Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Politika
DIREKTNO IZ BRISELA !


Javila nam se Marija Ćorić, diplomirani inžinjer zaštite životne sredine koja se nalazi na 13. susretu regija i gradova Evrope u Briselu - Open days 2015...

Nakon što je nedavno bila deset dana u Briselu, gde je prošla obuku za pisanje projekata, Marija Ćorić zahvaljujući lokalnoj samoupravi i Razvojnoj agenciji Bačka, ponovo je u ovoj evropskoj prestonici. Glavni razlog njenog boravka je upoznavanje sa projektima koji su prošle godine realizovani zahvaljujući podršci iz EU i konkursima koji će iduće godine biti raspisani, odnosno šta EU postavlja kao osnovu za mogućnost da bi se apliciralo. Naravno njen boravak nosi sa sobom i upoznavanje sa tendencijama koje Evropska unija kroz godišnju konferenciju regija i gradova koja se 13. put održava u Briselu pokušava da predstavi kao glavnu struju razvoja javnog i privatnog sektora. Sve ovo treba da doprinese boljem i funkcionalnijem radu lokalne samouprave, jer znanje stečeno u Briselu primenjivaće se ovde kod nas, a naša opština dobija kvalitetan kadar na kome će moći da nam pozavide i mnogo jače opštine od naše.

Večeras je u Briselu održana promocija Destinacijske Menadžment Kompanije "Dunav", koju je organizovala Regionalna razvojna agencija "Bačka", a na promociji između ostalih zvanica bio je i Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski. Nakon promocije kontaktirali smo Mariju Ćorić, stručnog saradnika u Odeljenju za urbanizam opštine Srbobran.

Evo šta nam je kazala, direktno iz Brisela sa Open days-a 2015, pokušavajući ukratko da prenese impresije sa ovog susreta predstavnika regija i gradova Evrope:- Ovo je događaj od internacionalnog značaja, koji na jednom mestu umrežava donosioce odluka, finansijske institucije, regionalne i lokalne delegate - sa istim ciljem: da skupa dođu do rešenja za trenutno najbitnije teme na evropskom nivou.
Ovogodišnja tematika je regionalizacija, u smislu partnerstava za investicije i rast, kao i smanjenje jaza između ruralnih i urbanih sredina.

Biotehnologija, suverenitet hrane, prekogranično umrežavanje, podela troškova kod investicija, samo su neke od tema koje su se prožimale tokom intenzivnih panel diskusija, teme o kojima su vođeni žustri razgovori i teme o kojima će kasnije, u svojim Strategijama i Reculativama, donosioci odluka na nivou EU naći veoma korisne smernice.

Pored ove ideje, u danima Open Days-a često se čulo spominjanje ključne uloge lokalnih samouprava u izvršavanju odluka, te se njihovo aktivno uključivanje u  donošenje odluka mora pojačati, to jest uvesti "bottom up" princip (princip prema kojem se odluke donose sa najnižeg ka najvišem nivou, uvažavajući potrebe, iskustva i mišljenja svih činilaca - posebno ruralnih sredina).

Tokom sesije vezane za distributivni sistem hrane i decentralizaciju panel je došao do interesantnog zaključka (koji je nama, u našoj lokalnoj samoupravi, svakodnevica): da se u gradove vrate "pijačna mesta" i organizuju "pijačni dani" na kojima će lokalni proizvođači koji žive u selima u neposrednoj blizini grada, donositi lokalne proizvode. Panel je došao do zaključka da je ono što je nama poznato kao "pijaca" optimalno rešenje za  osnaživanje malih proizvođača tako što primarno obezbeđuje trajno i snažno tržište na koje će farmeri upućivati svoje proizvode. Pored toga, ovakav vid organizacije smanjuje troškove prevoza, omogućuje da hrana pređe minimalnu razdaljinu i ostane sveža bez zamrzavanja i omogućuje stanovnicima grada da "jedu domaće".Atmosfera je tokom trajanja konferencije bila pozitivna,  svaka pauza nadahnuta je prethodno saslušanim sesijama. Ono što bih izdvojila kao lični utisak je da često nasumični susreti dovode do lakšeg rešavanja pitanja, za čiji je odgovor najčešće potrebno "neutralno uho" i "sveža ideja", kao i za stvaranje novih vizija za razvoj.

S.N.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.10.15

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama