Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Kultura
OBELE?ENO PRVIH TRIDESET GODINA


Sekcija modernog plesa Zvezdice počela je sa radom 1985. godine u Nadalju, zahvaljujući ljubavi i požrtvovanju njenih osnivača, Nade i Ilije Stanimirov, kao i njihove ćerke Tatjane.

Oni su posvetili jedan deo svog života deci i mladima okupljajući ih kao jednu porodicu. U subotu u Nadalju obeležen je veliki i značajan jubilej. U prepunoj sali "Zvezdice" su održale svečani koncert i izmamile ogromne aplauze publike.

Prve korake, tada Srebrne zvezdice i nadaljski cvetići, su napravile u kući porodice Stanimirov u ulici Braće Pantić 7/1 koja je pet godina bila je stecište Ritmičko - baletske grupe. Dva puta nedeljno 35 devojčica, od četiri do petnaest godina, skupljale su se u ovom domu da bi pod rukovodstvom Nade, koreografa amatera, domaćice savladale osnovne elemente ritmike, baleta i savremenog plesa. Zahvaljujući punom razumevanju Zemljoradničke zadruge Nadalj, grupa je dobila prostoriju za rad.

Prvobitan naziv baletske grupe bio je Srebrne zvezdice, kada su počela da se upisuju mlađa deca, u naziv su dodati i nadaljski cvetići. Mi, kao starija grupa, nismo to sa oduševljenjem prihvatile.Posle nekoliko godina smo uspele da se izborimo i promenimo ponovo naziv sekcije u Nadaljske zvezdice. Ovaj naziv sekcije se najduže zadržao i po njemu smo prepoznatljive na mnogobrojnim manifestacijama i smotrama, gde često gostujemo.Od 2013. godine Nadaljske zvezdice su sekcija Doma kulture Srbobran. Na naše veliko zadovoljstvo sekciji su se priključile i devojčice iz Turije i Srbobrana pa smo sada samo Zvezdice.

Trideset godina Zvezdice sijaju; generacije su prošle kroz ovo sazvežđe; oko 350 devojčica i dečaka starosti od tri godine do osamnaest godina. Za to vreme je spremljeno oko 450 koreografija.

Entuzijazam i ljubav uvek daju rezultat, a ako ih negujemo i unapređujemo onda dobiju i dugotrajnost. Vreme leti i dok se okrenemo prođe trideset godina.Evo šta su neke od bivših članice Zvezdica napisale o sekciji u knjigu utisaka na proslavi dvedeset godina postojanja.

- Prošlo je mnogo godina od kada se nismo viđali svaki drugi dan. Jedan deo mog detinjstva je bio veoma lep, a tu spadaju naša druženja po celoj Vojvodini i šire. Kad spomenem neko mesto uvek je vezano za ritmiku i igru. Mnogo smo se trudili, možda smo vam bili i naporni, ali verujte nismo to hteli. Zahvaljujem se tetka Nadi i čika Ilišku što su nas pazili u svakom trenutku. Hvala vam što ste napravili proslavu dvadeset godina. Bilo je predivno i, naravno, opet je prisutna trema. Igra će nam biti život i treba da bude! Mnogo vas voli i poštuje sada, napisala je Ksenija Marjanov (Šebek).- Ovo je šareni osmeh i tajni mig, našeg velikog dogovora da jednom kad odrastemo sačuvamo detinjstvo u sebi i drugima! Jer najteže je ostati neozbiljno ozbiljan, kao ja, kao ti, kao deca! Ritmika je moje detinjstvo i zauvek će ostati deo mene, zapisala je Milica Krstić.

- Vreme koje sam provela u Zvezdicama ostaće obeleženo crvenim slovima u mojim uspomenama. Želim vam da proslavite još toliko godina i budete uspešni kao do sada, samo je jedan u nizu pozitivnih i ilustrativnih utisaka koji je upisala u knjigu utisaka, među mnogima,  Dunja Sekeruš.

S.N.
Foto:S.Đ.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.06.02   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama