Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Crna Hronika
Zbog učitelja roditelji ne daju decu u boravak


Sud vratio Dobrosavljevića na posao, ali roditelji odbijaju da on radi sa decom. 

Dušan Dobrosavljević је ispraznio dnevni boravak u OŠ Vuk Karadžić. Prostorije u kojima je vreme provodilo dvadesetdvoje dece zvrje prazne, od kako je smenu u boravku preuzeo Dušan Dobrosavljević. Roditelji odbijaju da njihova deca provode vreme sa ovim učiteljem. Razlog je više nego jasno definisan u peticiji koju su uputili direktorici škole. U pismu koje su zajednički potpisali, roditelji dece iskazuju strah za decu i nepoverenje u metode vaspitavanja dece po kojima je Dobrosavljević poznat.

Podsetićemo, pre osam godina Dobrosavljević je zbog zlostavljanja dece, učenika  u školi, dobio otkaz. Tužio se sa školom pet godina i 2011.godine vraćen je na posao odlukom apelacionog suda. Takva sudska odluka izazvala je buru u javnosti. Reagovali su roditelji učenika, mediji, lokalni političari. Srbobran.net je o tome pisao. Odmah, čim je počeo da radi, praktično nakon prvog radnog dana, biva suspendovan sa posla, a nakon toga ponovo dobija otkaz. Ovaj put zbog "ljubljenja, pipkanja, maženja" osmogodišnje T.K. učenice škole Vuk Karadžić. Dobrosavljević ponovo podnosi tužbu protiv škole. Sada, jer je u septembu 2011. drugi put dobio otkaz. Ministarstvo prosvete trajno oduzima licencu za rad u prosveti, Dobrosavljeviću u julu 2012.godine.  

Na osnovu podnete krivične tužbe, nakon saslušanja osmogodišnje T.K. i dece svedoka, u tkz skrin sobi gde svi potvrđuju da je Dobrosavljević devojčicu "pipkao, mazio i ljubio" istražni sudija donosi odluku da postoji osnov za pokretanje krivičnog postupka. Taj postupak se vodi kod Osnovnog suda u Novom Sadu. Dobrosavljeviću se sudi zbog obljube zloupotrebom službenog položaja i nedozvoljenih polnih radnji.

S druge strane, potpuno apsurdno, Apelacioni sud u Novom Sadu poništava odluku o otkazu i Dobrosavljevića vraća u školu. Po rečima Julkice Popović direktorke škole, pošto po zakonu mora da ga vrati na posao, nudi mu rad u dnevnom boravku. Dobrosavljević prihvata ovo radno mesto kako sam kaže kao "nužno zlo".Od ponedeljka zbog Dobrosavljevića, prostorije boravka zvrje prazne, dece nema. Roditelji ne dozvoljavaju da Dobrosavljević ima bio kakav kontakt sa decom.

Peticija koju su potpisali roditelji stigla je najpre do direktorke škole, potom Zorana Mladenovića predsednika opštine, a sa peticijom je upoznato i Opštinsko veće. Svi su stali na stranu roditelja.

Podržavajući odluku roditelja da ne šalju decu u boravak predsednik opštine Zoran Mladenović, ocenio je da roditelji imaju pravo da preventivno deluju i kazao:- Smatram da nemam prava da budem sudija u ovom trenutku. Ovo je izuzetno teška situacija i smatram da roditelji imaju pravo da preventivno deluju i potpuno razumem njihovu zabrinutost. Dok ne dođemo do potpunog razrešenja, roditelji imaju moju potpunu podršku, kao roditelja, predsednika opštine, kao i podršku kompletnog opštinskog veća. Naša obaveza je da pre svega zaštitimo decu, a onda ako je neko prošao šikanu, mobing, onda treba delovati po tom osnovu. Razumno bi bilo da sve strane shvate situaciju. Mislim da ćemo vrlo brzo doći do rešenja i da stvari u školi funkcionišu kao i do sada. 


U ponedeljak je Dobrosavljević praktično imao svoj prvi radni dan u boravku. On je došao na posao, ali ga je dočekala prazna učionica. Par dana ranije pozvao je roditelje da dođu u ponedeljak, u četiri sata popodne, na roditeljski kako bi se predstavio. Odazvalo se desetak roditelja. Došli su da mu lično saopšte da ne žele da on stupa u bilo kakav kontakt sa njihovom decom.

Dobrosavljević je pokušao roditeljima da kaže, da to što su oni čuli o njemu, da ga bije glas da je nasilan prema dečacima i "preterano nežan" sa devojčicama, je potpuno netačno. Na tom viđenju sa roditeljima, između ostalog, na roditeljsko pitanje, da li je tačno da se protiv njega vodi krivični postupak, odgovorio je sa da tačno je, ali tek nakon upornog (tri puta) ponavljanja pitanja. Sve vreme Dobrosavljević je odbijao da konkretno odgovori, pokušavajući da stvar okrene u suprotnom pravcu. Ubeđivao je roditelja da je tačno da on ima sud, ali da se sudi, koliko para treba da naplati od škole zbog toga što je nepravedno dobio otkaz.

Na pitanje jednog drugog roditelja, da li je svestan da zbog njega u ovom trenutku preko dvadeset porodica ima problem, da su deca uskraćena, odgovorio je da to nije tačno. "Da on mora tu da bude, a da se roditelji obrate direktorici". Takođe je, glasnim i nadmenim tonom, bez imalo uvažavanja roditeljske brige za decu između ostalog kazao:

" Vrlo prepotentno, vrlo prepotentno mogu da tvrdim za sebe da sam odličan učitelj, strog, ali pravičan. Kod mene se uvek znalo u razredu dokle se igramo, a kad se radi, onda se radi. Ja jesam udario šamar dečaku, jesam vukao za zulufe, ali to je bilo neko drugo vreme i ja sam zbog toga kažnjen i odbijeno mi je od plate 20%. "

Na pitanje jedne od majki koje su bile na ovom sastanku, kako je moguće da ga nije sramota zbog svega što radi, on je 'ladno odgovorio, da njega nije sramota, da on ima napismeno lekarsko uverenje da je normalan, da on veruje u Boga i da će dokazati da je u pravu.

Kao autor ovog teksta, dozvoliću sebi slobodu, naposletku da budem ličan. Ovaj tekst je zapravo vapaj jednog samohranog roditelja koji ima dvoje dece u boravku, od kojih je jedno dete sa posebnim potrebama. Od ponedeljka ne šaljem decu u dnevni boravak. Iskreno ne verujem da će ovo pisanje kod Dobrosavljevića izazvati bilo kakvu reakciju. Eventualno bes, prema autoru, jer znamo se lično više od dvadeset godina. Potpuno kao čovek i roditelj razočaran sam pokazanim Dobrosavljevićevim egoizmom. Sličan ne pamtim da sam video, pre ovog roditeljskog sastanka.

Učitelj Dobrosavljević ni jednog trenutka nije pokazao da mu je stalo do dece. Moj utisak je da je on došao da nas roditelje ubedi da je on u pravu. Da je ispravan i ne čini ništa loše. Mislim da Dobrosavljević uopšte ne razmišlja o deci i da nema nameru da odstupi ni za milimetar. Da mu je savršeno svejedno što roditelji ne žele da njihova deca provode vreme sa njim. Važno mu je to da on želi da provodi svoje vreme sa decom i da za to bude plaćen. Potpuno suludo. Kao da škola postoji zbog njega, a ne zbog dece.

Znam da je besmisleno da bilo šta tražim od Dobrosavljevića. Na primer da shvati da je u ovom trenutku nepoželjan u radu sa decom. Voleo bih da nisam u pravu, da me demantuje. Da pokaže da je ipak neko kome su deca na prvom mestu. Da se skloni iz škole.Konačno do kraja ću biti ličan:

- Znaš Dušane, neću dozvoliti, ne samo ja, mnogi roditelji to više neće dozvoliti, da im deca iz škole dolaze sa suzama u očima, jer su se od straha ukakila u gaće, zbog tvojih pedagoških metoda.

Mislim da uzaludno pišem ovaj tekst u tom smislu, da ću uspeti da utičem na Dobrosavljevića. Očekujem, tražim kao i ostali roditelji da država deluje i zaštiti interese dece. Mada bih najviše voleo da me Dobrosavljević demantuje i sam napravi taj iskorak. Da ova agonija prestane, a posle se tužakajte ako vam je to najvažnije.Aleksandar Šijačić
Autor info portala Srbobran.net i roditelj    

Postavio: Srbobran.net dana 2013.04.17   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama