Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Kultura
OBELE?EN SVETSKI DAN ROMA


Sa dva događaja obeležen je osmi april u našoj opštini. Svečanom akademijom koju je organizovalo romsko udruženje "Osmi april" u saradnji sa Domom kulture i Ciganskim kabareom glumice Ljiljane Stjepanović...

Akademija povodom Svetskog dana Roma održana je u sredu u velikoj sali SO Srbobran, a prisutne je pozdravio Nestor Brankov Čika predsednik romskog udruženja "Osmi april". On je naglasio da je ovo udruženje spona u saradnji Roma naše opštine sa svim značajnijim institucijama, ujedno koristeći priliku da svim sunarodnicima čestita ovaj veliki praznik Roma.

Dom kulture za ovu akademiju priredio je scensko kazivanje romske i druge poezije, a pred publiku su izašli članovi grupe "Med i Žaoka". Svoje dve pesme prisutnima je predstavila i mlada pesnikinja, učenica OŠ Vuk Karadžić, Nikolina Brankov.Ovo je jedna njena šaljiva dečija pesma, a zove se "Ljubav mačke i miša"

Jedno mače spazi miša
i pomisli kakvog li slatkiša
i umesto da ga smaže
gle čuda
dogodi se
ljubav luda.

Ovo ti piše gladni stvor,
puno te volim mišiću moj.


Na romskom jeziku pesmu na romskom jeziku "Zakletva" pesnika Rajka Đurića pročitala je Vesna Janošev.- Posebno zadovoljstvo mi je što su danas ovde svi članovi Opštinskog veća, direktori javnih ustanova i škola, što ukazuje na poštovanje lokalne samouprave prema Romima ali i obrnuto, kazao je u svom obraćanju Zoran Mladenović predsednik opštine Srbobran i dodao:

- U našoj lokalnoj samoupravi, mislim da nikada ne možemo biti do kraja zadovoljni, alli imamo šta da kažemo i čime da se pohvalimo kada je u pitanju odnos prema Romima. Oni su ugledni i poštovani građani naše opštine i tako se i odnosi lokalna samouprava prema Romima. U predškolskim ustanova romska deca imaju sve besplatno, u školama od prvog do osmog razreda imaju besplatan školski pribor, besplatne udžbenike i besplatnu užinu. Za romsku decu koja idu u srednje škole van Srbobrana obezbeđene su autobuske karte, udžbenici za decu koja idu u gimnaziju i putne karte za studnete romske nacionalne zajednice. Takođe želim da kažem da Romi uživaju svu socijalnu zaštitu koju imaju i svi ostali građani u našoj opštini, a ako ima diskriminacije ona može biti samo pozitivna. Podsetiću da smo osam puta povećali socijalno ugroženima. Činimo sve da se uslovi života poprave, ove godine to će biti na prostoru Gedanke, gde ćemo instalirati sportska igrališta, a potom očekujem i da ostale infrasrukturne probleme rešimo. Akcenat lokalne samouprave biće na rešavanju socijalnih problema Roma, zatim obrazovanje i nadam se zajedničkim delovanjem da dođemo do zapošljavanja Roma. U okviru zdravstvene politike koju vodimo, imali smo nekoliko uspešnih akcija, a posebna očekivanja su od akcije koja upravo traje, a to su skrininzi o kojima se već dosta govorilo, gde svi naši sugrađani uz ličnu kartu, mogu besplatno, jer naša lokalna samouprava je obezbedila novac za to, izvrše lekarske preglede.

dr Gazepov, Čika Brankov i Zoran Mladenović

Mladenović je svim Romima poželeo srećan praznik i da zajednički, bez obzira na to koju zastavu nosimo, gradimo bolju budućnost naše zajednice.Akademija je završena skromnim koktelom u holu zgrade opštine.U četvrtak uveče u sali nekadašnjeg bioskopa, održana je pozorišna predstava "Ciganski kabare" glumice Ljiljane Stjepanović. Kabare je naišao na nepodeljene simpatije publike i nakon gotovo dva sata programa publika je izašla iz sale zadovoljna sa osmesima na licima i vrelih danova od aplauza koji su se orili tokom cele predstave.

S.Š. 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.04.09   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama