Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Kultura
Garry Moore u Beogradu


Tatika bio na koncertu. Da podelimo njegovo iskustvo...

GARY MOORE u Beogradu

 

-Nekad beše (ne) podnošljiva slatkoća Murovog bluza-


 

Počelo je sa 35 minuta zakašnjenja Murovim rečima ’’Dali ste spremni ?’’, pozitivan huk odobravanja, dupke punog, Sava centra je bio dovoljan za furiozan početak sa ALBERT KING-ovom “Oh Pretty Woman”, potom žestoka ‘’Since i meet you baby’’ (ostaće posebno upamćena zajednička izvedba ove pesme pre nekoliko godina sa neprevaziđenim BB KING-om). Sledi blago smirenje pesmama sa novog albuma   ‘’  Bad For You Baby” (Gary Moore-Vocals, guitar, harmonica, Vic Martin-Keyboards, Pete Rees-Bass, Sam Kelly-Drums)  i obradom numera legendi bluza  JOHN MAYALL-a i J. B. LENOIR-a, i da se ne zaboravi, gde je počeo Murov vrtoglavi uspon tu je naravno i  pesma    THIN LIZZY-a ‘’Don’t Bellieve A Word’’, potom kontradiktoran manir velikih razmaženih zvezda (očigledno Gary Moore se tako ne oseća , a još manje ponaša) i poziv  posetiocima da priđu tik na ne mali prostor ispred bine, što fanovi oberučke prihvataju. Slede neprevaziđene bluz balade ‘’All Your Love’’(MAGIC SAM)  i  ‘’ Still Got The Blues’’, sa kojima tenzija raste do krajnjih granica, više od polovine posetilaca, zaljubljenika Murove muzike stojeći, njihajući se u ritmu muzike, uzdignutih ruku, tapšući dočekuje i ispraća numere. U tili čas Sava centar se pretvorio u plesnu dvoranu. Nakon stotinak minuta GARY MOORE napušta scenu Sava centar, naravno posetioci prepuni adrenalina to ne dozvoljavaju i slede dva bisa za sva vremena. Najpre ‘’Walking By Myself’’, sa dugim gitarskim solo deonicama i za oproštaj, pesma ‘da se naježiš’ ‘’Parisienne Walkways’’ (vredno je nepomenuti da je MOORE za svaku numeru menjao gitare i po tome je verovatno rekorder u svetu gitarske muzike). Nakon puna dva časa u nadi skorog novog susreta ‘doviđenja GARY MOORE’.

Za kraj, moje lično razmišljane (o tom potom koliko je merodavno i  stručno), ‘Koja i kakva  je to muzika’?!

Gledano kroz prizmu bluz načela – relativno hladno, daleko od studijskog efekta na koji smo naučili i na koji nas je MOORE tako lako uspevao da ‘’navuče’’ preko krajnje sladunjavih bluz numera (posebno kada su balade u pitanju).

Posmatrano kroz oči hard (klasik) rocka - izvanredno, krajnje efektno gitarsko veče sa mnogo bluz materijala. Njegova  izjava u prošlogodišnjem interviju za TV B92, da za svoj najuspešniji period smatra (podsetimo se svirao je u bendovima: Colosseum II, Blues-Rock bandu Skid Row, Thin Lizzy, Greg Lake, BBM (Jack Bruce, Ginger Baker & GARY MOORE.), period nakon napuštanja THIN LIZZY i u potpunosti zaplovljavanje blues vodama. Ovaj koncert je ipak dokazao da ova, njegova izjava nema neku veliku i značajnu potporu. Stodvadeset minuta Murovog beogradskog koncerta se ipak u najvećem delu   svelo na beskonačno duge hard rock, solo gitarske deonice (istina vrhunske) , sa blagim ukusom i mirisom bluza. Sve to u velikoj meri neodoljivo podseća na rad u super grupi THIN LIZZY (vrhunski hard rock, sa blagim primesama irskog folka, što je tako dobro uspevao da upakuje PHIL LYNOTT).

No i najveći kritičari moraju priznati da je Murov koncert i pored očiglednih problema sa razglasom, u kome je prednjačio vrlo glasan šum gitare (da li je moguće da Sava centar ima problem sa uzemljenjem) i relativno slabo ozvučen vokal, ispunio očekivanja i da u najmanjoj meri zaslužuje solidnu ocenu.

Što se mišljenja moje malenkosti tiče ‘’NEKA SE PONOVI’’ !!!

Svetozar Srdanov-Tatika 

Postavio: Srbobran.net dana 2008.11.19   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama