Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Kultura
NE GOVORI U MOJE IME!


Poruka je koju su danas uputili roditeljima pre svega, deca i omladina koja su izašla pred publiku i odigrala istoimenu predstavu...

Velikim, gromoglasnim aplauzom publika je danas nagradila članove Udruženja za pomoć MNRO "Biser" koji su premijerno izveli komad "Ne govori u moje ime".

Ovim pozorišnim komadom oni su obeležili 03. decembar, Svetski dan osoba sa invaliditetom, ali i izložbom svojih rukotvorina koje su izložili, najpre u prostorijama Erste banke u Srbobranu, a potom i u sali gde su nastupili pred publikom koja je došla da ih vidi i podrži.

U Erste banci... (Vesna, prva s leva)

Sa velikom tremom isčekivala je kraj predstave i Vesna Biro, medicinska sestra u "Biseru" i radioničarka. S razlogom, jer tekst na koji su glumili članovi ovog udruženja je njen spisateljski prvenac ovakve vrste. Podsetićemo vas, Vesna je ne tako davno napisala pesmu koju je Srbobran.net tada sa zadovoljstvom objavio.- Napisala sam tekst sa željom da javnost jasno vidi kakve su osobe sa invaliditetom, kako ih često ograničavamo i govorimo im da nešto ne znaju da urade, kako ih potcenjujemo i ne puštamo im da žive svoj život. A one isto mogu sve, na neki svoj, podjednako vredan način. Tekst sam dugo, dugo smišljala, a napisala sam ga za jedan dan. Likove sam osmišljavala razmišljajući o našim korisnicima, pisala sam uloge za njih, a poruku koju sam želela poslati uputila sam roditeljima i svim ljudima. Poruka je jednostavna - osobe sa posebnim potrebama imaju pravo na sve, da žive kao i svi, da vole kao i svi i sve drugo. Priča prati jednu Milicu kao devojčicu sa 15, devojku sa 25 i ženu sa 35 godina, prati sve njene potrebe i kako te potrebe društvo ograničava, sve dok ne postane jasno da niko nema pravo da govori umesto Milice - zato se predstava i zove "Ne govori u moje ime", rekla je Vesna Biro.Publika je bila više nego zadovoljna, glumačka ekipa takođe, kao i Angela i Ištvan Robotka, koji su postavili komad, pružili podršku u prilagođavanju teksta mladim glumcima i u pripremi scenografije.Pre početka predstave publici se obratila psihološkinja u Biseru, Zorica Paroški koja je objasnila značaj Svetskog dana osoba sa invaliditetom i vrlo uspešno ostvarila prvi kontakt sa publikom.Svojim sigurnim nastupom, Zorica je relaksirala publiku i značajno doprinela da sa što manje treme mlada amaterska, glumačka ekipa osvoji "daske koje život znače" i zasija u punom sjaju na svetlima pozornice.Nagrada pored aplauza bilo je zajedničko piće za sve učesnike današnje predstave. "Ovoliko glumaca u Ricks-u nikada nije bilo" bio je jedan od komentara, koji je ispratio ovo zasluženo, neformalno druženje i opuštanje nakon izlaska pred publiku.

S.N. 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.12.03   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama