Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Politika
OKTOBARSKA NAGRADA DR RADOSLAVU SUBIĆU


Ovakvu odluku donela je Skupština opštine jednoglasno, na jučerašnjoj sednici...

Svi predlozi Komisije za dodelu Oktobarske nagrade juče su prihvaćeni, praktično bez rasprave. Dakle kao što smo objavili ove godine najveće priznanje Opštine Srbobran pripalo je profesoru doktoru Radoslavu Subiću za ostvaranja u oblasti kulturnog stvaralaštva.

Radoslav Subić ostavio je neizbrisiv trag u našoj sredini, a svojim radom doprineo je očuvanju kulturne i duhovne tradicije opštine Srbobran.Kao univerzitetski profesor, autor je preko 70 naučnih i stručnih radova iz oblasti geografije i pedagogije.Napisao je nekoliko knjiga o svom zavičaju: "Srbobran u istorijskoj prošlosti", "Biblioteke i čitaonice u opštini Srbobran", "Pravoslavno groblje u Srbobranu", "Srbobranci"...kaže se u obrazloženju odluke.

Komisija je Skupštini predložila i tri kandidata za Zahvalnice, a Skupština je na svom jučerašnjem zasedanju prihvatila. To su:

Mirjana Petrović iz Nadalja (predlog MZ Nadalj) za postignute rezultate u radu sa školskom decom u oblasti biologije

dr Svjetlana Jakovljev iz Nadalja (prdlog MZ Nadalj) za izuzetan doprinos u pružanju primarne zdravstvene zaštite

Dragan Ikrašev iz Srbobrana (predlog Crvenog krsta) za učinjena humana dela. Ikrašev je dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi, a do sada je to učinio 110 puta.Skupština je počela da zaseda tako što je predsedavajući, Radivoj Paroški obavestio odbornike da je došlo do promene u odborničkim klupama. Odborničku grupu Branko Gajin napustio je Dušan Mihajlović i priključio se odborničkoj grupi Srpske Napredne stranke, a u ovu odborničku grupu svoj mandat je uložila i novopridošla Savka Lazić. Ona je najpre, podsetićemo napustila odborničku grupu Branko Gajin - DS, još na početku mandata, 2012.godine koji je dobila pod ovom "firmom", podržala većinu u Skupštini i najavila formiranje sopstvene odborničke grupe pod nazivom "Istina". Izgleda da je sa "Istinom" gotovo i da je Savka Lazić ipak procenila da je politički mudro da se priključi SNS-u.Što se tiče Mihajlovića, on negira da je postao član SNS-a. Njegovo obrazloženje zbog čega se priključio naprednjacima u Skupštini je izbor predsednika Izborne komisije i ovu svoju odluku tumači, kolokvijalno rečeno,  kao jednokratnu pomoć naprednjacima da izguraju svoje kadrovsko rešenje, jer kako nam je rekao odmah nakon izbora predsednika Izborne komisije on će napustiti odborničku grupu SNS-a. Da li će baš biti tako videćemo.Svoju odborničku grupu ojačali su u Skupštini i socijalisti. Njima se priključio dr Čuzdi Ferenc, odbornik sa liste GG "Pokret za promene - dr Ilija Gazepov".

Trenutno je da se izrazimo fudbalskim rečnikom, što se tiče odborničkih grupa, nerešeno.

SPS - SNS 9:9

Podsetićemo, socijalisti su na poslednjim izborima osvojili sedam mandata. Kao većinski partner formirali su opštinsku vlast. Najpre, priključila im se u odborničku grupu odbornica Svetlana Đorđin, a sada i dr Čuzdi Ferenc, oboje sa liste GG PZP. Naprednjaci su na poslednjim izborima osvojili četiri mandata i ostali su u opoziciji. U poslednjih godinu dana, promenili su rukovodstvo u stranci, ušli u koaliciju sa socijalistima i danas u svojoj odborničkoj grupi imaju devet odbornika, s tim što, ako ćemo verovati Mihajloviću, on je ovde kratkoročno.Pomenuti Mihajlović, Savka Lazić i Đorđe Debeljački napustili su Branka Gajina, koji je da budemo tačni, i sam okrenuo leđa Demokratskoj stranci, a grupu građana PZP - dr Ilija Gazepov, Danijela Kaplarski i Đorđe Džekov. 

Ko je tu dobio, a ko izgubio pokazaće vreme. Izvesno je da na sledećim lokalnim izborima neće biti grupe građana "Pokret za promene - dr Ilija Gazepov", iako je sa šest osvojenih mandata ozbiljno participirala u vlasti od 2012.godine. Što bi rekao narod "razišli se k'o Bitlsi". Odbornik Branko Gajin moraće dobro da razmisli koga će da stavi na listu, ako misli da ide na izbore jer sudeći po svemu, bez poluga vlasti nije u mogućnosti da sačuva odbornike uz sebe. Kako stvari stoje, sve je manje onih koji su spremni da se kandiduju na izborima i da četiri godine sede u opoziciji.Da li je ovo znak da je vreme raznih grupa građana i lokalnih autoriteta bez jasnih političkih ideja, sa više stranačkih knjižica u džepu (čitaj kako hoćeš) nepovratno prošlo u Srbobranu i da će se od sada politika voditi samo na nivou stranaka koje su profilisane kao državotvorne videćemo na sledećim izborima. Da li će se borba za glasove voditi na relaciji SPS - SNS, a sve ostalo ostati na margini, niko ne može za potpunom preciznošću da odgovori, ali nesumnjivo birači će imati ozbiljan zadatak pred sobom, kome dati poverenje i na čiju doslednost se može računati.

Sledi svečana skupština povodom Dana opštine Srbobran 19.oktobra na kojoj će se dodeliti ovogodišnja priznanja tim povodom, a početak je u ponedeljak u 17.00h. 

S.Š. 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.10.16

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama