Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Ekonomija
"More Marko ne ori drumova"


Oru se njive oduvek, samo su metodi različiti. Kako se oralo juče na "Pioniru" u tekstu koji sledi. Najbolji orači su Molnar Tibor i Saša Atanacković, a najstariji Lazar Antić (1929). 

Marko Kraljević juče je opravdano izostao i nije bio na "Pioniru". Poznato je da je on jedan od najboljih orača i da je često umeo majku da obraduje rezultatima rada, to jest oranja. Pesma kaže da je umeo da se u dugim noćima zapije sa majkom Jevrosimom, pa onda po savetu majke, zorom uzme ralo i volove i ode da ore. Doduše ona ga je savetovala da ore brda i doline, ali on je više voleo da ore drumove. Često se zbog te svoje "pasije" sukobljavao sa tada poznatim "reformatorom" Musom Kesedžijom, jer osim što je orao drumove, obično bi nakon verbalnog sukoba sa "prestavnicima vlasti", pošto je bio "teška opozicija" otimao od njih sve što su imali sa sobom. Usput bi ih dobro izudarao, najčešće pobio istim tim ralom i volovima. Vraćao se slavodobitno kući sa tovarima blaga i Jevrosimu, staru majku svoju, radovao rečenicom "To sam za tebe danas izorao". Tako barem legenda kaže, ali sad šalu na stranu. Završena je jubilarna XV Srbobranska brazda". U ovom takmičenju orača, ovaj put učestvovalo je oko tridesetak orača u dve kategorije, a takmičenje je održano na parcelama AD Pionir u srbobranskom ataru.

Vreme je poslužilo organizatore, tako da je bio pravi letnji dan. Osim takmičenja orača u dubokom oranju, bila je ovo i svečanost, tako da su nastupili članovi KUD-a Bard iz Srbobrana, oržane su mnoge igre, kao što je potezanje konopca,a proizvođači i prodavci poljoprivredne opreme predstavili su svoje najnovije modele.Manifestaciju je otvorila, treći put zaredom, Slobodanka Gradinac zamenik predsednika opštine, a u svom pozdravnom govoru učesnicima "Brazde", između ostalog, kazala je:Orači su se takmičili u dve kategorije. Prva kategorija "A laka" u koju spada oranje jednobraznim i dvobraznim plugom, a druga kategorija je "Teška B" i podrazumeva oranje višebraznim plugom. Ono što se vrednovalo je kvalitet oranja, izgled, otvaranje brazde, dubina, pravac, poravnanje.


Emil sa Koler Karoljom predsednikom MZ Srbobran

- Vozim traktor od svoje šeste godine, a od osme samostalno. Volim traktore i sviđa mi se da obrađujem zemlju. Kad porastem, ostajem u Srbobranu i baviću se obradom zemlje, kazao je našem reporteru, najmlađi učesnik ovogodišnje "Brazde" desetogodišnji Velez Emil. Da je umešan u oranju dokazuje i osvojeno treće mesto u lakoj kategoriji.

Evo ko su najbolji:

LAKA KATEGORIJA:

1. MESTO: MOLNAR TIBOR
2. MESTO: BRANA KOVAČEVIĆ
3. MESTO: VELEZ EMIL

TEŠKA KATEGORIJA:

1. MESTO: SAŠA ATANACKOVIĆ
2. MESTO: PEKALIĆ ATILA
3. MESTO: MOMČILO KAĆANSKIDomaćin manifestacije "XV Srbobranska brazda" bio je AD Pionir, a organizator MZ Srbobran uz podršku SO Srbobran. Naša opština je poljoprivredna i ako ćemo pravo, oduvek su se najbogatiji ljudi među nama bavili ratarenjem. Tako je i danas. Utoliko je značaj ove manifestacije veći. Kao i sve ostalo i ovaj posao traži ulaganje i stalno usavršavanje. Marko Kraljević, koga smo pomenuli na početku ove reportaže i njegovo oranje svakako ne mogu biti pozitivan primer. Marko je junak narodnih pesama, a pravi istinski junaci našeg doba su ovi orači koji zagledani u nebo, obrađuju zemlju i proizvode hranu od koje živi ovaj narod.

"Srbobranska brazda" je prilika da se ratari sretnu, razmene iskustva i unaprede posao kojim se bave. I "Brazda" je iz godine u godinu sve bolje organizovana, tako da organizator zaslužuje sve pohvale. 

Z.S.
S.N.


 

 

Postavio: Srbobran.net dana 2014.07.27   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama