Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Politika
PREDSTAVNICI CENTRA ZA MEĐUNARODNU SARADNJU I RAZVOJ DANAS U SRBOBRANU


Da li će Srbobran dobiti donaciju Vlade Slovenije saznaćemo vrlo brzo. Ukupna procenjana vrednost projekta je 2.1 milion evra, a vreme koje smo imali da apliciramo je bilo 48 sati. 

- Za to kratko vreme Marija Ćorić, naš stručni saradnik za pitanja očuvanja životne sredine u opštini,  uspela je da upakuje kompletnu konkursnu dokumentaciju koja je tražena i moram da priznam da sam bio izuzetno zadovoljan i da mi je imponovalo, prilikom posete Sloveniji, jer mi smo bili jedina opština iz Srbije koja je dostavila kompletnu dokumentaciju i čak prejudicirala neke odgovore na pitanja koja su nam u Sloveniji postavili, rekao nam je Zoran Mladenović, predsednik opštine Srbobran, danas prilikom susreta sa delegacijom iz Slovenije koja je posetila Srbobran.

Naime, danas je u Srbobranu, sa svojom najbližom saradnicom bio Željko Blažeka, direktor Instituta za ekološki inžinjering iz Maribora, koji predstavlja CMSR (Centar za međunarodnu saradnju i razvoj), a koji je dobio zadatak od slovenačke Vlade da se lično uveri, da li je sve ono što smo u konkursnoj dokumentaciji za izgradnju projektom izgradnje prečištača otpadnih voda napisali, zaista tako na terenu.Pored Mladenovića, Slovence su dočekali pomenuta Marija Ćorić, članovi opštinskog veća Nestor Golupski (ekologija), Jovan Tutorov (urbanizam) i Miroslav Karać, direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju opštine Srbobran.

- Slovenija ima jedan program razvojne pomoći i kao saradnici Agencije koja radi taj program, poslati smo u izviđnje dase uverimo koji su projekti spremni da budu donirani i kreditirani ako je to potrebno, u sledećoj godini. Uverili smo se, ovde u Srbobranu da je sve pripremljeno, tako da se sve poklopilo. Projekat e vrlo dobro ocenjen, teku procedure u Sloveniji da se ta pomoć preda krajem januara. Znači prečistač vode sa kolektorom je gotova priča, što se tiče donacije, a onda je krenula priča oko fabrike vode i rezervoara koji je potreban i kompletiranja vodno komunalnih usluga kako bi se postigao standard koji je primeren trenutku u kome živimo, kazao je Željko Blažeka.Evo i dela tonskog zapisa razgovora koji smo vodili:O mogućnostima da opština Srbobran aplicira sa projektom fabrike vode kod Vlade Slovenije, Mladenović je ukratko kazao:Delegacija iz Slovenije posetila je danas mesto gde je planirana izgradnja prečištača otpadnih voda, kao i lokaciju koja je predviđena da se na njoj gradi fabrika vode. Po našim saznanjima Blažek je iskazao zadovoljstvo onim što je video.

Trenutno Srbobran ima izgrađeno 3.800m od ukupno potrebne kanalizacione mreže (oko 62km) kako bi se Srbobran kompletno opremio fekalnom kanalizacijom.Tokom prošle i ove godine izgrađeno je 1.100 metar fekalne kanalizacione mreže. Pre toga polovinom devedesetih izgrađen je jedan manji deo, oko 600 metara u Srbijanskoj ulici, a pre toga sa izgradnjom kanalizacije započeto je šestdesetih godina prošlog veka, kada je urađeno ostalo.

S.Š.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.12.27   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama