Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Društvo
PREVENCIJOM I SKRININGOM PROTIV BOLESTI


U petak 29.01.2016. u 13h u velikoj sali SO Srbobran odrzaće se predavanje povodom EVROPSKE NEDELjE borbe protiv KARCINOMA GRLIĆA MATERICE.

Učesnici na predavanju su prof.dr sc. Srđan Đurđević i mr.sci.med.dr Slađana Golubović(spec.mikrobiolog).

početak VII SKRININGA na KARCINOM GRLIĆA, jajnika, endometrijuma DOJKE a koji se sprovodi na teritoriji naše Opštine.


- Kao što smo Vas već obaveštavali u proteklom periodu, to činimo i sada sa akcentom da se broj malignih obolenja ne smanjuje, već da je broj obolelih od PREMALIGNIH I MALIGNIH bolesti i dalje u enormnom porastu.Jedini pravi ali i mukotrpan put da se ovaj broj smanji je NEOPHODNO potreban i u INTERESU je celokupne populacije OBAVEZAN SKRINING PROGRAM, zbog toga najavljujem početak VII SKRININGA na KARCINOM GRLIĆA, jajnika, endometrijuma DOJKE a koji se sprovodi na teritoriji naše Opštine, kazao je dr Vojo Vuković, direktor Doma zdravlja "dr Đorđe Bastić".

Rak GRLIĆA materice je ZLOĆUDNI TUMOR koji nastaje na grliću materice a pogađa žene starosne dobi između 35 i 50 godina života. Nalazi se posle KARCINOMA DOJKE na drugom mestu po učestalosti među svim zloćudnim tumorima ženske populacije a na PRVOM po učestalosti u Srbiji i Evropi. Svake godine u EVROPI više od 60.000 hiljada žena dobije rak, a oko 30.000 hiljada žena umre od ove opake bolesti.

- SKRINING sa predavanjima i tribinom o karcinomu grlića i dojke treba iskoristiti u cilju preventive stanovništva naše opštine posebno populacije od 20 do 65 godine.
Svi pregledi se odnose samo za stanovnike naše Opštine - Srbobran,Turija i Nadalj,
kaze dr Vuković.

Ministarsvo zdravlja - Budi brza from Contrast Studios on Vimeo.


Ovo je sedmi po redu skrining koji sprovodi Dom Zdravlja. Od 2012.godine finansira se u potpunosti iz budžeta lokalne samouprave.Izdvajanja ove vrste opštinu Srbobran svrstavaju u red opština sa posebno izraženim senzibilitetom za zdravlje građana.

Prošle godine je skriningom obuhvaćeno skoro 600 žena koje su prošle ginekološke preglede, a isti broj se očekuje i u ovoj godini.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.01.28   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama