Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Ekonomija
Biljana i Lorand putuju u Hanover


OZZ Srbobran nagradila najuspešnije proizvođače soje i kukuruza u 2013. godini. Najbolje prinose imali su Biljana Barčik (soja) i Lorand Moric (kukuruz).

Juče u lovačkom domu okupili su se proizvođači soje i kukuruza. Razlog, dodela priznanja najuspešnijima. Organizator, uspešna OZZ Srbobran, koja ove godine po prvi put oraganizuje ovo takmičenje poljoprivrednika. Rekli bi smo konačno se neko setio, jer ako nešto u Srbobranu vredi, onda je to poljoprivreda, zato valja nam pohvaliti najbolje, najuspešnije. Podsticaj je to veliki, ulaganje u budućnost.

U proizvodnji soje, ove godine, najbolji rezultat napravila je jedna dama. Sa 3.164 kg proizvedene soje po hektaru pobedila je Biljana Barčik. Ona je osvojila putovanje u Hanover. Za sedam dana tamo počinje Međunarodni sajam poljoprivrede, a ona će biti gost i moći da vidi na licu mesta koji su to trendovi u proizvodnji soje koji  su dominantni u Evropi.Drugo mesto pripalo je Petru Macura. On je ostvario prinos od 2.960 kg soje po hektaru. Pripala mu je nagrada - semenska soja NS u količini od sto kilograma. Treći je bio Ljubomir Simin. On je uspeo da proizvede na svojim njivama 2.871. kilogram soje po hektaru. Zadruga ga je nagradila sa kosačicom za travu. Električnu bušilicu, kao podsticaj za dalji rad dobio je najmlađi učesnik ovogodišnjeg takmičenja, Arnold Moric.

Kod kukuruza, nagrade za najveće prinose po hektaru su osvojili:

I Mesto: Moric Lorand 11.271 kg/ha - putovanje u Hanover na sajam poljoprivrede
II Mesto: Laslo Šandor 10.968 kg/ha - tri setvene jedinice NS seme kukuruza
III Mesto: Andraš Fodor 10.550kg/ha - kosačica za travu

Najmlađi i u ovoj konkurenciji je Lorand Moric, tako da je i ovde dobio tim povodom specijalnu nagradu i pohvalu. Praktično on je i najuspešniji ove jeseni i može da bude najzadovoljniji. Osim nagrade za podsticaj kao najmlađi proizvođač soje i kukuruza pobedio je u konkurenciji proizvođača kukuruza.

Pomenimo i ko su najstariji. Kod soje to je Aleksandar Savčić - Lesa, a kod kukuruza Fodor Andraš. Obojica su dobili po električnu bušilicu.- Nakon takmičenja u postizanju visokih prinosa u proizvodnji visokih prinosa pšenice,organizovali smo i ovo takmičenje. Nadam se da smo pokrenuli jednu lepu i korisnu manifestaciju za naše zadrugare i, kooperante i poljoprivredne proizvođače da bi smo im odali priznanje za njihov rad, u okviru naših skrominih mogućnosti. Želja nam je da ovo takmičenje omasovimmo, da postane tradicionalno da OZZ Srbobran bude prepoznatljiva po ovbom takmičenju. Srbobran živi od zemlje, želja nam je da vrednujemo prave vrednosti. Da razvijemo takmičarski duh i da hleb koji proizvodimo bude za zdravlje, mir berićet svih nas, kazala je između ostalog Maja Kujundžić direktorka OZZ Srbobran, prilikom urtučenja nagrada najuspešnijima.

Nakon zvaničnog dela, usledilo je druženje uz pune tanjire, zajednički ručak svih učesnika koji su se odazvali na poziv organizatora i po koju čašicu. Zasluženo. Gosti ovog svečanog druženja bili su Radisav Jovanov predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, koji je dodeljivao nagrade, predstavnici firmi Uljarice - Bačka, Agromarket iz Kragujevca i Agrouniki iz Zemuna.

S.Š.

 

Postavio: Srbobran.net dana 2013.11.07   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama