Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Ekonomija
Licitacija zemlje do kraja maja?!


Četiri hiljade petsto hektara oranica u državnoj svojini biće ponuđeno na licitaciji koja bi mogla da bude održana krajem maja. Predlog je da se zemlja isparceliše na veličine od 30 - 50 hektara.

Kako je objavljeno na oficijelnom opštinskom sajtu nakon skoro četiri meseca rada sačinjena je konačna verzija Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za ovu godinu. Zapravo ovo je dokument koji bi trebao da odredi pravila postupka izdavanja u zakup državnih oranica na teritoriji naše opštine. Dokument ide na odobrenje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ukoliko bude prihvaćen licitacija bi trebalo da se održi do kraja petog meseca 2009.- Ovoga puta zemljoradnicima će biti ponuđeno 4.500 hektara podeljenih u oko 120 parcela, veličine od 30 do 50 hektara. Ovakvim parcelisanjem želimo da pružimo šansu za razvoj srednjoj klasi koja je u izumiranju, posebno u poljoprivredi,
kazao je predsednik opštine Srbobran Branko Gajin.

Pravilima licitacije je predviđeno da jedno lice može da zakupi samo jednu parcelu. Prednost na licitaciji će imati zemljoradnici iz naše opštine, a ukoliko neka parcela dostigne vrednost od 30.000 dinara za hektar, postupak se prekida, a svi koji žele da nastave da licitiraju, dužni su da polože depozit u visini 50% od te sume.Inače obavezni depozit na početku licitacije je 10% od početne cene.

Program se donosi na tri godine, a duži zakup ne bi bio korektan prema onima koji čekaju restituciju i da im se konačno vrati zemlja, ocenio je Gajin, naglašavajući da je opština Srbobran do sada imala gotovo stoprocentnu naplatu i da samo jedan zakupac nije izvršio svoje obaveze.Protiv njega je pokrenut sudski postupak.

S.Š.
 

 

Postavio: Srbobran.net dana 2009.04.07   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama