Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Ekonomija
Kinezi hoće da grade fabriku


Subota je u Srbobranu protekla u znaku posete kineske privredne delegacije koja traži lokaciju za izgradnju fabrike...

Kompletno opštinsko rukovodstvo dočekalo je juče i tokom čitavog dana bilo na raspolaganju kineskoj privrednoj delegaciji koju je predvodio Zuohong Ding predsednik privredne komore Kine i direktor China Yuexing Group. Delegacija koju je činilo desetak privrednika, svi iz industrije nameštaja, dan pre, sastali su se sa potpredsednikom Vlade Srbije Rasimom Ljajićem gde su ga upoznali sa njihovom željom da investiraju u Srbiju i formiraju industrijsku zonu gde bi proizvodili nameštaj i kućnu dekoraciju.

Koliko smo uspeli da saznamo oni su iskazali interes da svoju industrijsku zonu grade u Srbiji i kako sada stoje stvari, Srbobran se izdvojio kao najbolja lokacija. Predsednik Asocijacije proizvođača nameštaja Kine, Ding Zuohong je istakao da su zainteresovani i za kupovinu pojednih fabrika u Srbiji i da očekuje da će se obe ideje kineskih investitora veoma brzo realizovati, potsetivši da je Kina jedan od vodećih proizvođača nameštaja u svetu sa više od 50.000 kompanija u toj oblasti, koje zapošljavaju blizu pet miliona radnika.U Srbobranu, kineska delegacija dočekana je tradicionalno uz pogaču i so, a potom nakon kratkog prijema u zgradi opštine, najpre su posetili pravoslavni hram, gde su se ukratko upoznali sa istorijom našeg mesta, a potom predvođeni predsednikom opštine Zoranom Mladenovićem izašli na mesto gde se nalazi 200 hektara državne zemlje, koja bi mogla biti interesantna kineskim investitorima.

Na lokalitetu gde Srbobran ima "u komadu" 200 hektara državne zemlje, Mladenović je objasnio gde se nalazimo, šta je to što naša opština može da uradi ukoliko se Kinezi odluče da investiraju kod nas i da je naša osnovna želja da zaposlimo ljude i da se u Srbobranu otvore nova radna mesta. Zbog toga, kazao je Mladenović u razgovoru sa predsednikom Asocijacije proizvođača nameštaja Kine Dingom Zuohong, "stojimo na raspolaganju, otvoreni smo za saradnju, spremni smo da odgovorimo na sva pitanja i pomognemo da se investicija koju planirate što pre realizuje u obostanom interesu".U delegaciji koja je dočekala predstavnike kineske industrije nameštaja bili su pored lokalnog političkog rukovodstva i predstavnici Razvojne agencije Bačka, kao i Vlade Vojvodine, odnosno Željko Dvoržak - zamenik Miroslava Vasina pokrajinskog sekretara za privredu, koji je takođe podržao u ime Vlade Vojvodine želju da kineski investitori ulože novac u Srbobran..

Nakon svečanog ručka i lova koji je opština organizovala u saradnji sa članovima Lovačkog udruženja Nadalj, u zgradi opštine održan je još jedan sastanak gde su kineski investitori detaljno upoznati sa svim mogućnostima koje naša opština može da pruži.

Predsednik opštine Srbobran, Zoran Mladenović i Zuohong Ding razmenili su tokom ovog susreta poklone, a naš predsednik je svom gostu u znak prijateljstva i dobrodošlice u Srbobran, poklonio sliku, ulje na platnu, sa motivima Vojvodine i litar domaće rakije "dudare" u želji da ovo bude početak jedne uspešne saradnje naše opštine i kineskih investitora, koji su dočekani domaćinski i Srbobran napustili sinoć u ranim večernjim satima uz obostranu želju da se uskoro ponovo vidimo.

Nezvanično smo saznali, koliko god to nama iz ove perspektive zvučalo nestvarano, u ovom industrijskom kompleksu koji Kinezi žele da grade u Srbiji, planirano je otvaranje čak 4.000 radnih mesta.

S.Š.


  

Postavio: Srbobran.net dana 2014.04.06   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama