Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Crna Hronika
RIZIKOVAO SVOJ ?IVOT DA ZA?TITI RADNICU OD NASILNIKA


P.P. iz Nadalja došao u kafanu i potegao nož na vlasnika kafane "Balkan" u Srbobranu. Za nasilnika određen pritvor u trajanju od trideset dana.

Sve se desilo u petak na subotu, u sitne sate, dok su Duško Dubačkić vlasnik ugostiteljskog objekta "Balkan" i konobarica A.S. pravili obračun.

Na osnovu onoga što smo saznali, sve je počelo oko devet uveče, kada je, bivši muž konobarice, P.P. iz Nadalja, došao u lokal. Na osnovu dosadašnjih iskustava (A.S. je napustila bračnu zajednicu, zbog višestrukog fizičkog zlostavljanja), ona je odmah obavestila Duška, da je moguće da će biti problema. Vlasnik kafane "Balkan" pozvao je potom drugu konobaricu da preuzme smenu, a nju izveo iz kafane. Dogovorili su se da javi kad P.P.  ode, kako bi se A.S. vratila na posao i nastavila da radi.

Tako je i bilo. Međutim kada je kafana zatvorena, dok su radili obračun, na vratima se pojavio bivši muž konobarice A.S. Igrom slučaja Dubačkić, se zadesio na vratima u tom trenutku. Po priči koju smo čuli, P.P. ga pita da li je ona tu i da li može da uđe. Dubačkić mu odgovara da je kafana zatvorena, da ne može da uđe i da ne želi da se njih dvoje raspravljaju u njegovoj kafani. Na to P.P. mu hladnokvrno odgovara:

- A hoćeš da ti ja pucam u glavu?
, držeći levu ruku u džepu, dok je u desnoj imao nož.

Dubačkić mu na to odgovara:

- Ti ako misliš da treba, pucaj, ja tu ništa ne mogu.

Nakon toga, Dubačkić lagano ulazi u lokal i zatvara vrata. Po iskazu koji je Dubačkić dao policiji, P.P. skače potom na vrata, pokušava da razvali i viče "sad ću vas zaklati oboje"!

- Uspeo sam da viknem Ani da beži. Dok sam jednom rukom tražio telefon da pozovem policiju, telom i drugom rukom zadržavao sam vrata, kako P.P. ne bi uspeo da uđe. On pesnicom razvaljuje staklo i protura nož, sve vreme mašući, pokušavajući da me poseče. Nekako uspevam da dobijem policiju na telefon i javljam šta se dešava, ispričao nam je Duško vidno uzbuđen dodajući:

- Narednog momenta naoružani napadač, uspeva da provali vrata i uđe u lakal. Povlačim se u šank i govorim mu "Nemoj to da radiš", međutim on je spazio bivšu suprugu i sa nožom u rukama kreće prema njoj uz povike "Sad ću te zaklati". Panično pokušavam da mu skrenem pažnju i da ga nekako smirim. Ona gura jedan sto ispred sebe, da napravi razmak, kako ne bi mogao da je dohvati nožom, a ja mu govorim da je ostavi na miru i da dođe da razgovaramo. Tada se okreće prema meni uz povike"sad ću i tebe da zakoljem".

Napadač kreće na mene, maše nožom i uspeva da me nekoliko puta poseče po ruci, kojom sam se branio. Padam preko stolice dok sam se povlačio i tada osetim ubod u nogu. Dohvatio sam jedan od srušenih stolova i uspeo da ga bacim na napadača. Ustajem nekako, dok on ponovo kreće prema preplašenoj A.S. koja je sve vreme u jednom ćošku kafane. Uspevam da mu skrenem pažnju, jer sam video da mlati nožom prema njoj. Potom on skače na šank i obraća mi se rečima "Sad ćeš da vidiš kako ja koljem". 

Ne sećam se najbolje, ali znam da sam sve vreme nešto govorio, pokušavajući da ga urazumim i da mu skrenem pažnju, da ne krene ponovo prema bivšoj supruzi, mojoj radnici. Nekako sam video, krajičkom oka, da ispred kafane staje automobil i tada sam povikao "Evo policija". Nakon tog mog povika P.P. se okreće i izlazi iz kafane ka policiji. Sećam se, sve vreme, vikao je da će nas kad tad poklati. Ubrzo zatim stiže i drugo policijsko vozilo i policijaci uspevaju da ga primire i razoružaju. Dok ga je policija hapsila, sve vreme  mi se obraćao rečima da zna gde živim i da će me zaklati.


Dubačkić na kraju razgovora kaže da je iskreno zabrinut posle svega, da strahuje za svoj život, ali da je morao prosto da zaštiti bespomoćnu ženu. 

- Da sam samo stajao i gledao, a da je on ubio bivšu suprugu na moje oči, ne znam kako bih posle toga mogao da živim. Ovo nije nikakvo herojsko delo, smatram samo da sam postupio kao normalan čovek, koji je pokušao da zaštiti jednu nemoćnu ženu.

Kako saznajemo nakon pritvora od 48 sati u policijskoj stanici u Srbobranu, P.P. je dobio produženje pritvora na 30 dana i premešten je u pritvorsku jedinicu u Somboru. Od ranije je poznat po nasilničkom ponašanju, više puta je hapšen zbog napada na bivšu suprugu, a kako zaznajemo od izvora u policiji, iza sebe ima jedno ubistvo, zbog koga je proveo u zatvoru 11 godina.

Dubačkić je hrabro stao ispred nemoćme žene i zbog toga zaslužuje sve pohvale. Ovakav gest umalo ga je koštao života, ali kako sam kaže našao se u situaciji kada nije mogao da bira. Prosto učinio je ono što je u tom trenutku osećao da mora da uradi.Nasilje je sve prisutnije u našem društvu i postaje jedan od ozbiljnih problema. Generiše ga niz faktora, ali svakako ne postoji opravdanje i zato država mora da reaguje oštro u ovakvim situacijama. Da zaštiti nevine osobe, koje su žrtve nasilja.

Poseban problem našeg društa predstavlja nasilje nad ženama. Muško nasilje nad ženama je svaki čin protiv ženine volje, a koji je ugrožava psihički, fizički, seksualno ili ekonomski. Važno je znati da se nasilje može desiti svakoj ženi i da nasilje nije posledica ženinog ponašanja nego sistema patrijarhata u kome muškarci imaju moć, a nasilje nad ženama je način da oni tu moć održe. Za nasilje nema opravdanja i svako nasilje, a naročito nad ženama je zločin.Naša statistika kaže da svaka druga žena u Srbiji je tokom života bila izložena nekom obliku porodičnog nasilja. Deset odsto žena u Srbiji prijavilo je fizičko nasilje u proteklih godinu dana, a skoro 22 odsto je telesnom nasilju bilo izloženo nekad u životu. Kada je o psihičkom nasilju reč, brojke još više zabrinjavaju: čak 32 odsto žena u Srbiji bilo je izloženo takvom nasilju u proteklih godinu dana, a tokom života ga iskusi skoro polovina njih – 48,7 odsto.

Za područje AP Vojvodine, istraživanje o rasprostranjenosti nasilja u porodici, radio je Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, na čelu sa Vesnom Nikolić-Ristanović 2010. godine. Prema ovom istraživanju, ni Vojvodina nije pošteđena velike stope nasilja ovog tipa - čak 56,2% ispitanica je u toku svog života nakon punoletstva preživelo neki oblik nasilja u porodici.

Žene iz straha, zbog osude sredine, zbog niza elemenata,  često prećutkuju da su žrtve nasilja u porodici i još uvek teško se odlučuju da prijave partnera kada se nađu u takvoj situaciji. Prvi korak da se iz začaranog kruga u kome je žena žrtva neke vrster nasilja je da o tome progovori.

Iz Autonomnog ženskog centra zato poručuju, recite prijateljici ili nekoj osobi u koju imate poverenja šta vam se dogodilo. Pričajte joj onoliko koliko možete i koliko god puta imate potrebu da joj to ispričate. Prepričavanje bolnog osećanja koje bismo radije zaboravile pomaže nam da povežemo izolovane dogaðaje u celovito iskustvo.  Iskustva nasilja se ne zaboravljaju, ali njihova bolna dimenzija može da se umanji.  Važno je da izadjemo iz ćutanja.  Ćutanje nas neće spasiti, a nasilnik profitira na našem ćutanju, jer mu to daje slobodu da nastavi sa nasiljem.

Zbog toga i ovaj članak, kao jedan vid ohrabrenja svim ženama koje trpe nasilje. Šta je to porodično nasilje, definisano je porodičnim zakonom iz 2005.godine. Šta je to nasilje u porodici objašnjeno je u članu 197.  Koje su mere zaštite određeno je članom 198 ovog zakona.

S.Š.


 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.07.20   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama