Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Politika
NA VIDIKU SARADNJA SRBOBRAN - PEČUJ


Na inicijativu  Pannon EGTC i opštine Srbobran, predsednik Zoran Mladenović i Srđan Vezmar, direktor Regionalne Razvojne Agencije Bačka, posetili Pečuj.

Cilj posete je pre svega bilo uspostava neposredne saradnje sa rukovodstvom grada i Baranjske županije, kao i sa strukturama i institucijama, koji su odgovorni za razvoj grada. Koordinator posete delegacije iz Srbije je bila gospođa Eva Mikes, pravni direktor preduzeća zaduženog za razvoj grada Pečuja.

 Zorana Mladenovića i gospodina Vezmara su u Gradskoj kući  primili potpredsednik Grada Pečuja i direktor Pannon EGTC-a Janoš Giran PhD, kao i stručni sekretar Judit Fuzer.

−  Naša saradnja je duga nekoliko vekova, kao i dve - tri kulture, koji su na ovim teritorijama. Kako i u Srbobranu žive Mađari sa dubokim korenima, tako i u Pečuju žive Srbi, kojima su koreni ovde. Ovo je samo jedna činjenica i prikaz, da smo uvek bili braća i dobre komšije, i na ovim osnovama treba i dalje da se pomažemo – objasnio je gospodin Giran.

−Vrlo rado ćemo sa vama podeliti iskustva, jer je Pečuj od predpristupnih fondova uspešno dobio i iskoristio na stotine miliona evra, kao na primer za izgradnju fekalne i atmosferske kanalizacije. Imamo puno iskustva u pravcu korišćenja sredstava iz Evropskih fondova na način, da ona budu pravno gledano ispravna, da donesu određene rezultate i da služe sredini u kojoj živimo – rekao je na kraju gospodin Giran.

U sedištu Baranjske županije u Pečuju delegaciju iz Srbobrana je sa svojim pomoćnicima primio predsednik skupštine županije Čaba Nađ. Razgovoru su prisustvovali i načelnik odeljenja županije Ričard Štaub kao i Ivet Sabadoš referent za razvoj.

− Došao sam u Pečuj kao predsednik opštine Srbobran i predstavnik svih njenih građana. Nisam sa sobom poveo nikoga od svojih saradnika, da ovu posetu neki ne bi tumačili kao političku. Saradnja se uspostavlja između dva grada a ne političara, jer političari dolaze i odlaze, a saradnja treba da bude trajna i neovisna od političkog opredeljenja – objasnio je Mladenović.

Čaba Nađ, koji je pre samo mesec dana izabran na čelo Pannon EGTC-a (Evropske grupe za madjarsko-hrvatsku-slovenačku teritorijalnu saradnju (European Grouping of Territorial Cooperation – EGTC) je nakon razgovora sa gostima iz Srbije izjavio, da bi svakako želeli saradnju, jer se prvi put dešava, da uspostavljaju ovakav vid saradnje sa državom, koja nije član EU.

- Krenuli smo putem, koji još nema stazu, i ovo će, nadam se, biti obostrano korisno. Optimista sam, i nadam se, da ćemo započetu saradnju ispuniti sadržajem. Vrlo je važno, da na nivou lokalne samouprave i sa Razvojnom Agencijom uspostavimo saradnju na višem nivou, da zajednički izradimo evropske projekte i konkurišemo ka evropskim fondovima – istakao je Čaba Nađ i dodao:

−Voleo bi, da se granice, koje su nas ranije odvajale vrlo brzo spoje. Županija Baranje i Grad Pečuj je uvek služio za uzor, kako i na koji način treba saradjivati sa nacionalnim manjinama. Voleli bih, da ovaj otvoren pristup, koji karakteriše naš grad i županiju prenesemo na sve oko nas.

Zoran Mladenović  i Srđan Vezmar su se u toku popodneva našli sa operativnim predstavnicima Grada Pečuja, gospodinom Tiborom Kiš, direktorom firme Biokom kao i sa gospodinom Čabom Leitol, vođom projekta upravljanja operativne službe i službe zaštite životne sredine. U razgovoru je između ostalog bilo reči o vodosnabdevanju grada, o selekciji komunalnog otpada, recikliranju i alternativnim izvorima grejanja (biomasi), koji su usklađeni sa Evropskim zakonima i pravilima.

Evo šta je nakon posete za naš portal kazao Zoran Mladenović:


  

Postavio: Srbobran.net dana 2015.09.29

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama