Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Društvo
ПРЕВЕНЦИЈА НАЈВАЖНИЈА!


Чувајте здравље...

Десета Европска недеља превенције рака грлића материце обележиће се од недеље, 24. јануара до 30 јануара, с намером да се подигне свест код жена о значају превенције тог обољења. У нашој земљи, у просеку, сваког дана једна жена умре од ове малигне болести, док се код четири жене открије рак грлића материце.

Посебно забрињава чињеница да се болест јавља у млађој животној доби и представља други најчешћи рак код жена старости од 15 до 44 године у Европи. На основу података ГЛОБОЦАН-а, Република Србија се према стопама оболевања од карцинома грлића материце налази на четвртом месту међу европским земљама, после Румуније, Литваније и Бугарске, а према стопама умирања од карцинома грлића материце у Европи, Србија се налази на другом месту после Румуније. Карцином грлића материце је трећи водећи узрок у оболевању и пети у умирању од свих малигних тумора код жена у Србији.

Најзначајнији корак у превенцији тог обољења, као и рака дојке и дебелог црева, је рано откривање тумора, а то се постиже редовним одласком код лекара.Дом здравља "Др Ђорђе Бастић" организоваће и ове године, у периоду од 01. марта до 31. маја, превентивни, бесплатни скрининг карцинома грлића материце, ендометрија и јајника, као и скриниг карцинома дојке. За млађу популацију и адолесценткиње у истом периоду ће бити организован скрининг за планирање породице и стерилитет, уз едукацију о контрацепцији. Акције се спроводе на Одељењу гинекологије и РТГ службе, саопштено је из ДЗ "Др Ђорђе Бастић".  Прегледе ће пратити и одржавање трибине о овим и другим болестима и начинима превенције.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.01.21   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama