Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Politika
NIS JAČI OD ZAKONA!?


NIS dovodi u pitanje razvoj turizma u našoj opštini i realizaciju projekta Etno selo u Turiji

Iako nisu imali potrebne dozvole, NIS je najpre započeo da postavlja podzemne električne kablove, uzurpirajući na taj način zemljište koje je u vlasništvu opštine. Početkom oktobra radovi su obustavljeni, na osnovu pismenog naloga za obustavu radova koji je na adresu NIS-a uputila opštinska građevinska i komunalna inspekcija.  Ipak, na iznenađenje vlasnika parcele (opština), radovi su protivpravno nastavljeni i kablovi su postavljeni, bez saglasnosti lokalne samouprave. Doduše, iz NIS-a je postojalo obećanje da će zatražiti saglasnost vlasnika parcele, ali kako saznajemo do toga nikad nije došlo. Ovakvim delovanjem pod znak pitanja stavljena je reputacija ove kompanije koja se predstavlja kao društveno odgovorna.

Parcela na kojoj su ovi radovi izvedeni nalazi se u neposrednoj blizini NIS-ove sabirne stanice na putu Srbobran - Turija. Uzurpirano je oko tri hektara, gotovo trećina ukupne površine parcele.- NIS svojim ponašanjem staje na put razvoja turizma u opštini Srbobran, što je nedopustivo. Još 2007. godine smo angažovali Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika na projektnom zadatku da se na ušću Krivaje u Veliki bački kanal, na površini od 10 ha, podigne etno naselje sa autentičnim salašima Panonske nizije. To bi bili živi salaši sa ugostiteljskom i smeštajnom ponudom, restoran, konjički klub i slični sadržaji. Napravljen je i urbanistički projekat za našu ideju, rekao je predsednik Saveta MZ Turija i zamenik predsednika SO Srbobran Aleksandar Jojkić i dodaje:

- Ovo je najbolji dokaz kako se NIS bahato ponaša u sredinama u kojim vrši eksploataciju. Niko više ne može da nas ubedi da se radi o normalnom ponašanju. Znamo šta je sve postavljeno i imali smo ideju da tražimo izmeštanje svega, ali kao racionalni ljudi spremni smo na dogovore. Ponudili smo da se postavljeno ne dira i da to bude granica preko koje se neće ići sa radovima, što je ogroman ustupak, jer smo samo tražili da se više ne radi van te površine. Takođe, za uzvrat smo tražili da se postavi trafo stanica koja bi nam omogućila da se napaja strujom površina na kojoj smo zamislili da gradimo turističke sadržaje, kao i prostor oko Beljanske bare, ali NIS je sve to odbio. Siguran sam da smo dali više nego korektnu ponudu. Raspoloženje javnosti u Turiji nije na strani NIS-a i u jednom trenutku nećemo moći da suzdržavamo bes koji postoji. Ovo nisu pretnje, ali nije nemoguće da se javi građanska neposlušnost u trenutku kada institucije sistema ne mogu da zaštite naša prava, kao što je ovde slučaj. Uništavaju našu infrastrukturu koju smo gradili samodoprinosom, oni pokazuju da ih sredine u kojima rade ne interesuju, a njihov jedini cilj je uzeti profit sa što manje troškova. Nećemo dozvoliti da nam nanesu trajnu štetu i stanu na put našim razvojnim idejema.

Predsednik opštine Srbobran Zoran Mladenović smatra da se svi problemi mogu rešiti razgovorom, uz poštovanje procedure.- Ne želimo da prihvatimo da tako jedna velika kompanija pribegava ovako nedopustivom načinu poslovanja i izvođenja radova. Zauzećem dela naše parcele ugrožen je razvoj turizma u opštini Srbobran koji smo započeli proglašenjem zaštićenog parka prirode, uređenjem Beljanske bare i drugim projektima. Sud nije mesto gde to treba da rešavamo. Opština Srbobran je otvorena za to rešenje, ali izgleda kao da NIS-u to rešenje ne treba. Učinićemo sve da zaštitimo svoje pravo na razvoj i upoznamo zajednicu na koji način NIS želi da ostvari svoje ciljeve. Ne može se nezakonito uzimati ono što je opštinsko da bi se samo ostvario svoj interes, zanemarujući interes lokalne samouprave. Moramo intezivnije krenuti u zaštitu naših interesa. Tražimo da se postupa u skladu sa zakonima i da nam se nadoknadi realna šteta. Smatram da kroz dijalog možemo da rešimo sve probleme koji su nastali i da samo kroz dogovor koji će biti u obostranom interesu možemo doći do kvalitetnog rešenja za ovaj problem, rekao je Mladenović.

S.N.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.12.14   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama