Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Politika
Pozicioniranje demokrata


Kako Srbobran.net saznaje, tokom dana na adrese članova Demokratske stranke u srbobranskoj opštini, Miodrag Jovović, poverenik Demokratske stranke uputio pismo.

Inače, Jovović je i zamenik pokrajinskog sekretara za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju. Uz zahvalnost jednom od članova stranke u prilici smo da objavimo kompletan sadržaj ovog pisma. Redakcija ovog info portala smatra da ovo pismo zaslužuje da se sa njegovim sadržajem upoznaju i ostali građani naše opštine.

ЧЛАНОВИМА ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

 

Поштовани,

 

                Сигуран сам да сте свесни у каквом стању се налази наша организација у Oпштини Србобран у последњих више од две године:

                Општински Одбор Демократске Странке је распуштан два пута, форум жена је радио са тек неколико чланица и са спорадичним акцијама иницираним углавном са виших инстанци, Клуб Демократске Омладине у сталном проблему са активистима који су кориштени искључиво у изборним активностима, ресорни одбори без значајнијих активности, многи су у Демократској Странци видели искључиво лични интерес...

                Има тога још, али изабрао сам да се окренемо будућности.

                Постављен сам за повереника 02.09.2008.године и од тада сам покушао да се информишем о стању у организацији. Изабрао сам неколико активнијих сарадника који своју егзистенцију не граде на рачун Демократске Странке и њених капацитета већ на основу личног пословног ангажмана- дакле независних у финансијском смислу. Одмах су кренуле старе приче о јуловцима, еспесовцима, и другима. Ту причу у Србији смо ставили са стране политичком иницијативом председника Тадића јер се налазимо ту где смо управо због сталних обрачуна са четницима, партизанима, комунистима, како наш коалициони партнер опсесивно понавља : комесарима, итд до бескраја.

                Након последњих локалних избора, коалиција која је конституисала органе садашњег сазива СО Србобран је сачињена од стране ГГ „Бранко Гајин“са 13 одборника, Мађарске коалиције-„Пастор Иштван“ са 2 одборника и Демократске странке са једним одборником. У опозицији су остале СРС са 8 одборника, ЛСВ и СПО-„Заједно за Војводину“-Милан Трифуновић са два одборника и  ГГ“За бољи Србобран, Турију и Надаљ“-Душан Михајловић са два одборника.

                Приликом конституисања радних тела СО Србобран у духу демократије је услов да се обезбеди учешће свих одборничких група које то желе.

Већина у скупштини, у овом случају ГГ“Бранко Гајин“, Мађарска коалиција-Пастор Иштван“ и Демократска странка, треба да формира управне и надзорне одборе у фондовима, установама и јавним предузећима којима управља и за чији рад преузима одговoрност пред законом и грађанима општине Србобран.

Свака другачија прича је пребацивање одговорности на све одборнике који су у скупштини. Такав однос Демократска странка не жели. Демократска странка се  залаже за јасне односе у којима се зна ко је за шта одговоран.

У горе наведеном духу Демократска странка је на захтев г. Бранка Гајина понудила своје предлоге и то 26 кандидата од могућих 37 комисија, савета, одбора и других тела са преко 200 постављења, сразмерно својој снази и искуству ураду тих тела у претходном периоду. На захтев  г. Бранка Гајина из више разлога Демократска странка је повукла три предложена кандидата

Међутим, после четири дана Бранко Гајин је тражио да , из његових крајње личних разлога, са листе буду скинута још четири кандидата поименице. На то Демократска странка не може пристати ни из каквих разлога, нарочито не из личних нетрпељивости које има било ко,  макар био и председник општине . На крају крајева, веома цењен председник општине из Демократске странке је недавно ухапшен па НИКО  из Демократске странке није ни покушао да интервенише.

 Рецимо, тражено је да се из Управног одбора Дома здравља повуче г. Милорад Танурџић јер је, поред  примедби на његов рачун које Демократска странка није прихватила, био тамо у два мандата. Управо то и јесте разлог да Демократска странка инсистира да г. Танурџић буде тамо, јер је та установа у претходних неколико година рада израсла у једну од најбољих установа тог типа у Војводини! Наравно захваљујући директору али и људима који су са њим сарађивали у управном и надзорном одбору.

Листа коју је Демократска странка понудила је једном скраћена и договорена. За нас би било понижавајуће да допустимо да нам кадровску политику воде људи ван Демократске странке.

Други разлог неспоразума са г. Бранком Гајином је његово самовољно проширивање коалиције са одборницима Српске Радикалне Странке који су прешли у нову странку бившег радикала Томислава Николића. Ти мандати су крајње спорни и биће враћени СРС веома брзо и по судском налогу, ако има још кога у тој странци да такав судски спор покрене.

Демократска странка је због наведених разлога повукла своје прелоге за избор у управним и надзорним одборима као и у телима СО Србобран.  Тако ће бити док се  не постигне договор са коалиционим партнерима о даљим корацима.

Уверени смо да је то потребно и могуће, како због јасних односа у Скупштини Општине Србобран, тако и због користи коју наша сарадња овој средини може да значи.

Овим стављамо до знања свима у општини Србобран да Демократска странка неће бити одговорна за функционисање установа , јавих предузеће и фондова као и управе у јавним службама

Личне увреде и ширење националних, или политичких тензија и комшијских размирица нису начин комуницирања никога из Демократске странке. Другима препоручујемо да се увере у судбину партија и политичара, који су  имале такав манир и који су данас на политичкој мапи Србије готово нестали.

Демократама у општини поручујемо да наш одбор неће бити ничија прћија и послушничка група немоћних, као и да нећемо проћи као организације СПО-а, ДСС-а, Г 17 плус и других у општини Србобран.

Пошто је, упркос нашем захтеву, г. Бранко Гајин инсистирао да се наши предлози изгласају, истог дана смо  имали састанак са нашим кандидатима који су противно одлуци ООДС именовани и осим троје постављених сви су потписали да не прихватају именовање без одлуке нашег Одбора. Сутрадан нам је оставку на место председника доставила председница Форума жена  госпођа Милана Гајинов, а наша одборница госпођа Савка Лазић је доставила своје писмо којим нас обавештава да неће поштовати одлуку о повлачењу из коалиције до испуњења наших захтева. О њеном даљем ангажману у Странци биће разговора након консултација.

Наредне кораке које ћемо предузети биће разговор на састанцима са свим члановима Странке у намери да се утврди ко се сматра чланом Демократске странке и ко поштује Статут и политику Странке на свим нивоима. Отворени смо за сваку врсту иницијатива на свим плановима деловања у јавном животу општине и шире.

Демократска странка је странка која је одговорна за функционисање републичке Владе, Покрајинског Извршног Већа и чији председник је и Председник Републике Србије.То треба да имају на уму сви гласачи и чланови Демократске странке у општини Србобран кад буду одлучивали о својим  даљим намерама. Позивамо их све да се окупе око програма којим ће Општински одбор Демократске Странке Србобран, бити тамо где је био када га је водио Милан Дунђерски.

 

У Србобрану   

12.11.2008.                                                                               

Повереник Демократске странке Србобран

Миодраг Јововић с.р.
 

Postavio: Srbobran.net dana 2008.11.13   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama