SRBOBRAN.net Web Portal


http://www.srbobran.org/news/1/4892/in-memoriam/

Verzija za štampu / To ScreenviewIN MEMORIAM


Zauvek nas je napustila profesorka srpskog jezika i književnosti Ljiljana Gaković.

Ljiljana Gaković
(1938-2016)

Profesorka u penziji, Ljlja Gaković juče je sahranjena u Novom Sadu. Generacije učenika Gimnazije "Svetozar Miletić" u Srbobranu pamtiće je večno, kao vrhunskog pedagoga. Mnogi od nas su zahvaljujući upravo ovoj divnoj ženi zavoleli književnost i naučili da poštuju srpski jezik. 

Povodom smrti Ljiljane Gaković, koleginice i bivše razredne IV 2 razreda generacije učenika 1973. godine Gimnazije „Svetozar Miletić“ u Srbobranu, Milena Cvejić,  profesor srpskog jezika, napisala je oproštajno pismo, a Srbobran.net objavljuje ga kao poslednji pozdrav profesorki Ljilji.

Pripala mi je čast da u ime svoje generacije našoj razrednoj uputim poslednju reč, a ona sama bila je reč, blaga i žestoka, tiha i bučna, puna virova i brzaka, i kao reka bogata, sa željom da se razdeli i razlije.

Naša razredna bila je poezija, sa svim tugama i radostima, i tajnama dalekih prostora kojima nas je vodila. Učila nas je prostirući pred nas večna pitanja i dileme na koje odgovore još uvek tražimo, jer život ih sam traži, jer je zapitanost možda jedini odgovor.

Učila nas je da je istina - samo misao. I dok imamo misao sama smo čista istina.

Sa njom je  u beskrajnom plavom krugu živeo mladi jastreb Dučićev, i apsurd Jozefa K. i bosonogi oblak Majakovskog i vaseljenska ljubav Lazina.

A nama je ostavila u amanet da znamo i da pamtimo.

Ostarili smo i mi, sa sećanjem na nju, i to sećanje biće u nama dok i nas bude.

Neka Bog podari mir njenoj duši u tim prostorima bez kraja i bez vremena.

Njen IV 2
Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4®