Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Kultura
APLAUZI ZA VELIKI VOJVOĐANSKI ORKESTAR


„Muzika naših predaka” je i ovaj 14. put za mnoge okupljene značila zabavu, druženje i dobro raspoloženje.

U subotu, 16.01.2016. godine u hali sportova u Srbobranu, oglasila se  „Muzika naših predaka” – „Őseink zenéje” u organizaciji MKUD „Aranj Janoš”  i Kulturnog Centra „Gion Nandor”, a pod pokroviteljstvom Opštine Srbobran.

 U prepunoj dvorani još jednom je dokazano da Srbobran ima sposobnosti i mogućnosti za organizovanje programa koji privlači posetioce iz cele Vojvodine, pa i šire. Celo veče je proteklo u opuštenoj i veseloj atmosferi uz dobru muziku izvođača koji su svojim programom obuhvatili skoro sve mađarske predele u Karpatskoj niziji.

Koncert je počeo nastupom srbobranske folklorne grupa Kalala, a samu manifestaciju je otvorio predsednik opštine Zoran Mladenović.

Mađarska izvorna narodna muzika i Vojvođanski veliki orkestar, koji se kasno jesenas oformio na predlog poznatog srbobranskog muzičara Brašnjo Antala je za skoro 90 minuta u potpunosti dokazala, zbog čega su čari ove umetnosti toliko vredne i zaslužne kod negovanja kulture i tradicije vojvođanskih Mađara. Vojvođanski veliki orkestar je sa ukupno 14 člana formiran isključivo od muzičara iz Vojvodine.Članovi grupe Juhas (Juhász zenekar) iz Subotice, Čaloka (Csalóka zenekar) iz Bačke Topole i Fokoš (Fokos zenekar) iz Bečeja, na čelu sa virtuoznim violinistom Arpadom Sabo iz Temerina i Antalom Brašnjo (majstor violine) je nakon svake numera mamila dugotrajne aplauze publike, koji su u Srbobran stigli sa teritorije cele pokrajine pa i Mađarske i Rumunije.

Posle koncerta sledila je igranka – „táncház”, na kojoj je razigrana publika imala priliku upoznati se i uživati u igrama iz Moldavije, Satmara, Kalotasega itd.

Jednu od pratećih manifestaciju festivala je organizovala  grupa za narodni vez MKUD „Aranj Janoš”, koja je ovom prilikom u popodnevnim satima u Pozorištancu ugostila oko 120 članova ljubitelja ručnih radova iz 11 klubova sa teritorije Vojvodine, među njima i Aktiva Žena iz Turije.

„Muzika naših predaka” je i ovaj 14. put za mnoge okupljene značila zabavu, druženje i dobro raspoloženje.

L. P. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.01.17   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama