Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Crna Hronika
USLOVNA ROBIJA ZA PRETNJE I UVREDE NOVINARU!


Glavnim pretresom i priznanjem Kašikovića juče u Palati pravde u Beogradu okončano suđenje osumnjičenom Siniši Kašikoviću za pretnje i uvrede novinaru...

Sa godinu dana zatvorske kazne, ukoliko u naredne tri godine načini slično delo, juče je uslovno kažnjen Siniša Kašiković radnik Doma kulture u Srbobranu.

Ovako je završen sudski spor koji je po nalogu tužilaštva vođen od 2011, godine,  zbog anonimnih pretnji i uvreda koje je Kašiković uputio Aleksandru Šijačiću glavnom i odgovornom uredniku Srbobran.net-a.

Kašikoviću je suđeno na osnovu člana 138/3 Krivičnog zakonika.

Član 138.

(1) Ko ugrozi sigurnost nekog lica pretnjom da će napasti na život ili telo tog lica ili njemu bliskog lica,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(3) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema predsedniku Republike, narodnom poslaniku, predsedniku Vlade, članovima Vlade, sudiji Ustavnog suda, sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca i licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

Prilikom izricanja kazne Sud je uzeo u obzir da je Kašiković priznao delo, da se javno izvinio i da do sada nije bio osuđivan.

Podsetićemo u novembru 2011. godine nakon objavljenog članka "Mladi socijalisti se druže" , u vidu komentara, stigle su pod psudonimom Ratko Mladić, najgore uvrede i pretnje Aleksandru Šijačiću glavnom i odgovornom uredniku Srbobran.neta. Nakon nekoliko dana objavili smo članak u kome smo obavestili javnost šta se dešava. i da je podneta prijava protiv NN lica. Policija je u kratkom roku identifikovala Kašikovića kao jedinog osumnjičenog, a tužilaštvo je pokrenulo sudski postupak.

Sve do jučerašnjeg priznanja krivičnog dela i javnog izvinjenja, Kašiković je negirao bilo kakvu povezanost, pa je čak bio zapretio sudskom tužbom za uvredu časti, jednom blogeru, koji je nakon policijskog otkrića, na blogu pomenuo njegovo ime, kao izvršioca pretnji.

Pošto Šijačić nije imao nikakvih materijalnih potraživanja zbog pretnji i uvreda koje je doživeo, ali je predložio da okrivljeni uplati izvesnu sumu novca u humanitare svrhe, Kašiković je juče u Palati pravde u Beogradu, uz javno izvinjenje, koje je Šijačić prihvatio, neformalno obećao da će materijalno, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, podržati rad Udruženja za MNRO "Biser".

S.N. 

 

 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.06.26   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama