Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Ekonomija
NIS KREĆE U ISTRA?IVANJA!


Polovinom maja NIS ulazi u projekat geofizičkog ispitivanja na području Bačke, na istražnom području Turija. Šta to konkretno znači objašnjeno na današnjem sastanku u opštini...

Kompanija NIS koja ima veliki broj bušotina na teritoriji naše opštine polovinom ovog meseca kreće u nova istraživanja, a završetak se planira u oktobru mesecu. Kako smo danas čuli na sastanku u opštini, gde su predstavnici NIS-a dali detaljno objašnjenje o kakvim radovima je reč, za ovaj posao obezbeđena su sva potrebna dokumenta, dozvole i saglasnosti nadležnh državnih organa. 

seizmička ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa.Cilj ovih ispitivanja je da se generalno sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa. Na osnovu rezultata interpretacije ovih podataka definisaće se potencijalni lokaliteti za istražno bušenje.Ovo istraživanje vršiće se najsavremenijim metodama, a po rečima Gorice Mandić, koja je danas sa svojim kolegama iz NIS-a držala prezentaciju, NIS se nada dobroj saradnji sa građanima naše opštine, jer ovo istraživanje je ne samo u interesu kompanije koju predstavlja, nego šire posmatrano i u interesu kako naše opštine, tako i države Srbije. Ono što je direktorka Mandić posebno naglasila je da se istraživanja neće raditi bez saglasnosti vlasnika parcela.

Kompanija NIS će se maksimalno truditi da u toku izvođenja radova ne remeti svakodnevni život i rad meštana na teritoriji opština u kojima će se radovi izvoditi. Takođe, tokom seizmičkih radova, u mesnim zajednicama na čijoj teritoriji se oni budu obavljali biće otvoreni informativni punktovi, svakog radnog dana od 8 do 16 časova, gde će građani moći da se dodatno informišu, dostave sugestije ili eventualne primedbe o ovim istražnim aktivnostima. Sve zahteve građana vezane za istražne aktivnosti, NIS će kao odgovorna kompanija pažljivo razmotriti zajedno sa predstavnicima lokalne zajednice, čulo se na današnjem sastanku.

Prilikom izvođenja radova koristiće se veoma skupa i specifična oprema koja će biti smeštena pored puteva i na parcelama, i koja ne može imati nikakvu drugu namenu, već će se isključivo koristiti u svrhu seizmičkih istraživanja. Iz NIS-a apeluju na građane da ulože napor kako bi se ova oprema sačuvala od uništenja ili eventualne krađe.Rukovodstvo opštine Srbobran, predvođeno predsednikom Zoranom Mladenovićem, najviše je interesovalo da li će buduća istraživanja ugroziti imovinu opštine i fizičkih lica i kako prevazići eventualne nesporazume.

- Eventualna šteta biće procenjena na osnovu aktuelnog cenovnika NIS-a ili na osnovu cena useva na berzi na dan izvršenja procene. Rok za isplatu štete je deset radnih dana od dana obostranog potpisivanja zapisnika o nastaloj šteti, ukratko su odgovorili iz NIS-a, ukazujući da NIS pre svega želi dobru saradnju kako sa opštinom, tako i sa građanima naše opštine i da će u tom smislu voditi računa da niko ne bude oštećen.Istraživanja će se vršiti na teritoriji cele opštine, tako da će obuhvatiti Srbobrtan, Turiju i Nadalj. Iz NIS-a smo dobili uveravanja da žele saradnju sa lokalnim medijima i da će između ostalog koristiti i naše usluge za komunikaciju sa građanima tokom obavljanja ovih radova.

S.Š.


 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.05.04   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama