Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Info Kategorija / Društvo
?iveti na selu je hendikep?!


Željko Bogojević, odbornik SO Srbobran odlučio je da sa svojom suprugom reši stambeno pitanje. Našli su kuću u Turiji koja im odgovara, da bi to realizovali odlučili su da uzmu kredit,ali avaj...

Bogojević ispred banke


Kreditno sposoban, ali problem je Turija...

- U ponedeljak 03.11.2008. sa kompletnom dokumentacijom otišao sam u Raiffeisen banku u Vrbas. Službenik sa kojim sam predhodnih desetak dana bio u kontaktu i koji mi je pomagao oko prikupljanja potrebne dokumentacije za ostvarivanje stambenog kredita pod hipotekom, konstatovao je da je dokumentacija ispravna i odložio je u stranu, spremno da je prosledi kreditnoj komisiji u svoju centralu, kkoja donosi konačnu odluku o odobravanju kredita, priča Bogojević.
Tog momenta zvoni mu telefon i prijateljski vodi razgovor (predpostavljam sa kolegom koji mu je blizak, cenim to na osnovu razgovora), da bi u nekom trenutku primio informaciju koja mu je do tadaa bila nepoznata. Naglo prekida razgovor, govori mi da sačekam trenutak i provera novoprimljenu informaciju na svom službenom kompjuteru. Zatim pravi neartikulisanu grimasu, obliva ga znoj i našu dokumentaciju koju je nekoliko trenutaka ranije zaprimio kao ispravnu, vraća nam nazad i saopštava da ne ispunjavamo uslove kredita.Uz moju konstataciju da očigledno postoji neki problem i neki novi momenti, pitam, u čemu je stvar?Službenik okreće svoj monitor prema meni i imam šta da vidim. Naredba viših struktura Raiffeisen banke u kojoj doslovce piše – neizdavati građanima stambene kredite za opštine koje broje manje od 50.000 stanovnika.

Insistiram da razgovaram sa direktorom ekspoziture banke u Vrbasu. Službenik odlazi kod direktora, ne vraća se deset minuta, pojavljuje se i saopštava mi da direktor nije tu, na čega sam se nasmejao i rekao da pozdravi direktora.Takođe sam mu rekako da ću odmah nakon što napustim prostorije banke sazvati press konferenciju i obavestiti javnost o ovom događaju.

To sam i uradio. Ali pre konferencije za štampu kontaktirao sam  kabinet guvernera NBS g-dina Jelašića. Nisam pričao sa Jelašićem, ali jesam sa jednim od njegovih saradnika.Ispričao sam mu šta mi se desilo i detaljno ga obavestio o problemu, na šta sam dobio daljna uputstva. Naime, rečeno mi je da pošaljem pismenu žalbu dotičnoj banci i kada dobijem pismeni odgovor, oba ova dokumenta pošaljem njima na razmatranje.

Na konferenciji za štampu sam novinarima ostavio i broj telefona kabineta u NBS da provere da li NBS ima uvida u ovakvo postupanje banke.

- Smatram da je ovo  nesvakidašnji slučaj, diskriminacije građana koji žive u manjim sredinama, gde nas Raiffeisen Banka ovakvom odlukom svrstava u građane drugog ili ko zna kojeg reda. Samo sticajem okolnosti uspeo sam da pročitam naredbu koju nisam trebao da vidim, govori Bogojević.

Danas su tekstove sa ovom pričom objavili Blic i Dnevnik, a Blic piše i da u kol centru banke kažu da se ovaj kriterijum odavno primenjuje, kao i da je u skladu sa preporukama Narodne banke Srbije.
U sektoru za kontrolu banaka NBS, kažu da se Narodna banka ne meša u poslovnu politiku banaka i njihove tržišne uslove, ali i da pomenuti kriterijum „zvuči besmisleno i nema nikakve veze s njima“, takođe objavljuje Blic.

- Svi klijenti koji su u završnoj fazi sređivanja dokumentacije, za podnošenje zahteva za stambeni kredit jednom ovakvom odlukom službenika banke dovedeni su u situaciju da su zapravo radili jedan uzaludan posao koji košta. (troškovi procenitelja, izvod iz katastra, vozikanje...) Zbog celog ovog posla (uzimanja kredita) otvorio sam račun u Raiffaisen banci, to je bio jedan od uslova da uopšte krenemo u realizaciju i 31.10 sam primio prvu platu preko računa u ovoj banci što je takođe bio jedan od uslova. Istog dana bio sam u banci i niko mi ničim nije ni nagovestio da bi moglo da dođe do nekih problema oko realizacije kredita, naprotiv rečeno mi je da je ovim postupkom zapravo zaokružena priča i da u ponedeljak 03.11. krećemo u realizaciju. Posle svega ne znam šta da mislim, kazao je za Srbobran.net Bogojević i dodaje:

Kao građanin Srbije osećam se ponižen i uvređen. Jasno mi je dato do znanja da to što želim da živim na selu je hendikep  i da je ukoliko želim da me banka podrži u rešavanju stambenog problema zaboravim Turiju i pravac Beograd ili Novi Sad. Pitam da li je to rešenje, odnosno da li svi treba da se preselimo u Beograd ili Novi Sad kako bi smo bili ravnopravni građani, jednako tretirani?! "

Kontaktirali smo povodom ovog slučaja Raiffeisen Banku i dobili sledeće saopštenje:

S obzirom na aktuelnu finansijsku situaciju, i poremećaje na tržištu nekretnina do kojih je ona dovela, normalno je da su banke opreznije u kreditnoj analizi svojih klijenata. Ne postoji striktno pravilo o veličini grada u kome je moguće konstituisati hipoteku, ali je činjenica da je održivost hipoteke u novonastalim okolnostima, po prirodi stvari, nestabilnija u manjim gradovima nego u većim.

U Srbobranu
07.11.2008.
Aleksandar Šijačić
  

Postavio: Srbobran.net dana 2008.11.07   |  Ocena:  

 

 

Glasaj
     


Učitava se...
 Prijavi se
Pretraga

KURSNA LISTA

stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.31 © dream4® | Redakcija | Design and Development Edit by: 2N - N.Nenadov | Pratite nas na društvenim mrežama