Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Kultura
SPOMEN KUĆA "GION NANDOR" PREDSTAVLJENA U MAĐARSKOJ


Turneja po Mađarskoj - članovi kulturnog centra "Gion Nandor" predstavljaju aktivnosti centra.

Cilj je prezentovanje istorijata i delatnosti koja se odvija u prostoru obnovljenog, rodnog doma slavnog vojvođanskog pisca.

Inostrano gostovanje spomen kuće organizovali su i realizovali: predsednik Kulturnog centra „Nandor Gion“ Deže Nemet, dr. Hargita Horvat Futo, zamenik šefa Odseka za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Laslo Paracki, novinar i saradnik spomen kuće. U tri grada je predstavljena i izložba fotografija pod nazivom Pogled u prošlost – neobarokno graditeljstvo u Srbobranu na čijem otvaranju je govorila prof. dr Katalin Kaič, profesor emeritus iz Subotice.

               Prvo odredište na putovanju  bio je Kiškunhalaš, pogranični mađarski grad, s kojim je 8. februara spomen kuća uspešno uspostavila kontakt i postavila osnov buduće, kulturne saradnje. U tamošnoj Kući civilnih društava delegaciju iz Srbobrana je najpre pozdravio dr. Oto Deme, predsednik književnog društva „Erdélyi Csillagok“, a posle njega i zamenik gradonačelnika Kiškunhalaša g. Čaba Sič. Obojica su izrazili iskreno zadovoljstvo zbog pokrenute prekogranične, prijateljske, kulturne saradnje između Srbobrana i Kiškunhalaša i obećali da će podržavati sve inicijative koje će nastojati da prodube i neguju.

 U ime spomen kuće "Gion Nandor" govorio je prvi Deže Nemet. U kratkim crtama domaćine je informisao o istorijatu obnove rodne kuće Nandora Giona i predstavio rezultate dosadašnjeg rada kulturnog centra. Tom prilikom je rekao da je Spomen kuća  otvorena 2010. godine zahvaljujući, u prvom redu, značajnim finansijskim sredstvima AP Vojvodine dobijenim putem konkursa.

Sa zahvalnošću Nemet Deže je istakao da su uređenje spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora kuće svojim nesebičnim fizičkim radom i materijalnim sredstvima pomogli i neki članovi kluba. Nabrojao je sve kulturne, umetničke i književne aktivnosti različitih udruženja, koja su posredno i neposredno uključena u rad Spomen kuće u kojoj se zainteresovani posetioci mogu upoznati kroz različite, klasične muzejske sadržaje sa biografijom pisca Nandora Giona.Nakon njega je dr. Hargita Horvat Futo okupljenima predstavila književne konkurse za pisanje romana, pripovetki i prevođenja dela Nandora Giona na srpski jezik, koje je ustanovila i koje svake godine raspisuje spomen kuća. Zahvaljujući velikom entuzijazmu osnivača kulturnog centra i vrednim saradnicima, volonterima, za svega nekoliko godina izdate su brojne, vredne knjige, kako na mađarskom, tako i na srpskom jeziku, koje su predstavljene publici u Kiškunhalašu.

Nesumnjivo, veoma značajan, u vojvođanskom razmerama, literarno-kulturni kuriozitet koji se izdvaja među izdanjima koja je finansijski pomogla spomen kuća, predstavlja godišnji srpsko
mađarski zbornik radova iz lokalne istorije pod nazivom SrbobranSzenttamás: Iz naše zajedničke prošlosti, koji su osmislili i koji uređuju dr. Hargita Horvat Futo i Milan Đorđević, profesor filozofije iz Srbobrana.

Na kraju ove zanimljive i uspešne promocije spomen kuće iz Srbobrana u Kiškunhalašu, u galeriji Kuće civilnih društava otvorena je izložba fotografija pod nazivom  Pogled u prošlost — neobarokno graditeljstvo u Srbobranu o kojoj je na stručan, ali popularan način govorila dr. Katalin Kaič, prof. emeritus, istoričar kulture.

Spomen kuća „Nandor Gion” na sličan način je predstavljena 14. februara u Ujharćanu i 30. aprila u bratskom gradu Orošhazi.

Laslo Paracki 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.05.10

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama