Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Kultura
LAZA "KUPIO" SRBOBRANCE JEDNOSTAVNIM PRIČAMA


Jednostavno je često neopisivo. Nedostaju prave reči, beže, sklanjaju se. Tako se to nama čini. Nikad dovoljno reči da se opiše lepota, a ona je u jednostavnosti. Oduvek je tako. Zna to Laza, al' voli izazove.

Još jednom je pobedio u toj večitoj igri izazova, koju kroz vasceli život vode, sami sa sobom, samo veliki umetnici. Oni imaju tu privilegiju, ali i muku. Zato ih publika voli, da ih gleda kako se muče, misleći u isto vreme kako su privilegovani da žive jedan drugačiji, zanimljiviji život. Šta se tu stvarno dešava, Bog sveti zna. Hemija neka valjda.

Eto, vid' šta se desi kad, kako kaže jedna meni omiljena žena, "seoski novinar" doživi nadahnuće, pa počne da pametuje. "Ne radiš dobro Dragane", drži se teme Saša, rekoh sad sam sebi i zato evo izveštaja o jednom nesvakidašnjem kulturnom događaju u mirnom i pomalo uspavanom Srbobranu.

Zbirka pripovetki pod naslovom "JEDNOSTAVNE PRIČE" večeras je doživela svoju promociju u Srbobranu. Sa Srbobrancima je razgovarao na promociji, Lazar Ristovski, autor.Ovo je treća knjiga proslavljenog glumca. Nakon dva romana, ovo je prva zbirka pripovetki Ristovskog. Doživela je do sada pet izdanja, a po rečima autora priprema novu zbirku. Nakon niza briljantno odigranih i nezaboravnih uloga u pozorištu, osvojenih pregršt nagrada za filmske uloge, režije, producentskog posla, odlučio se za usamljenički posao pisca, jer kako kaže, bilo mu je potrebno da se osami. Prija mu spisateljska samoća. Piše o "običnim ljudima". Kroz slike, koje sklapa kroz rečenice, progovara jednostavnim jezikom, nastojeći da čitaoca osvoji lakoćom i humorom. 

Kaže postao je ono čega se nekada najčešće grozio, a to je da "svašta radi". Eto sad i piše! Kao da mu nije dosta, gluma, režija, produkcija, ali izgleda da nije, jer kako reče večeras, teško mu je da ukroti te silne unutrašnje damare koji ga opsedaju. Za sebe, Ristovski kaže da stalno mora da radi. Tako je naučen. Pisanje mu pričinjava zadovoljstvo i ne juri tiraže, popularnost, nije mu stalo da bude svrstan u takozvane ozbiljne spisatelje, ali dosadne, jer ionako su mu dosadili. Više voli ovo - jednostavne priče, lake za čitanje, da iznenadi, osmeh izmami.I večeras je to uspeo. Svaki put kad je poželeo, duhovitim opaskama proizveo je iskren, čestit osmeh na licu publike koja je došla da ga vidi, čuje, ali i kupi njegovu poslednju knjigu. Takav je Lazar bio i u učiteljskoj gimnaziji u Somboru. To nam je rekao njegov školski drug Miodrag Velicki Buraz iz Turije. Svirali su tada zajedno. Eto ti znači, Laza je i muzičar!Veliki umetnik je večeras ostavio neizbrisiv trag u srcima Srbobranaca i osvojio ih na prvu i uživo. Domaćin ovog kulturnog događaja bio je Dom kulture Srbobran, promociju je vodila Biljana Puškar, a biografiju umetnika i njegov dosadašnji rad, kroz živu reč doneli su Jelena Rackov i Predrag Pavlović.Mnogi su ovu priliku iskoristili da im autor stavi potpis na knjigu. Poneli su je sa sobom kući i verovatno dok kucam ovaj tekst, već uveliko u svojim domovima, u blagoj decembarskoj noći, pod toplim jorganom uz sobnu lampu pored kreveta, sa zadovoljstvom čitaju "Jednostavne priče" Lazara Ristovskog. 

S.Š.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.12.03   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama