Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Politika
NEVLADIN SEKTOR NA JEDNOM MESTU


Udruženja građana koja ne dostave plan aktivnosti i planirani budžet na 2016. godinu ne treba da očekuju sredstva od lokalne samouprave...

Ovo se čulo na jučerašnjem sastanku koji je organizovan u velikoj sali SO Srbobran. Pozvani su svi predstavnici Udruženja građana sa teritorije naše opštine, a dočekali su ih predsednik opštine Zoran Mladenović, načelnik lok. samouprave Zoran Čalenić i načelnik računovodstvene službe Segi Eržebet. 

Tema sastanka bila je način finansiranja u narednoj godini. Od udruženja je zatraženo da dostave predlog aktivnosti i okvirni iznos sredstava koja očekuju od opštine, kao podršku funkcioniranju.

Oni koji to ne učine, najkasnije do 15.oktobra, ne treba da očekuju da će učestvovati u raspodeli sredstava, jer budžetska sredstva opštine, namenjena za nevladin sektor biće planirana na osnovu onoga što bude kao predlog stiglo na obrascima koji su napravljeni za ovu priliku.

- Ovo je prvi sastanak, a biće ih sigurno još nekoliko na kojima ćemo zajednički definisati način raspodele sredstava u idućoj godini. Važno je da se zna, niko neće moći da dobije sredstva iz budžeta opštine, tako što će se obratiti direktno predsedniku, ili lokalnoj samoupravi sa zahtevom da opština podrži neku aktivnost bilo kog udruženja. Zakon nalaže da se nevladine organizacije isključivo finansiraju putem konkursa. Zbog toga je važno da uradite, osmislite projekte i definišete aktivnosti i potrebe, čulo se juče u toku razgovora.Takođe od predstavnika nevladinog sektora traženo je da se izjasne da li misle da je konkurse svrsishodnije raspisivati kvartalno, ili na početku godine, jedan opšti konkurs, a da udruženja onda tačno znaju sa čim mogu da raspolažu, koji projekat im je prošao i koliko sredstava su dobili za delovanje u toku godine.

Lokalna samouprava ponudila je kompletnu logistiku oko izrade projekata i obećala da će pomoći svima koji ne umeju da pišu projekte, ali da je potrebno da se udruženja što pre obuče da taj posao rade samostalno, jer osim opštine, konkurse za projektno finansiranje raspisuju pokrajina i republika, a sve smo bliži mogućnosti da apliciramo i kod raznih fondova Evropske unije. Zbog toga jako je važno da udruženja imaju u svom članstvu nekoga ko poznaje metode pisanja projekata.

Trenutno u Briselu, ispred naše lokalne samouprave, nalazi se Marija Ćorić na međunarodnom seminaru koji je upravo organizovan sa ciljem da se u lokalnim samouprava obuče ljudi koji znaju kako se konkuriše kod EU i na koji način se pravi projektna dokumentacija.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.09.29

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama