Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Crna Hronika
Trodnevna ?alost u Srbiji


Vlada Srbije usvojila predlog premijera Aleksandra Vučića da se u Srbiji, zbog broja stradalih u poplavama, proglasi trodnevna žalost 21, 22. i 23 maja.

Za taj predlog glasali su svi članovi Vlade na današnjoj sednici i on će biti objavljen u Službenom glasniku, a stupa na snagu večeras u ponoć.

Premijer je rekao, obrazlažući taj predlog, da je žrtava mnogo, ali da će ih sigurno biti i više kada se voda povuče.

On je rekao i će se do petka odlučiti o ukidanju vanredne situacije na teritoriji cele Srbije.

Dan žalosti - kako se ponašati?Tih dana sve zastave u zemlji, se spuštaju na pola koplja uz adekvatno noćno osvetljenje. Zastave, kako državne tako i obeležja klubova i sportskih organizacija, se spuštaju i na sportskim borilištima ako se tih dana održavaju neke igre. Zakon ne predviđa otkazivanje sportskih nadmetanja, ali je obavezano održati minut ćutanja koji započinje sudija tako što zviždukom daje znak da svi, i igrači i publika, ustanu.

 

Minut ćutanja

Poštu minutom ćutanja moraju da organizuju i poslodavci u svojim kolektivima, a isto su dužne da urade i obrazovne ustanove na početku prvog časa.

Mediji, ustanove kulture i javna mesta

Zakon o obeležavanju dana žalosti posebno propisuje ponašanje medija i ustanova kulture tom prilikom. Pored toga što moraju javnost da obaveste o proglašenju žalosti i javnim skupovima koji se povodom toga organizuju, svi mediji moraju detaljno da prilagode svoju programsku šemu situaciji.

 

Zabranjeno je emitovanje humorističkih, zabavnih i muzičkih sadržaja. Televizijske emisije se moraju prilagoditi Danu žalosti kao i muzika koja se pušta, a to u praksi uglavnom znači emitovanje klasične, horske ili instrumentalne muzike.

 

Isto važi i za muzeje, pozorišta, bioskope i druge ustanove na kojima se odvija scenski program. Zakon ne predviđa prekid njihovog rada, ali nalaže prilagođavanje sadržaja Danu žalosti.

 

Emitovanje zabavne ili narodne muzike tokom dana žalosti, odnosno održavanje zabavnog programa, zabranjeno je na javnim mestima uopšte, a to podrazumeva i ugostiteljske objekte (restorane, kafiće, održavanje koncerata zabavne ili narodne muzike...).

 

Ponašanje pojedinca na javnom mestu (ulica, kafana, sportski objekat...) takođe je ograničeno zakonom o Danu žalosti. Svako nedolično ponašanje kojim se namerno krše odredbe zakona moće biti novčano sankcionisano uz prekršajnu prijavu.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2014.05.20   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama