa Regionalnom razvojnom agencijom Bačka i svi drugi kontakti mogu da nadoknade očekujuća smanjenja u lokalnom budžetu. U naftnoj renti ćemo imati 80 miliona dinara manje, a ukupno u budžetu manjak od 200 do 300 miliona dinara. Zato te sume moramo nadomestiti iz drugih izvora; dva miliona evra ćemo dobiti od slovenačke vlade i slovenačke agencije, još nešto sredstava očekuje se od Razvojne agencije Češke, a pokušaćemo da apliciramo i prema fondovima preko granične saradnje sa Hrvatskom i Mađarskom. Tu se i dve italijanske opštine sa kojima imamo kontakte, a sa kojima bi u budućoj saradnji, u planiranim projektima, naša opština trebala da bude glavni nosilac. Srbobran je spreman da uđe u takve akcije, ali je problem što formalno nemamo Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj. Hteli smo da angažujemo mlade, obrazovane ljude, ali je stigla zabrana zapošljavanja novih radnika i KLER je ostao prazan. Ne vredi žaliti već treba zasukati rukave. U prilog tome reći ću i ovo, ako pogledate lokalne samouprave oko nas videćete da u Vrbasu na 50 stanovnika ide jedan zaposleni u opštinskoj administraciji, u Temerinu na 80, u Malom Iđošu na 90, dok je u Srbobranu jedan zaposleni na 103 stanovnika. Imamo najmanju administraciju, ali sa odličnim iskustvom i rezultati se vide.Zato kažem da moramo da se oslonimo na ono što imamo i da radimo.Srbobran.net:Pobrojali ste dobre odnose sa raznim agencijama, domaćim i stranim. Da li u tu grupu partnera sa kojim negujete dobre odnose može da se svrsta i Naftna inudstrija Srbije? Da li ste zadovoljni onim što se vraća u opštinski budžet na osnovu crpljenja rudnog bogatstva i da li verujete u godišnje rezultate na osnovu kojih se određuje visina rente?

Mladenović:
Mislim da može. Imamo dobre odnose sa NIS-om, ali sa jednim delom tog sistema ima problema. Mi smo sa njima taksativno dogovorili način ponašanja, ali to nije zaživelo. Predvideli smo da pre otpočinjanja svih radova na 15 dana dobijemo sve informacije, zajedno utvrdimo stanje puteva i objekata pre početka radova i to ponovimo nakon završetka, sve da bi sprečili nastajanje štete koju niko neće da nadoknadi. Imamo u NIS-u dobre sagovornike sa kojim možemo rešavati sve probleme koji se pojavljuju na terenu. S druge strane nema Srbobranca koji je zadovoljan onim što kao opština dobijamo od NIS-a. Ipak, svestan sam da postoji zakon i ugovor koji Srbija ima sa ruskom kompanijom Gasprom, i kojim je Vlada Srbije preuzela kontrolu tih rezultata. Mi čak novac ne dobijamo od NIS-a već od Vlade. Mi smo, nažalost, posmatrači. Problem je u tome što imamo najnižu cenu nafte i sve opštine u kojima se crpi nafta su u lošoj situaciji.Sentomaš.rs: Ušli smo u izbornu godinu. Koji projekti će imati prioritet u realizaciji?

Mladenović:
Očekujem početak gradnje prečistača otpadnih voda i povezivanje glavnim kolektorom ovo postrojenje sa postojećom kanalizacionom mrežom. Podsetiću, imali smo oko 2.900 metara fekalne kanalizacije i mi smo sada izgradili oko 1.200 metara. Drugi podjednako važan projekat je pijaća voda i zato činimo napore da izradimo projekat rezervoara pijaće vode i projekat fabrike vode u Srbobranu. Treba da krenemo u potragu za sredstvima i već smo ozbiljno razgovarali sa Slovencima i Česima o ovom pitanju. Da bi smo ove planove realizovali, biće nam potrebna i podrška pokrajinske i republičke vlasti.

Važni su nam i radovi na konačnom uređenju atmosferske kanalizacije, u šta smo već uložili značajna sredstva, a paralelno ulažemo u čišćenje vodotokova – Beljanska bara, Krivaja, Bikić do i druga mesta.


Sentomaš.rs: Dokle se stiglo sa investitorima?

Mladenović:
Skupština je dala saglasnost na akt kojim se dozvoljava da jedan važan strani investitor dobije zemljište za izgradnju fabrike, a do kraja novembra očekujemo konačan odgovor da li će veliki kineski investitor graditi agrarnu industrijsku zonu u Srbobranu. Taj segment je i najvažniji. Zato je bilo potrebno ulagati u komunalnu infrastrukturu, svake vrste. Od Zmaj Jovine ulice, do Trga Republike, kanalizacije i drugih stvari. I tu još ima posla; potrebno je isplanirati rekonstrukciju jedinog baroknog parka u Srbiji, parka na našem Trgu slobode, zatim urediti fasade i stvoriti uslove da Zmaj Jovina postane funkcionalna. Ona mora da postane naša Skadararlija, mesto za uživanje. Zato pripremamo niz mera koji će olakšati poslovanje u ovoj ulici, tako da ona osim lepote koju niko ne spori, dobije i svoju privlačnost u ekonomskom pogledu. Ta celina biće zaokružena kada sredimo Dom kulture. Sve ove stvari mi Srbobranci dugujemo svome gradu, proces je započet i ne može se zaustaviti i na dobrom smo putu. Srbobran nije više ono što je bio 2012. godine kada smo započeli mandat i ovo je rezultat svih nas koji vodimo opštinu.Sentomaš.rs Ove i sledeće godine iz Mađarske stiže 160 miliona evra pomoći Srbiji. Šta lokalna samouprava planira da uradi da deo tog novca ostane Srbobranu?

Mladenović:
Znam za taj projekat i veoma smo zainteresovani da u njemu učestvujemo. Ovih dana sastaću se sa predstavnicima mađarske valsti u Budimpešti i činimo sve da dođemo u poziciju da participiramo za ta sredstva. Naša podrška su opštine Orošhaza i Janošhalma, i još neke opštine, i već smo vodili neke razgovore u Pečuju, sreli se sa političkim predstavnicima FIDES-a, sve u nameri da opština i građani, jer je deo namenjen i njima, mogu na vreme da participiraju za sredstva. Mogućnosti ima dosta samo treba biti aktivan i na vreme obavestiti građane da se otvaraju fondovi.Srbobran.net: Jedan od najvećih problema je demografska slika naše opštine. Ako se tu nešto ne uradi, što bi rekao naš narod „džabe smo krečili“. Verujete li da ćemo moći da zadržimo mlade i popravimo stanje na bolje?

Mladenović:
Ako to ne uspemo bićemo obrisani, prvo kao opština a zatim i kao naselje, ako bi se trend nastavio. Stvarno verujem da Srbobran mora sve atribute grada da podigne na viši nivo. Centralno gradsko jezgro, ustanove kulture, imidž, uslove privređivanja, poljoprivredu, i tada će mladi biti zadržani. Od priče nema koristi. Sa ove pozicije uvek sam govorio da opština ne može da stvori privredni subjekt, ali da može da stvori uslove da on dođe da radi ovde. Do sada smo imali dva, tri puta situaciju gde su privrednici hteli da dođu. Sada takođe imamo tako nešto, ali konačnu reč daće Vlada Srbije. Kada počnemo da otvaramo radna mesta, da se mladi zapošljavaju i žive punim plućima, onda neće više biti demografskih problema.Zato smo i vodili sve projekte u prethodne četiri godine, da se stvore ti uslovi. Meni je žao ako neko nema više vremena da sačeka, ali drugog puta nema; neće niko doći da napravi fabriku pa da mi uređujemo naš grad. Ne, prvo mi moramo da uredimo grad, a tek onda će doći privrednici. Zato nam trebaju i bazen, i hotel, i obilaznica, i kanalizacija, uređena Zmaj Jovina i uređene škole. To je jedini način da zaustavimo odlazak mladih, da privučemo investitore i pospešimo rađanje dece.Srbobran.net:Niste od juče u politici i znate da ljudi najčešće nemaju previše strpljenja...

Mladenović:
Meni je žao ako neko nema više vremena da sačeka, ali drugog puta nema. Predugo smo sedeli slavodobitno i po onoj narodnoj „selo gori, a baba se češlja“ čekali čudotvorca da čarobnim štapom reši sve naše probleme. To se nije desilo i zbog toga smo se 2012.godine kada smo videli šta smo dobili preuzimanjem vlasti gotovo svi uhvatili za glavu. Sada je najlakše reći fali ovo, fali ono, ali ne može se prvo praviti krov, već vam je potreban plan, pa dozvole, pa temelji, pa redom... Dosta smo uradili, ima još posla pred nama, i tek kad sve zaokružimo možemo govoriti o tome da Srbobran nema više takvih problema. U meri u kojoj opština Srbobran bude imali ljude sposobne da privlače strane investitore, da pronalaze druge izvore finansiranja, u toj meri će se razvijati. Oni koji su na vreme to prepoznali, imali znanja i hrabrosti da se pojavljuju svuda i traže partnere za svoje projekte, ti su se razvijali i išli napred. Mi smo to prepoznali, imamo znanje, imamo hrabrost, i hoćemo napred.Srbobran.net: Kako ocenjujete saradnju sa lokalnim medijima i da li ste zadovoljni načinom informisanja?

Mladenović:
Mediji treba da budu slobodni i da samostalno kreiraju svoju uređivačku politiku. Vaš angažman najbolje ocenjuju građani i vi to znate po broju ljudi koji vas čitaju i veruju informacijama koje plasirate. Na ličnom nivou mogu da kažem da sa svim medijima, uključujući i regionalni dvonedeljnik „Bačkapres“ imam korektnu saradnju, izuzimajući Radio Srbobran gde nemam priliku da se direktno obratim slušaocima, nego se moje izjave preuzimaju od drugih medija.Srbobran.net: Ali ako se zalažete da mediji budu slobodni, onda to što vas sa radija ne zovu, nego pozivaju u studio neke druge goste, ne bi trebalo da vam smeta, a ispada da se žalite zbog toga?

Mladenović:
Naprotiv, samo sam rekao činjenično stanje. Mojim partijskim drugovima sam to ovako objasnio: Smatram da je to dobro za socijaliste, jer na izborima 2000.godine vlasnik Radio Srbobrana, Ivica Šmit vodio je kampanju JUL-a, koji se posle toga raspao i neslavno završio, Posle toga podržavao je G17+, koji takođe više ne postoji. Svako ko prati politiku zna da je do svog najnovijeg političkog angažmana, bio zagovornik politike koju je vodio Branko Gajin, koji je opet vlast izgubio na poslednjim izborima. Mi socijalisti u tom smislu nemamo razloga za brigu, ali svakako mislim da razlog za brigu imaju oni koje danas podržava gospodin Šmit.Srbobran.net: Kako ocenjujete to što ćemo u jednom danu ići na lokalne, pokrajinske i republičke izbore? Koliko je to dobro ili loše, da li to zamagljuje lokalnu politiku i da li će se birači opredeljivati na osnovu opšte slike koja će tokom kampanje stizati putem medija?

Mladenović:
Ne očekujem da činjenica da idemo na republičke i pokrajinske izbore može uticati na rezultat lokalnih, jer neće ti kandidati iz republike ili pokrajine vršiti vlast u Srbobranu, svi oni, manje više, zaborave čak i da postojimo, i želim da kažem da ona teza – Misli globalno, glasaj lokalno, treba da proradi kod svih birača. Svi se mi ovde dobro poznajemo. Naši ljudi su dovoljno politički obrazovani da umeju da izaberu i da znaju da će ljudi sa ponuđenih lista predstavljati našu opštinu. Što se mene tiče, kandidovaću se samo na jednoj listi, a to je opštinska lista. Želim da proverim sebe i volju građana. Ako birači misle da treba da ostanem na ovom mestu, ostaću, a ako njihova volja bude drugačija, o tome se nema šta razgovarati.Srbobran.net:Nakon izbora 2012.godine izabrani ste na mesto predsednika na osnovu dogovora sa koalicionim partnerima da na čelu opštine bude čovek iz odborničke grupe koja je najbrojnija u koaliciji. Da li ćete i nakon predstojećih lokalnih izbora zastupati takav princip?

Mladenović:
Moj lični stav je da ako odbornička grupa SPS ne bude najbrojnija u koaliciji koja bi činila vlast, onda predsednik opštine ne treba da bude iz njenih redova.Srbobran.net:Kakvu kampanju očekujete? Do usijanja ume da dođe i među koalicionim partnerima, a imali smo iskustvo i vanrednih pokrajinskih izbora kada su se događale neprijatne situacije. Kako to prevazići?

Mladenović:
Svaki izbori dovode do povećanja adrenalina. Mi nećemo imati negativnu kampanju, ona će biti relativno kratka i baziraće se samo na dve stvari: na ono što smo uradili, uz upoređivanje sa onim što smo obećali, i na planovima koji se u nastavku moraju realizovati. Dobićemo ono što zaslužujemo, narod ne greši, i suviše sam dugo u politici da to ne mogu da osetim. Mi smo mala sredina, sa malo kvalitetnih ljudi i sa puno prostora za svakog ko želi dobro ovoj sredini. Ukoliko građani u Srbobranu i drugih mesta ne mogu da propoznaju šta je to kvalitetno što im se nudi, onda je Srbija u problemu.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.01.31   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama