Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Politika
GOVOR RADIVOJA PAROŠKOG


Predsednik SO Srbobran, Radivoj Paroški, na svečanoj sednici povodom Dana opštine obratio se prisutnima svečanim govorom. Objavljujemo ga u celosti:

Svečana sednica SO SRBOBRAN 19.10.2015.Dame i gospodo,

uvaženi gosti,časni oci, predsedniče Opštine, narodni i pokrajinski poslanici, kolege odbornici, članovi Opštinskog veća, dragi prijatelji, dozvolite mi da Vas pozdravim i ujedno se zahvaljujem što ste svojim prisustvom uveličali današnji praznik.

Svim građanima opštine Srbobran čestitam Dan opštine.

Na današnji dan 19. oktobra, pre 71 godinu, oslobođen je Srbobran od fašističke okupacije, a ustanovljenje ovog datuma za praznik je odavanje dužnog poštovanja svim žrtvama koje su date tokom Drugog svedskog rata u borbi za slobodu i pobedi nad fašizmom. To je istovremeno i priznanje svim našim precima koji su, boreći se za slobodu i dostojanstven život, u zlokobnim i teškim vremenima, i u Velikom ratu i nacionalnim revolucijama i čuvanjem šajkaške granice i otimanjem zemlje od močvare ostavili sjajan trag u sećanju naroda i nadasve slavnu, istorijsku prošlost. Današnji praznik pruža priliku, da se setimo svih, i odamo počast znanim i neznanim junacima našeg roda, koji su dali sve, pa i svoje živote na polzu čovečnosti i slobode, pravde i istine, kao i one koji su svojim pregalaštvom nama, njihovim potomcima, omogućili da živimo u slobodi, bolje, lepše i pravednije. Ponosni smo na njih i dela koja su tako čvrsto utkana u skladan život u multietničnosti, zajedništvu, čovekoljublju i zbog toga ih pominjemo i pominjaćemo ih uvek, sa posebnim pijetetom.
Srbobran ostaje postojan i lep. Borbom je došao do svog imena, a jedinstvenom arhitekturom do specifičnog izgleda. Teško da možemo da okrečimo sve što su nekada napravili Dunđerski, Kaćanski, Gavanski i mnogi drugi iz starih srbobranskih porodica. Ovo mesto je bilo dobro i za grofa i za kralja. Nekada je Srbobran bio čuveno mondensko mesto. U njemu je 1937. bilo 37 kafana i isto toliko muzičkih orkestara. Imao je tada dva hotela i dva bioskopa. Kažu da je iz Srbobrana za Beč i Peštu svakodnevno saobraćalo desetak taksi vozila. Od slavne i bogate prošlosti se ne živi ali ona je dragoceno iskustvo koje može da nam pokaže put kojim prolazeći kroz sadašnjost treba da dođemo do izračunljive i planirane budućnosti.

Kao nekada tako i danas vremena nisu laka, i sada su opterećena mnogim iskušenjima, i izazovima savremenog sveta. Ali nošeni slavom naših predaka idemo u susret problemima sadašnjice. Odgovornost je na nama na generaciji koja treba da stvori uslove za bolji život onima koji dolaze. I mi danas nošeni požrtvovanjem i pregnućem predaka pokušavamo da Opštinu dovedemo na nivo koji je nekada imala. Da se približimo nivou razvijenosti građanskog Srbobrana, bogatog i lepog, mirnog i buntovnog, raspevanog i veselog, raspojasanog i uglađenog.

Za to posedujemo uslove. Imamo dva crna bisera: plodonosnu crnicu, zemalju tešku, lepljivu i masnu. Ona tako nemilosrdno iscrpljuje žuljevite paorske ruke a opet isceljuje. Imamo i naftu kao tečno zlato teško, lepljivo i masno, i ono iscrpljuje žuljevite rudarske ruke, a opet isceljuje. Ali, najvažnije od svega, imamo ljude čestite i radne.To je bogatstvo koje imamo i moramo ga znalački staviti u funkciju napretka,razvoja i boljeg života. Naša fabrika na otvorenom mora da dovede do stvaranja fabrika pod krovom. Bolje vrednovanje izuzetnog geostrateškog položaja koji Srbobran ima, definisanje razvojnih potreba i interesa, uz bolje korišćenje prirodnih resursa dovešće do bržeg razvoja Opštine .Kapital ne dolazi tamo gde ga zovu nego gde su mu obezbedili mesto i stvorili uslove za nesmetan razvitak. Mi stvaramo to mesto. Prethodni period obeležen je i intenzivnim aktivnostima na izradi projektno-planske dokumentacije, stvaranje uslova za osnaživanje i razvoj privrede, izgradnjom komunalne infra-strukture. Trudimo se da u svemu obezbedimo sinergično delovanje ljudskih, institucionalnih, privrednih, političkih i svih drugih činilaca razvoja u ostvarivanju jedinstvenog cilja, ostvarenje sveukupnog brzog i uspešnog rasta i razvoja opštine, odnosno imperativnog zahteva da mesta srbobranske opštine postanu mesta boljeg, kvalitetnijeg i lepšeg života njihovih stanovnika.Dame i gospodo,

Današnji praznik omogućava priliku da se preispitamo, svi bez izuzetka, i svi u lokalnoj samoupravi i odbornici u Skupštini opštine, zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, svi u političkim strankama i partijama, ali i svi pojedinci koji svojim radom i idejama doprinose razvoju zajednice. Da postavimo pitanja da li je, i koliko je, moglo više, brže i bolje. Ovo je prilika i za opušteniju i slavljeničku atmosferu a mi za slavlje i optimizam, verujem da delite moje mišljenje, imamo. A imaćemo ga sve više jer dolaze novi mladi, stručni, sposobni i pametni, koji znaju i umeju i koji su spremni da idu ka novim uspesima, pregnućima i dobrim delima .

Hvala na pažnji.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.10.27

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama