Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Crna Hronika
Sreda - Dan ?alosti u Srbiji


Dan žalosti počeće večeras u ponoć i biće završen u ponoć između srede i četvrtka.

Povodom tragičnog događaja u mestu Velika Ivanča, kod Mladenovca, i velikog gubitka kako za porodice ubijenih tako i za Republiku Srbiju i njene građane, Vlada Srbije je proglasila 10. april za Dan žalosti.

Zakonom o danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama, da se oda pošta nastradalima minutom ćutanja.

Prema Zakonu, mediji su dužni da programe usklade i umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Za vreme dana žalosti na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

Prema Zakonu, Vlada dan žalosti proglašava posle naročito tragičnog događaja, teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje, ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi, ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera, a kada proceni može da proglasi i u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju.

Autonomna pokrajina, opština, grad i grad Beograd mogu proglasiti dan žalosti na svojoj teritoriji povodom nekog tragičnog događaja od lokalnog značaja.

Dan žalosti ne može trajati duže od tri dana, a za kršenje načina obeležavanja zakon predviđa i kazne za fizička lica od 5.000 dinara do 200.000 dinara za pravna lica.Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da policija, uz prisustvo sudije i tužioca obavlja uviđaj kako bi se utvrdili motivi i detalji tog zločina.

Premijer je ocenio da je reč "o najtežem zločinu koji je pogodio Srbiju poslednjih godina, a možda i više decenija, ne računajući zločine za vreme rata".

Govoreći o detaljima zločina, Dačić je rekao da je dolazak policijske patrole zaustavio dalji masakr, jer je počinilac krenuo i u druge kuće u tom zaseoku.

"Kada je video policijsku patrolu pucao je sebi u glavu", kazao je Dačić i dodao da je ubica dozvolu za oružje dobio 1981. godine.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova napomenuo je da je upravo njegovo ministarstvo u redovnim godišnjim izveštajima upozoravalo da zločini u porodici imaju trend porasta poslednjih godina.

On je istakao da tim pitanjem treba da se pozabavi celo društvo kako bi se sprečili takvi incidenti.

"Ovo je sigurno najteži zaločin koji se desio možda ne samo u našim, nego i u svetskim razmerama u ovoj godini. Ova vrsta zločina nailazi na opštu osudu, ali to nije dovoljno, kao društvo i država treba da se pozabavimo svim aspektima toga - od potrebe redovnih pregleda, do preispitivanja svih odredaba zakona o oružju", kazao je Dačić.

mondo

 

Postavio: Srbobran.net dana 2013.04.09

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama