Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Kultura
"Prah" u galeriji


Dom Kulture Vas poziva...

“Prah”,pozorišna predstava na mađarskom jeziku će se odigrati u galeriji Doma kulture u Srbobranu,u subotu 29.novembra,sa početkom u 19 časova i 30 minuta.Ulaz je slobodan.

Savremeno dramsko delo na mađarskom jeziku napisano 2006. godine, komedija u jednom činu, dva aktera, muškarac - transportni radnik, žena - nezaposlena, 19 godina braka, dvoje dece. Kuća nasleđena od roditelja, bez vode, bez gasa, kanalizaciona mreža u perspektivi. Možda.  Dugovi stoje. Otplaćivanje dolazi. Možda.

U šta se može uzdati ? Možda u nekoliko „x“-ića. Možda .....

Dramsko delo Špiro Đerđa - kao što se naslućuje i iz samog naslova (u orig. „Prah“) - ukazuje na jugoslovensku vezu, mada se priča odigrava u Mađarskoj na periferiji rudničkog gradića i obrađuje popodne jednog sredovečnog bračnog para. Međutim ovo popodne se razlikuje od uobičajenih, jer su upravo dobili glavnu nagradu na lutriji. Loto listić dospeva u jednu staru, iz nekadašnje Jugoslavije donetu kutiju kakao praha, i na taj način izrasta u naslovnu ulogu. Istovremeno nastaju uznesenja i padovi, raj i pakao, ushićenje i mahnitost, bolne strasti, neizrečene žudnje i optužbe, otvaraju se stare rane, ....

Sve ovo ipak sa velikom dozom gorkog humora, jer je žanr dramskog dela-komedija.

Kratka radna biografija glumaca

Bređan Peter  -  rođen 1954. god. u Kiškunfeleđhazu, u Mađarskoj. Diplomirao 1977. god. u Budimpešti na Akademiji dramskih i filmskih umetnosti. Neprekidno igra u pozorištima glavnog grada kao i u drugim oblastima Mađarske. Sa 150 uloga iza sebe trenutno je član ansambla Pozorišta Petefi u Šopronu. Dobitnik priznanja za stvaralački rad u pozorištu - nagrade „Jasai Mari“.

Topolčanji Laura  -  rođena 1971. god. u Bečeju, u Srbiji. Studije glume započela na Akademiji za umetnost u Novom Sadu, nastavila u Mađarskoj, u studiju za glumu pozorišta Gardonji Geza u Egeru, gde je i diplomirala 1999. god. Posle nekoliko godina angažmana u Pozorištu Gardonji Geza u Egeru i Pozorištu Petefi u Vespremu, danas radi kao samostalni dramski umetnik i predaje dramsku pedagogiju u Waldorf školi u Budimpešti. 

Postavio: Srbobran.net dana 2008.11.26   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama