Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Ekonomija
КРЕДИТИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ


Одржано предавање у Србобрану...
Представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у сарадњи са пољопривредним стручним службама у Војводини, разговарали су у петак са пољопривредницима из општине Србобран о пројектима Секретаријата и разних фондова и њиховим конкурсима, како би пољопривредници могли већ сада да планирају инвестиције у своју производњу.Окупљенима су се обратили Зоран Младеновић, председник општине Србобран, и Слободан Теофанов и Миливој Петровић, помоћници покрајинског секретара за пољопривреду.
 
Како се чуло на предавању, Покрајински фонд за развој пољопривреде расписао је 15. фебруара пет пролећних кредитних линија, и то за набавку: система и опреме за наводњавање, нове погонске и прикључне пољопривредне механизације, нових стакленика и пластеника и опреме у њима, затим нових противградних мрежа у вишегодишњим засадима воћа и винограда, те за набавку квалитетне телади за тов. Конкурс ће бити отворен до 16. марта 2015.

 
Кредити Фонда ће се и ове године одобравати под веома повољним условима са каматом до један и два одсто. За пролећни кредитни циклус Фонда планирана су средства у износу од 2,5 милиона евра, а исти износ планиран је и за редовну јесењу кредитну линију. "У договору и сарадњи са фондовима успели смо да поставимо систем тако да се конкурси фондова расписију пре конкурса ресорног секретаријата. На тај начин, пошто смо усагласили предмете конкурса, пољопривредницима ћемо омогућити да прво подигну повољна кредитна средства, изврше инвестицију, а потом конкуришу код Покрајинског секретаријата за пољопривреду за бесповратна средства", речено је на састанку.

 
Кредити за набавку нових система и опреме за наводњавање биће одобравани са каматном стопом од један одсто на годишњем нивоу. У оквиру ове кредитне линије одобраваће се кредити до 5.000 евра, са грејс периодом од девет месеци и роком отплате 24 месеца. За набавку опреме чија вредност износи од 5.000 до 15.000 евра, одобраваће се кредити са роком отплате од 30 месеци и грејс периодом од 12 месеци. За набавку погонске и прикључне пољопривредне механизације, одобраваће се кредити чији је максимални износ 20.000 евра. Каматна стопа на годишњем нивоу износи два одсто, период отплате је пет и по година, са грејс периодом од шест месеци. Кредити за набавку нових стакленика и пластеника и опреме у њима, биће одобравани са каматом од два одсто на годишњем нивоу. Максималан износ кредита је 15.000 евра, са роком отплате од 36 месеци и грејс периодом од 12 месеци. За набавку нових противградних мрежа у вишегодишњим засадима воћа и винограда одобраваће се кредити чији је максимални износ 15.000 евра. Кредити ће бити одобравани са каматом од два одсто на годишњем нивоу, са роком отплате од 24 месеца и грејс периодом од годину дана. Кредити за набавку квалитетне телади за тов ће се одобравати, такође, са каматом од два одсто на годишњем нивоу. Максимални износ кредита је 15.000 евра, са роком отплате од 15 месеци.

Г.Д.
Фото:Р.С.


 

Postavio: Srbobran.net dana 2015.02.23

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na drutvenim mreama